Džohar Dudajev

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Džohar Dudajev
Itškerian 1. presidentti
9. lokakuuta 1991 – 21. huhtikuuta 1996
Seuraaja Zelimhan Jandarbijev
Tiedot
Syntynyt 15. huhtikuuta 1944
Jalhori, Neuvostoliitto
Kuollut 21. huhtikuuta 1996 (52 vuotta)
Gehi-tšu, Tšetšenia

Džohar Musajevitš Dudajev (tšetšeeniksi Дудийн Муси Джохар, ven. Джоха́р Муса́евич Дуда́ев; 15. huhtikuuta 194421. huhtikuuta 1996) oli Tšetšenian ensimmäinen (separatistinen) presidentti ja johtaja.

Neuvostoaikaan Dudajev oli ilmavoimien kenraali ja strategisten ilmavoimien divisioonan (ydinpommein) komentajana Viron Tartossa. Vuoden 1991 vallankaappauksessa Dudajev kieltäytyi tottelemasta käskyä lähettää joukkonsa Tarttoon. Hän palasi Tšetšeniaan vuonna 1991 ja kaappasi vallan.

Hänen valintansa Tšetšenian presidentiksi vahvistettiin 27. lokakuuta 1991, vaikka osa maasta kieltäytyi äänestämästä laittomina pidetyissä vaaleissa. Hänet surmattiin vuonna 1996 ilmaiskussa. Hänen sijaintinsa saatiin selville paikantamalla hänen käyttämänsä satelliittipuhelin. Häntä seurasi virkaatekevänä presidenttinä Zelimhan Jandarbijev ja vaalien jälkeen Aslan Mashadov.

Dudajevin muistolaatta Tartossa

Džohar Dudajevin puoliso Alla Dudajeva on syntyperältään venäläinen taiteilija ja kirjailija. Hän on kirjoittanut miehestään, heidän elämästään ja Tšetšenian sodasta kirjan, joka on ilmestynyt viroksi nimellä Miljoni esimene.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]