Arlingtonin sotilashautausmaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arlingtonin sotilashautausmaa
Amfiteatteri hautausmaa

Arlingtonin sotilashautausmaa (engl. Arlington National Cemetery) on Arlingtonissa Virginiassa sijaitseva yhdysvaltalainen sotilashautausmaa. Se perustettiin Yhdysvaltojen sisällissodan aikana etelävaltioiden joukkojen kenraali Robert E. Leen kotitilalle. Se sijaitsee Potomacjoen rannalla vastapäätä Washington D.C.:tä Pentagonin vieressä.

Hautausmaahan on haudattu kaikkien Yhdysvaltain käymien sotien sotilaita.

Alueella sijaitseva vuonna 1932 valmistunut ja yleisölle avoin marmorinen Tuntemattoman sotilaan hauta ("Tomb of the Unknowns") on suosittu turistikohde. Se koostuu seitsemästä osasta kokonaispainon ollessa 72 tonnia. Hautaa on vartioitu vuorokauden ympäri vuodesta 1948 lähtien. Muita suosittuja vierailukohteita ovat muun muassa Iwo Jiman muistomerkki ja presidentti John F. Kennedyn ja hänen puolisonsa hauta, jossa palaa ikuinen tuli. Hautausmaalla on lisäksi avaruussukkuloiden Challenger ja Columbia onnettomuuksien muistomerkki sekä Pentagonin terrorismi-iskun ja Lockerbien lento-onnettomuuden uhrien muistomerkki. Suomalaiset Mannerheim-ristin ritarit Olavi Alakulppi ja Lauri Törni on myös haudattu Arlingtonin sotilashautausmaalle.

Arlingtonin sotilashautausmaalle on haudattu yli 300 000 vainajaa.[1] Se on Yhdysvaltain 130:stä kansalliskalmistosta toiseksi suurin Long Islandilla sijaitsevan Calvertonin kansalliskalmiston jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arlington National Cemetery Facts Arlington National Cemetery.org. Viitattu 21. 6. 2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]