Damietta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Damietta
(Dumjat)
دمياط
Markkinakatu Damiettassa
Markkinakatu Damiettassa

Damietta

Koordinaatit: 31°25′N, 31°49′E

Valtio Egypti
Kuvernoraatti Dumjat
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,28 km²
Väkiluku (2006) 206 664 [1]
 – Tiheys 16 829 as./km²
 – Metropolialue 1 100 000Damietta (Damiette; arab. دمياط‎, Dumjat) on Egyptin satamakaupunki samannimisessä Dumjatin kuvernoraatissa Niilin suistossa Välimeren rannalla, noin 200 km pohjoiskoilliseen pääkaupungista Kairosta. Kaupungin keskus on Niilin itäisen suuhaaran varrella 15 km rannikosta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damietta syntyi muinaisen Egyptin aikoina aivan rannikolle, joskin ranta on siirtynyt kauemmas Niilin suiston laajentuessa. Helleenisenä aikana se menetti merkitystään juuri perustetulle Aleksandrialle erityisesti kaupan keskuksena. Antiikin aikana kaupunki tunnettiin nimellä Thamiatis.[2]

Keskiajalla Damietta oli vauras kauppakaupunki, mutta joutui ristiretkiaikana 1100- ja 1200-luvuilla keskeiseen asemaan. Jerusalemin kuningaskunnan kuningas Amalricin laivasto hyökkäsi 1169 satamaan Bysantin valtakunnan tukemana, mutta Saladin voitti heidät. Samalla Nur al-Dinin päällikkönä toiminut ja Syyriasta hyökännyt Saladin syöksi vallasta Egyptiä hallinneet fatimidit.[3]

Kun Viides ristiretki oli valmisteilla Euroopassa 1217, päätettiin hyökkäys keskittää Damiettaa vastaan. Kaupungin hallussapito merkitsi Niilin hallintaa, ja sieltä käsin ristiretkeläiset toivoivat voivansa valloittaa koko Egyptin. Egyptistä puolestaan olisi helppoa hyökätä Palestiinaan ja valloittaa Jerusalem takaisin. Kaupunki piiritettiin menestyksekkäästi ja 1219 ristiretkeläiset valloittivat sen. Koko maan valtaus ei kuitenkaan enää sujunutkaan ja ristiretkeläisten hävittyä taistelun lähellä Kairoa oli heidän vetäydyttävä Egyptistä.

Damietta ja sitä kautta koko Egypti oli tavoitteena myös, kun Ranskan kuningas Ludvig IX johti Seitsemättä ristiretkeä. Hän saapui laivastoineen satamaan 1249 ja valloitti kaupungin lyhyessä ajassa, joskin kieltäytyi luovuttamasta sitä Jerusalemin nimelliselle kuninkaalle, jolle se oli viidennellä ristiretkellä luvattu. Myöhemmin kuitenkin myös Ludvig Pyhä kärsi tappion Egyptin sisämaassa ja joutui luopumaan tavoitteestaan ja kaupungista.

Koska kaupunki oli niin merkittävä tukikohta maahan tunkeutuville ristiretkeläisille, tuhosivat Egyptiä hallinneet mamelukit sen ja siirsivät asutuksen vahvemmin linnoitettuna kilometrien päähän joesta. Näin Damietta paljolti menetti vaurautensa. Myöhempinä vuosisatoina se sai taas kanavayhteydet, jotka tekivät siitä uudelleen kauppasataman. Nykyisin kaupungilla on suuri kalastuslaivasto sekä jonkin verran teollisuutta.

Koko Damiettan kuvernementin (Dimyat) väkiluku on 2006 arvion mukaan noin 1,1 miljoonaa,[4] itse kaupungissa on noin 200 000 asukasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Egypt - Cities citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 18.1.2015. (englanniksi)
  2. Meer, F. van der & Mohrmann, Christine: ”Die Diözese Ägyptus”, Bildatlas der frühchristlichen Welt, s. 20. Gütersloher Verlagshaus Gerd Mohn, 1959.
  3. Gunnes, Erik: Suuri Maailmanhistoria 1–15, osa 5, s. 91. Koko kansan kirjakerho, 1985.
  4. Egyptin väestö

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]