Xavier Pons

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xavier Pons
Pons vuonna 2005.
Pons vuonna 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt
Vic
Kansalaisuus  Espanja
WRC-ura
Aktiivivuodet 2003
Nykyinen talli Citroën, Mitsubishi, Subaru
Kilpailuja 62
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 0
Erikoiskoevoittoja 7
MM-pisteitä 51
Ensimmäinen kilpailu Ruotsin ralli 2003

Xavier Pons (s. 21. tammikuuta 1980, Vic) on katalonialainen rallikuljettaja. Hän ajoi ensin moottoripyöriä, mutta siirtyi myöhemmin, vuonna 2002, ralliautoihin. Ensimmäisen MM-rallinsa hän ajoi vuonna 2003 ja urallaan hän on toistaiseksi (4.4.2010) kerännyt 51 MM-pistettä.

MM-rallikausi 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2006 Pons teki koko sarjan kattavan sopimuksen Kronos -yksityistallin kanssa. Saksan MM-ralliin tultaessa Kronos nosti Daniel Sordon ajamaan merkkimestaruuspisteitä tallille Ponsin sijaan. Pons onnistui ajamaan Turkissa neljänneksi ja jätti taakseen Sébastien Loebin korvanneen Colin McRaen ja Sordon. Tämä vakuutti tallin ja Pons nimettiin Australiaan ajamaan merkkipisteistä loukkaantuneen Loebin tilalle. Australian ja Uuden Seelannin ralleissa Pons osoitti vauhtinsa parantuneen soralla ja ajoi Australiassa ja Uudessa Seelannissa neljänneksi. Uudessa Seelannissa Pons taisteli Manfred Stohlin ja Daniel Sordon kanssa kolmannesta sijasta. Pons ajoi kaksi pohja-aikaa päätöspäivänä. Kauden viimeisessä rallissa Walesissa Pons ajoi viidenneksi, mutta ilmoitti myöhemmin jäävänsä pois kauden 2007 MM sarjasta, koska kilpailukykyistä autoa ei ollut saatavissa.

MM-rallikausi 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuri ennen kauden alkua tuli tieto, että Pons sai rahoituksen kuntoon ja ajaa muutamia MM-ralleja vuoden 2005 Mitsubishi Lancer WRC autolla. Kauden avauksessa Pons jäi pisteittä auton vaihteiston petettyä. Ruotsissa Pons ajoi ulos ja jäi pisteittä.

Ennen Suomen MM rallia Pons teki sopimuksen Subarun kanssa kauden 2007 lopuista ralleista. Sopimukseen sisältyy myös kausi 2008 ja optio kaudesta 2009. Suomen MM-rallissa Pons ajoi kuudenneksi.

Välivuosia MM-sarjasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisestä suunnitelmasta huolimatta Pons ei ajanut täyttä kautta kaudella 2008 ja tämän ura tuntui katkeavan ainakin väliaikaisesti. Pons ajoi muutaman MM-rallin kaudella 2008 yksityistallissa, mutta ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa huipulla.

Vuonna 2009 Pons ja Daniel Sola muodostivat Espanjan joukkueen Rally of the Nations kisassa ja voittivat kisan kahden päivän yhteistuloksen perusteella.

Paluu MM-sarjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2009 ilmoitettiin, että Pons kilpailee MM-sarjassa kaudella 2010 Fordin uudella Fiesta S2000 -autolla ainakin muutamassa kilpailussa.[1] Ponsin paluu lähti liikkeelle hyvin, sillä hän voitti ensimmäisen Super 2000 kisansa Meksinkon MM-rallin yhteydessä.[2] Pons jatkoi hyvää menestystään voittamalla myös kauden toisen S2000 kisan Jordaniassa.[3] Pons voitti lopulta Super 2000 autojen sarjan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.