Þ

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Latin letter Þþ.svg
 
Latinalaisen kirjaimiston täydennyksiä
Ææ Ää Åå Ãã Čč Ĉĉ
Çç Ǧǧ Ðð Đđ Ɖɖ Ƒƒ
Ġġ Ħħ İi IJ ij Ïï Ǩǩ
Łł Ńń Ññ Ŋŋ Ōō Öö
Őő Õõ Øø Œœ Řř Šš
ß Þþ Üü Űű Žž Ʒʒ
Ŧŧ
Tarkkeita
˜ ˇ ¯
Luettelo kirjaimista

Þ (þ) eli thorn (þorn) on kirjain islannin ja myös muinaisenglannin ja muinaisnorjan kielissä. Þorn on vastannut englannin kielessä dentaalifrikatiivia th sekä soinnillisessa [ð] (the) että soinnittomassa [θ] (thin) muodossa.lähde? Modernissa islannin kielessä se vastaa vain soinnitonta [θ]-äännettä.

Muinaisenglannissa ja osin vielä keskienglannissa Þ-kirjainta käytettiin vastaamaan "th"-äännettä. Koska keskiaikaisessa kirjapainotekniikassa ei ollut Þ-kirjasinta, alettiin käyttää Y-kirjasinta sen sijaan ja myöhemmin kirjaimia th. Yhä nykyisinkin kirjoitetaan joskus uusvanhahtavasti "Ye olde".lähde?

Kilven teksti nykyenglanniksi: "The Old Pizza Parlor"

Þ katosi varhain englannin kielestä. Siihen vaikutti myös sen ja kirjaimen ƿ wynn samankaltaisuus; se katosi 1300-luvulla.lähde?

Islannin kieli on ainoa, jossa kirjain Þ (islanniksi; þorn,lausutaan þoddn, /θ̠ɔtn̥/) on yhä käytössä. Se on 30. kirjain islannin aakkostossa, Z:n ja Æ:n välissä, eikä koskaan esiinny sanan viimeisenä kirjaimena. Kirjaimen alkuperä on riimussa ᚦ, jonka nimi on thurs (jättiläinen), viitaten Thor-jumalaan.

Kirjain muistuttaa vanhaa kreikankielen Shoo-kirjainta (Ϸ, ϸ), joka äännetään sh.

Tietokoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windowsissa kirjaimen saa normaalilta näppäimistöltä "Alt+0222" (Þ) ja "Alt+0254" (þ). Ja suomalaisella monikielisellä näppäimistöllä yhdistelmällä AltGr+t (þ) tai AltGr+vaihto+t (Þ).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.