Wikipedia:Vertaisarviointi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Wikipedia:VA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tie suositelluksi artikkeliksi
  1. Uusi artikkeli
  2. Artikkelin muokkaus
  3. Suositellun artikkelin kriteerit
  4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
  5. Suositeltu artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
  6. Suositeltu artikkeli

Suositellusta artikkelista voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tie suositelluksi luetteloksi
  1. Uusi luettelo
  2. Luettelon muokkaus
  3. Suositellun luettelon kriteerit
  4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
  5. Suositeltu luettelo -äänestys (2 viikkoa)
  6. Suositeltu luettelo

Suositellusta luettelosta voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tällä sivulla Wikipedian käyttäjät voivat pyytää vertaisarviointeja erityisen paljon muokkaamilleen artikkeleille. Vertaisarvioinnin tärkein tavoite on artikkelien laadun parantaminen. Arvioinnin aikana on tarkoitus saada muilta käyttäjiltä niin paljon palautetta ja parannusehdotuksia, että artikkelilla olisi lopulta hyvät mahdollisuudet päästä suositeltujen artikkelien tai suositeltujen luetteloiden joukkoon.

Ennen kuin artikkeli voidaan asettaa ehdolle suositelluksi artikkeliksi tai luetteloksi, sen tulee olla vertaisarvioinnissa vähintään kaksi viikkoa. Vertaisarvioinnin kestolla ei ole takarajaa, mutta arvioinnin voi kuitenkin päättää, kun palautteen mukaiset tarpeelliset lisäykset ja korjaukset on tehty, eikä uusia parannusehdotuksia ole tullut enää neljään viikkoon.

Pyynnön tekeminen

[muokkaa wikitekstiä]
  • Kuka tahansa voi esittää pyynnön vertaisarvioinnille tällä sivulla. Artikkelin, jolle tätä laatuarviointia pyydetään, tulisi olla jo pitkähkö, usean kappaleen mittainen. Artikkelin ei tarvitse kuitenkaan olla jotakin statusta ajatellen ”valmis”, vaan vertaisarviointia voi pyytää sellaisellekin artikkelille, jota pitää vielä parantaa.
  • Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta. Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotusten mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä.
  • Voi olla hyödyllistä kertoa, mikä vertaisarvioinnin tavoite on: esimerkiksi tietyn laatutason tavoittelu, laatumerkityn mutta ongelmaisen artikkelin parantelu jotta laatumerkintää ei tarvitsisi poistaa, tai vain artikkelin parantaminen.
  • Liitä uusi pyyntö listan ylimmäksi.
  • Liitä artikkeliin vertaisarviointimalline {{vertaisarviointi}}. Se näyttää sivulla tällaiselta:

Kuinka pyyntöön vastataan

[muokkaa wikitekstiä]
  • Tutki alla olevaa listaa artikkeleista, ja valitse mieleisesi. Käy lukemassa artikkeli, ja pohdi, mitä asioita siinä voitaisiin parantaa: Onko artikkeli liian lyhyt tai pitkä, onko sen rakenne looginen, ovatko artikkelin faktat oikeita, onko sen kieliasu hyvä, onko lähteet merkitty oikein ja onko niitä riittävästi jne. Lisää kommenttisi tälle sivulle artikkelin otsikon alle.
  • Jos muokkausehdotus on vähäpätöinen ja/tai sinulla on aikaa korjata, kerro myös tällä sivulla, että olet muokannut kyseisen kohdan artikkelista.
  • Artikkelin kehityksen seuraamisen helpottamiseksi lisää vertaisarviointisivulle maininta kommenttien perusteella tekemistäsi muokkauksista.

