Animals (albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Pink Floydin albumia. Animals on myös This Town Needs Gunsin albumi.
Animals
Pink Floyd
Studioalbumin Animals kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  huhtikuu – marraskuu 1976
 Julkaistu Yhdistynyt kuningaskunta 23. tammikuuta 1977
Yhdysvallat 2. helmikuuta 1977
 Formaatti LP, CD
 Tuottaja(t) Pink Floyd
 Tyylilaji progressiivinen rock[1]
 Kesto 41.28
 Levy-yhtiö Yhdistynyt kuningaskunta Harvest, EMI
Yhdysvallat Columbia Records, Capitol
Listasijoitukset

Saksa 1. (viikko 16/1977)[2]
Yhdistynyt kuningaskunta 2. (helmikuu 1977)[3]
Itävalta 2. (15. maaliskuuta 1977)[4]
Norja 2. (viikko 6/1977)[5]
Yhdysvallat 3. (1977)[6]
Ruotsi 3. (8. helmikuuta 1977)[7]
Suomi 9. (helmikuu 1977)[8]
Ranska 171. (19. syyskuuta 2004)[9]

Pink Floydin muut julkaisut
Wish You Were Here
1975
'Animals'
1977
The Wall
1979

Animals on vuonna 1977 julkaistu Pink Floydin albumi. Albumia innoitti George Orwellin kirja Eläinten vallankumous, mutta toisin kuin neuvostovastainen Orwellin teos, Animals käsittelee kapitalistista kilpailuyhteiskuntaa ja arvostelee jyrkästi markkinatalousjärjestelmää ja muun muassa Mary Whitehousea.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levy äänitettiin tuolloin yhtyeen omistuksessa olleella Britannia Row -studiolla. Wish You Were Here -levyn teon ajoilta yhtyeelle oli jäänyt kaksi pitkää kappaleluonnosta, Roger Watersin säveltämä ”Raving and Drooling” sekä Watersin ja David Gilmourin yhteistyösävellys ”You Gotta Be Crazy”. Raving and Droolingista kehittyi lopulta ”Sheep” ja Gotta Be Crazystä ”Dogs”. Levy on Dogs-kappaletta lukuun ottamatta täysin Watersin kirjoittama ja säveltämä (David Gilmour hoiti osan sävellystyöstä Dogsilla), mikä kertoo Watersin kasvaneesta roolista. Richard Wright on aiempiin vuosiin verrattuna tällä albumilla jo melkoisen syrjässä - ei sävellyksiä eikä oikeastaan soolojakaan.

Roger Waters suunnitteli levyn ulkoasun, ja toteuttajaksi valittiin aiempien Pink Floyd -levyjen tapaan Hipgnosis. Kansikuvassa nähdään Battersean hiilivoimalaitos, jonka piippujen välissä leijuu iso puhallettava sika. Siasta tuli klassinen elementti yhtyeen massiivisiin live-esiintymisiin.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyn yleistunnelma on Orwellin klassikkoromaanin tapaan synkkäsävyinen. Yksi eläin kuvaa tiettyä ihmistyyppiä. ”Koirat” ovat rahan perässä juoksevia liikemiehiä, jotka ”tilaisuuden saadessaan puukottavat selkään”. ”Siat” ovat yhteiskunnan vallanpitäjiksi pyrkiviä häikäilemättömiä tyranneja ja porvaristoa. ”Lampaat” ovat edellä mainittujen vallassa olevia tavallisia mutta ahdaskatseisia ihmisiä, jotka elävät tietämättöminä yhteiskunnan tilasta.

Siat ovat albumin alussa vallassa, jota aloittava raita ”Pigs on the Wing Part 1” kuvastaa ja pohjustaa albumin teemaa.

”Dogs”-kappale kuvastaa koirien luonnetta: ne ovat itsekeskeisiä, kylmiä ja petollisia, ja puukottavat tilanteen tullen selkään: ”So that when they turn their backs on you, you'll get the chance to put the knife in”'. Koirat luulevat että kaikki muutkin ovat samanlaisia selkäänpuukottajia, eivätkä siksi tunne huonoa omatuntoa (”And you believe at heart, everyone's a killer”). Koirat kuitenkin ovat uhriasemassa, koska siat hallitsevat niitä niiden tietämättä: ”Sometimes it seems to me as if I'm just being used.”

”Pigs (Three Different Ones)” kertoo yhteiskunnan vallanpitäjistä, joita verrataan sikoihin. Ne ovat viheliäisiä ja kylmiä muita kohtaan (”You're trying to keep our feelings off the street”). Siat ovat vallanpitäjiksi pyrkiviä riistäviä hallitsijoita.

Kappaleessa ”Sheep” perehdytään ylempien yhteiskuntaluokkien sorron tietämättöminä hyväksyviin ja valtavirran mukana ajelehtiviin kansalaisiin lampaina. Lampaat ovat tietämättömiä muiden eläimien ajatuksista ja suunnitelmista, kuitenkin tietäen että hieman jotain pahaa on suunnitteilla (”Only dimly aware of a certain unease in the air”). Lampaat saavat tietää että aavistus vaarasta oli oikea (”Now things are really what they seem. No this is not a bad dream.”) Kappaleen lopussa lampaille kerrotaan koirien kuolleen. Siat varoittavat kuitenkin lampaita ja kehottavat niitä noudattamaan ohjeita, jotta ne selviytyisivät. (”Have you heard the news? The dogs are dead. You better stay home and do as you're told. Get out of the road if you want to grow old”) Syytä koirien kuolemaan ei mainita kappaleessa. Kappale Dogs viittaa siihen, että ne itse aiheuttivat kuolemansa. Koirat luultavasti kuolivat uupumukseen tai tekivät itsemurhan (”So have a good drown, as you go down, all alone, dragged down by the stone”). Sheepin päättävää aggressiivista kitarasooloa pidetään yleisesti itse konseptin päätöksessä vaiheena, jonka aikana lampaat heräävät 'horroksestaan' ja hyökkäävät sikojen luomaa yhteiskuntaa vastaan voittaen nämä.

Levyn päättää ”Pigs on the Wing”-duologian toinen osa, jossa kiteytetään koirien asema sikojen uhrina. Nekin ovat haavoittuvaisia, lopulta sikojen tuhoamia riiston kohteita samalla tavalla kuin lampaatkin (”Any fool knows a dog needs a home, a shelter from pigs on the wing”).

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli

  1. Pigs on the Wing Part 1 – 1.25 (säv. Roger Waters)
  2. Dogs – 17.04 (säv. Waters, David Gilmour)

B-puoli

  1. Pigs (Three Different Ones) – 11.22 (säv. Waters)
  2. Sheep – 10.24 (säv. Waters)
  3. Pigs on the Wing Part 2 – 1.25 (säv. Waters)

Levyn päävokalisti on Waters, kappaleessa "Dogs" toisena päävokalistina on Gilmour

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]