Zahi Hawass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zahi Hawass

Zahi Hawass (arabiaksi: زاهي حواس, translitteroituna: Zāhī Ḥawwās; s. 28. toukokuuta 1947, Damietta, Egypti) on egyptiläinen arkeologi ja egyptologi. Hän on Egyptin valtion pääarkeologi.[1] Hän on esiintynyt useissa varhaista egyptiläiskulttuuria käsittelevissä televisiodokumenteissa.

Hawass valmistui vuonna 1967 kreikkalais-roomalaisen arkeologian kandidaatiksi Aleksandrian yliopistosta[2], egyptologian ja syyrialais-palestiinalaisen arkeologian maisteriksi vuonna 1983 ja egyptologian tohtoriksi Pennsylvanian yliopistosta vuonna 1987.[3] Hawass on työskennellyt useilla kaivauksilla. Hän toimii pääsihteerinä Egyptin antiikkiesineiden neuvostossa.

Kesäkuussa 2007 Hawass julkisti todisteet naisfaarao Hatšepsutin muumion löytymisestä Kuninkaiden laaksosta. Vuonna 1922 faarao Tutankhamonin haudan löytämisen myötä kuuluisuuteen noussut arkeologi Howard Carter löysi muumion hautapaikan, KV60:n jo vuonna 1903. Hatšepsutin muumio saatiin DNA-testien avulla tunnistettua vasta yli 100 vuoden kuluttua löytämisestään, kesällä 2007. Hän oli mukana myös vuonna 2009 tehdyssä hautalöydössä, jonka he arvelevat olevan Kleopatran ja Marcus Antoniuksen hauta.[4]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.