ZANU-PF

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zimbabwe African National Union − Patriotic Front

Flag of ZANU-PF.svg

Perustettu 22. joulukuuta 1987 (29 vuotta sitten)
Johto Robert Mugabe
Ideologia nationalismi
panafrikkalaisuus
anti-imperialismi
afrikkalainen sosialismi
Poliittinen kirjo vasemmisto
Toimisto Harare

Zimbabwe African National Union − Patriotic Front (lyh. ZANU−PF) on Zimbabwessa toimiva puolue, jota johtaa maan pitkäaikainen presidentti Robert Mugabe. Puolue on ollut vallassa maan itsenäistymisen jälkeen, vuodesta 1980.

ZANU-PF perustettiin marxilaisen vapautusrintaman ZANU:n pohjalle maan virallisesti itsenäistyessä. ZANU oli perustettu jo vuonna 1963 Etelä-Rhodesiaan, joka oli tuolloin Britannian siirtomaa. Sen tehtävänä oli vastustaa valkoista vähemmistövaltaa. Se joutui toisenlaiseen toimintaympäristöön, kun Ian Smith julisti Rhodesian yksipuolisesti itsenäiseksi Britanniasta. ZANU toimi pääosin Mosambikin suunnalta, kun sen kilpailijan Joshua Nkomon johtama ZAPU operoi Sambiasta. Järjestöt tekivät yhteistyötä koko Smithin hallintokauden alan.

Vuonna 1980 pidettiin ensimmäiset vaalit, joihin mustat saivat osallistua, ja ZANU–PF sai yli puolet parlamenttipaikoista. ZAPU menestyi lähinnä Matabelemaassa.

ZANU–PF on ideologialtaan sosialistinen. Se on saanut aikaan maareformin, muttei ole onnistunut järjestämään maataloustuotantoa tyydyttävästi. Vuoden 2008 parlamenttivaaleissa puolue näyttää menettäneen parlamenttienemmistönsä. Robert Mugabea on syytetty yksinvaltaisesta johtamisesta.

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.