Barry Mann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barry Mann vuonna 1974.

Barry Mann on yhdysvaltalainen lauluntekijä ja muusikko, joka muodosti yhdessä vaimonsa, sanoittaja Cynthia Weilin kanssa 1960-luvun menestyksekkäimpiin kuuluvan lauluntekijäduon. Heidän tuotantoaan ovat muun muassa kappaleet ”Sometimes When We Touch”, ”We Gotta Get Out Of This Place” ja tiettävästi maailman eniten radiokanavilla esitetty kappale ”You've Lost That Lovin’ Feeling”.[1] Vuonna 1987 Barry Mann ja Cynthia Weil valittiin Songwriters Hall of Fameen[2].

Mann ylsi poplevylistoille jo teini-ikäisenä huumorikappaleilla ”She Say” ja ”Who Put the Bomp”, jolla hän esiintyi myös laulajana. Hän sai työpaikan Don Kirshnerin Aldon Music -yhtiössä, joka toimi laulunkirjoittajien maineikkaassa Brill Buildingissä New Yorkin Broadwayllä. Siellä hän tapasi sanoittaja Cynthia Weilin, josta tuli hänen vaimonsa ja pitkäaikainen työkumppani.[1]

Kun monet muut 1960-luvun lauluntekijäparit kokivat suosionsa vähitellen hiipuvan, Mann–Weil-parivaljakon menestys jatkui aina 1990-luvulle saakka, jolloin he kirjoittivat muun muassa silloiselle poikayhtyeelle Hansonille menestysballadin ”I Will Come To You” (1997). Mann ja Weil hallitsivat monia eri popmusiikin tyylilajeja kevyestä teinipopista countryyn, souliin ja rhythm and bluesiin. He kirjoittivat myös elokuvamusiikkia, kuten Oscar- ja Golden Globe -ehdokkaana olleen sävelmän ”Somewhere Out There” piirroselokuvaan Fievel matkalla Amerikkaan (1986). He olivat Grammy-palkintoehdokkaina elokuvaan Riku kirjamaassa (1994) yhdessä James Hornerin kanssa tekemästään laulusta ”Whatever You Imagine”.[1]

Barry Mann on toiminut myös levytuottajana, sovittajana ja muusikkona muun muassa John Lennonin, The Pointer Sistersin, Michael Boltonin, Mavis Staplesin ja Gladys Knightin levyillä. Hänet tunnetaan myös laulajana, ja sooloalbumillaan Barry Mann – Soul & Inspiration hän esittää omia kappaleitaan muun muassa Carole Kingin, Daryl Hallin, Bryan Adamsin, Richard Marxin ja Peabo Brysonin kanssa.[1]

Mannin sävellykset ovat suuresta suosiostaan huolimatta usein varsin hankalia soittaa. YouTube-videobloggaaja ja ammattimuusikko Rick Beato teki kappaleesta ”Never Gonna Let You Go” videon ”The Most Complex Pop Song of All Time”, jossa hän hämmästelee sen monimutkaista soinnutusta ja monia sävellajinvaihtoja.[3]

Suomalaislevytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Mannin ja Gerry Goffinin varhaisen hitin ”Who Put the Bomp” levytti Pirkko Mannola vuonna 1962 Kari Tuomisaaren tekstittämänä nimellä ”Maailman paras levy”.

Iris Rautio julkaisi 1965 kappaleen ”Home of the Brave” Börje Sundgrenin käännöksenä ”Miks hän ei olla saa niinkuin haluaa”.

The Righteous Brothers -yhtyeen menestyskappaleen ”You've Lost That Lovin’ Feeling” (1964) suomensi Aarno Raninen nimellä ”Kaikki siitä kertoo”, ja kappaleen levytti ensin Raninen itse vuonna 1967 ja kolme vuotta myöhemmin Seija Simola.

Pertti Reposen tekstin Mannin sävellykseen ”Angelica” ovat levyttäneet Danny vuonna 1968 ja Topi Sorsakoski vuonna 1999.

Kappale ”Saturday Night at the Movies” sai Raul Reimanin suomentamana ja Kirkan vuonna 1986 levyttämänä suomalaisen nimen ”Lauantai on yhtä rautaa”.

Mannin ja Dan Hillin laulun ”Sometimes When We Touch” on suomentanut Kaisu Liuhala nimelle ”Kun minuun kosketat”, ja sen ovat levyttäneet ainakin Katri Helena 1980 ja Arja Koriseva 1990. Toinen suomennos tästä kappaleesta on Anita Hirvosen ”Kosketukses sun” vuodelta 1986.

Pave Maijanen levytti vuonna 1994 Hectorin suomennoksen kappaleesta ”We Gotta Get Out Of This Place” nimellä ”On täältä nyt päästävä pois”.

Pauli Hanhiniemi on suomentanut Mann–Weil-kappaleen ”Don't Make My Baby Blue” nimellä ”Pidä huoli onnestaan”, ja sen on levyttänyt Pate Mustajärvi vuonna 1995.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Barry Mann's Bio mann-weil.com. Arkistoitu 20.5.2009. Viitattu 13.11.2021.
  2. Cynthia Weil, Artist Biography by Steve Kurutz, Allmusic.com. Viitattu 13.11.2021.
  3. Beato, Rick: The Most Complex Pop Song of All Time YouTube (video 21 min). 23.6.2021. Viitattu 13.11.2021.
  4. Fenno — Suomen Äänitearkisto ry:n levytietokanta 1901–1999. Viitattu 13.11.2021.