Ringo Lam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ringo Lam

Ringo Lam Ling-Tung (kiin. 林嶺東; 8. joulukuuta 1955 Brittiläinen Hongkong29. joulukuuta 2018 Hongkong, Kiina[1]) oli hongkongilainen elokuvatuottaja, -ohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan erityisesti toimintaelokuvistaan.

Lam opiskeli elokuvaa Yorkin yliopistossa Torontossa, Kanadassa, mutta hän tuotti ensimmäiset ohjaustyönsä Hongkongissa. Ensimmäinen suurempaa huomiota saanut ohjaustyö oli City on Fire (1987), joka oli vaikuttamassa Quentin Tarantinon elokuvaan Reservoir Dogs (1992). Reservoir Dogsissa oli useampia kohtauksia, jotka olivat lähes suoraan City on Firesta.[1]

Lamin seuraava kansainvälinen menestys ilmestyi vuonna 1992, jolloin Jackie Chanin tähdittämä Shuang long hui keräsi Yhdysvalloissa lähes kymmenen miljoonan dollarin lipputulot. Ensimmäisen Hollywood-elokuvansa Maximum Riskin hän ohjasi vuonna 1996. Pääosassa nähtiin Jean-Claude Van Damme, ja lipputuloja kertyi yli 50 miljoonaa dollaria.

Van Damme nähtiin pääosissa myös kahdessa seuraavassa Lamin Hollywood-elokuvassa; Replicant – tappajan kopio (2001) ja In Hell (2003). Lamin oli tarkoitus ohjata Van Dammen elokuva Wake of Death – täydellinen kosto (2004), mutta jättäytyi hankkeesta pois. Niin ikään Van Dammen tähdittämä Until Death – kosto tai kuolema (2007) oli alun perin Lamin projekti, mutta hän jätti projektin taiteellisiin erimielisyyksiin vedoten.

Lam teki elokuvia Hollywoodin rinnalla myös Hongkongissa. Hän ilmaisi kuitenkin 2000-luvulla pettymyksensä hongkongilaisen elokuva-alan tilaan ja teki 2000-luvulla elokuvia enää harvakseltaan. Triangle oli hänen, Tsui Harkin ja Johnnie Ton ohjaama episodielokuva. Lamin viimeinen elokuvansa oli vuonna 2016 julkaistu Sky on Fire.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Saperstein, Pat: Hong Kong Director Ringo Lam Dies at 63 Variety. 29.12.2018. Variety Media, LLC. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ringo Lam Internet Movie Databasessa. (englanniksi)