Argentiinan maatalous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viinitila Saltan maakunnassa.
Soijaviljelmiä pampan alueella.

Argentiinan maatalous on monella tavoin maailmanlaajuisesti merkittävä ilmiö, vaikka maan pinta-alasta vain noin kolmannes on viljelykseen sopivaa, sekin osin keinokastelun turvin. Maa on pitkään ollut maataloustuotteiden viejä ja vienti on suuntautunut etenkin Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Britanniaan. 1990-luvun lopulla maan viljelypinta-ala oli 272 000 neliökilometriä. Tärkeimmät maatalouden vietituotteet olivat esimerkiksi vuonna 1927 vilja, etenkin vehnä sekä liha. Argentiinan pampa-arot soveltuvat hyvin naudan- ja lampaanlihan tuotantoon. Siellä tuotetaan myös vuotia ja villaa. Maan vientituotteista elintarvikkeita tärkeämpi osa taloudellisesti on kuitenkin ollut kaivannaisteollisuus.[1]

Vuonna 2019 maan vienti oli 64 miljardia dollaria ja tuosta tärkeimmät maataloustuotteet olivat soija (24%), viljat (15%) ja lihatuotteet (5%)[2].

Argentiinan pohjoisosissa tuotetaan myös muun muassa viinejä esimerkiksi Mendozan alueella sekä sokeriruokoa sekä rehuksi sinimailasta. Kuriositeettina voi mainita, että esimerkiksi mateen tuotannossa Argentiina hallitsee noin puolta koko maailmasta. Nykyään maatalous työllistänee alle kymmenen prosenttia maan väestöstä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Väänänen: Iso tietosanakirja osa I, s. 712–714. Otava, 1931.
  2. Globalis: Argentiina globalis.fi. Viitattu 29.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.