Yrjö Neuvo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yrjö Neuvo Turun kirjamessuilla 2013.

Yrjö Aunus Olavi Neuvo (s. 1943[1]) on digitaaliseen signaalinkäsittelyyn ja sen sovelluksiin erikoistunut tekniikan tohtori, joka on toiminut sekä yliopistomaailmassa että myöhemmin Nokialla radiopuhelinkehityksessä. Hänen erityisiä vahvuuksiaan ovat suuntautuminen sekä tekniikkaan että ihmisiin ja toimiminen sekä tutkimuspuolella että yritysmaailmassa. Yrjö Neuvo on pitänyt uransa aikana yhteyksiä hyvin moniin tahoihin sekä yliopistomaailmassa, yritysmaailmassa, kansainvälisissä tutkimusyhteisöissä että yhdistyksissä.lähde?

Yrjö Neuvon isä oli tehtaanjohtaja ja professori Olavi Neuvo ja hänen äidinisänsä akateemikko Yrjö Väisälä. Elämänuransa kannalta keskeisen tutkintonsa Neuvo suoritti ASLA-Fulbright-stipendiaattina Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa. Sen jälkeen hän tuli 33-vuotiaana 1976 valituksi Tampereen teknisen yliopiston sähkötekniikan professoriksi. Professorikaudellaan hän kehitti signaalinkäsittelyä ja sen sovelluksia esimerkiksi terveystutkimukseen. Tämän kauden jälkeen Neuvolle räätälöitiin pysyvä tutkimusprofessorin tehtävä, jota hän ei kuitenkaan ottanut vastaan, vaan siirtyi 1993 Nokian tutkimusjohtajaksi. Martti Häikiön ja Essi Ylitalon laatimassa Neuvon elämäkerrassa Bit bang (SKS, 2013) rinnastuu tästä eteenpäin henkilöhistoriallinen ja yrityshistoriallinen menestystarina. Neuvo korostaa menestyksen syntyvän monitieteellisen tutkimuksen avulla.[2]

Uran vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta2001, WSOY 1981, 11. osa, palsta 767
  2. Pekonen, Osmo: Yrjö Neuvo, varsinainen velho. Kanava-lehti, 2014, nro 4, s. 67-68. Forssa: Otavamedia. ISSN 0355-0303.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häikiö, Martti & ja Ylitalo, Essi: Bit bang (SKS, 2013)