Yorkin yliopisto (Kanada)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yorkin yliopisto
Motto Tentanda via
(The way must be tried)
Perustettu 1959
Tyyppi Julkinen
Säätiön varat 306 miljoonaa CAD
Rehtori Rhonda Lenton[1]
Kansleri Gregory Sorbara
Henkilökunta 7 000
Opiskelijoita 50 635
Jatko-opiskelijoita 3 339
Sijainti Toronto, Ontario
Kanada
Kampus 236 ha.
Sivusto http://www.yorku.ca

Yorkin yliopisto (ransk. Université York, engl. York University) on Ontarion provinssin pääkaupungissa Torontossa toimiva vuonna 1959 perustettu Kanadan kolmanneksi suurin korkeakoulu.[2] Yorkin yliopiston rehtorina toimii egyptiläissyntyinen Mamdouh Shoukri[3] ja kanslerina entinen Kanadan korkeimman oikeuden jäsen (1989–1999) Peter Cory.

Yorkin yliopisto on kasvattanut useita maan eturivin lakimiehiä, poliitikoita, yritysjohtajia, avaruustutkijoita ja taiteilijoita. Yliopistossa on noin 50 000 opiskelijaa ja 7 000 työntekijää sekä maailmanlaajuisesti noin 200 000 alumnia (entistä opiskelijaa).

Yliopisto on iältään varsin nuori, mutta se on saanut viime aikoina kansainvälistä tunnustusta muun muassa oikeustieteen ja hallinnon tieteenaloilla. Forbes on arvioinut Schulich School of Businessin MBA-ohjelman kymmenenneksi parhaaksi koko maailmassa ja neljänneksi parhaaksi Yhdysvaltojen ulkopuolella. Se ohitti muun muassa Kalifornian yliopiston Berkeleyn sekä Stanfordin yliopiston ja Lontoon yliopiston Business Schoolit.[2]

Yorkin yliopistolla on useita yhteisiä koulutusohjelmia muun muassa New Yorkin sekä Northwestern-yliopiston kanssa. Yliopiston erikoisuutena on tiivis yhteistyö Kanadan avaruusohjelman kanssa, ja lisäksi sen tekniikan tiedekunta on suunnitellut useita avaruustutkimusinstrumentteja ja sovellutuksia, joita NASA käyttää.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stong Pond.
Näkymä yliopistokampuksen keskellä sijaitsevasta Vari Hall -rakennuksesta.

Yorkin yliopistossa on 11 tiedekuntaa ja 24 tutkimusyksikköä.[2]

Tiedekuntia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkin yliopiston logo
Yorkin yliopiston logo
  • Schulich School of Business
  • Osgoode Hall Law School
  • Faculty of Environmental Studies

Tunnettuja Yorkin yliopistossa opiskelleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset opiskelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gordon, Andrea: Convocation starts for York’s Class of 2018 amid record-long strike The Star. 15.6.2018. Toronto, Ont.: Toronto Star Newspapers Ltd.. Viitattu 31.1.2019. (englanniksi)
  2. a b c Forbes ranks Schulich School of Business #1 in Canada, #4 in the world among MBA Programs outside the US 17.8.2007. York University. Viitattu 19.8.2007. (englanniksi)
  3. McMaster's Mamdouh Shoukri chosen as next president of York Y-File, York's Daily Bulletin. 7.2.2007. Viitattu 19.8.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yorkin yliopisto (Kanada).