Vertaisarvioinnin päättäminen

[muokkaa wikitekstiä]
  • Vertaisarvioinnin avaaja voi päättää vertaisarvioinnin sitten kun se on hänen mielestään täyttänyt tavoitteensa. Kun arviointipyyntö on ollut neljä viikkoa ilman uusia kommentteja, arviointi on suositeltavaa päättää joka tapauksessa. Voit halutessasi kuitenkin ensin lisätä keskustelun loppuun tällaisen varoituksen (voit samalla muokata sitä halutessasi):
[[Kuva:Out of date clock icon 2.svg|28px]] Viimeisestä kommentista on kulunut [näin kauan], joten arkistoin vertaisarvioinnin [N] päivän kuluttua, ellei uusia kommentteja tule. --~~~~
  • Arvioinnin päätyttyä poista vertaisarviointikeskustelu tältä sivulta ja siirrä arkistoituna artikkelin keskustelusivulle otsikon Arkistoitu vertaisarviointi alle. Jos vertaisarviointeja on ollut aiemmin, numeroi otsikko arabialaisin numeroin (Arkistoitu vertaisarvionti 2). Myös ensimmäiselle vertaisarvioinnille voi antaa numeron 1. Arkistoinnissa voi käyttää {{Arkistoitu osa}}-mallinetta näin:
    ==Arkistoitu vertaisarviointi==
    {{Arkistoitu osa}}
    [kopioitu vertaisarviointi]
    </div>
  • Lisää artikkelin keskustelusivulle mallineen {{Artikkelin historia}} avulla oikea {{Artikkelitapahtuma}}:
    {{Artikkelin historia|va|
    {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=va|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=#Arkistoitu vertaisarviointi|tulos=Arvioitu|oldid=Ikilinkki}}
    }}
    Täydennä riville artikkelin nimi, arvioinnin päivämäärät ja ikilinkki ("oldid"). Ikilinkki kopioidaan artikkelisivun vasemman "Työkalut"-linkkivalikon "ikilinkki"-linkistä avautuvan sivun urlin lopusta.
  • Poista {{Vertaisarviointi}}-malline artikkelin alusta.
  • Kun vertaisarviointi on päättynyt kestettyään vähintään kaksi viikkoa, artikkelin voi viedä suositeltu artikkeli -äänestykseen, suositeltu luettelo -äänestykseen tai laatuarviointiin.

Vertaisarviointipyynnöt

[muokkaa wikitekstiä]

Olen parannellut viime aikoina artikkelia etenkin lähteiden ja viitteiden osalta. Projekti ei missään nimessä ole valmis ja jatkan artikkelin kieliasun parantamista lähiaikoina. Aiemmin artikkelissa liian monessa kohtaa ainoaksi lähteeksi oli mainittu yhtyeen viralliset kotisivut.

Minulla ei ole selkeää tavoitetta artikkelin suhteen eli en suoraan sano, haluanko tästä suositellun sivun tasoisen. Ehkäpä, ja artikkeli olisi parannuksilla siihen potentiaalinen. Joka tapauksessa kaipaisin nyt muiden kommentteja siitä, miten artikkelista saataisiin ainakin nykyistä parempi.

Tässä pari omaa huomiota:

  • Pitäisikö Dingo-hysteria erotella kokonaan omaksi alaotsikoksi? Historia-osiossa on nyt Dingo-hysteriasta pieni (ja mielestäni sekavasti kirjoitettu) osuus. Kyse oli kuitenkin ainutlaatuisesta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, josta on kirjoitettu. Koska Historia-osuus joka tapauksessa käsittää jo 40-vuotisen uran, ilmiötä ei ehkä kannata alkaa liikaa sen seassa käsitellä.
  • Jäsenet ja kokoonpanot omalle sivulle? Orkesterissa on vuosien saatossa soittanut lähes 40 muusikkoa. Missään ei virallisesti ole eritelty, ketkä heistä ovat olleet ns. virallisia jäseniä ja ketkä vain kiertuemuusikoita. Nykyisellään luettelo on melkoinen, joten voisiko pääartikkeliin jättää vain nykyiset jäsenet ja entiset jäsenet+kokoonpanot luetella omassa luetteloartikkelissaan? Sinne voisi koota myös muuta kiinnostavaa niistä (esim. pitkäaikaisimmat ja lyhytaikaisimmat kokoonpanot)
  • Kuvia on niukasti. Yhtyeestä on niukasti Wikimedia Commonsissa kuvia, onneksi sentään pari kuvaa löytyy.

Yhtyeen urasta on kirjoitettu joitakin teoksia, joskaan koko uran kattavaa historiikkia ei ainakaan vielä ole julkaistu. Dingoa kuitenkin on käsitelty kattavasti esim. Pave Maijasen ja Lasse Norreksen elämäkerroissa, ja tulen hyödyntämään näitä teoksia artikkelin parantamisessa. Tuossa Nazarenkon kirjassa käsitellään myös Dingon 2000-luvun vaiheita, joten käytän sitä lähteenä myöhempää historiaa koskevassa osuudessa.--JarFii (keskustelu) 4. heinäkuuta 2024 kello 12.53 (EEST)[vastaa]

Parannusehdotuksia ei toistaiseksi ole tullut. Pidän vertaisarvioinnin silti vielä avoinna. Jatkan myös projektiani lähteistyksen kanssa. Tämän artikkelin lisäksi teen parannuksia mm. jäseniä ja albumeita käsitteleviin artikkeleihin. JarFii (keskustelu) 12. heinäkuuta 2024 kello 11.55 (EEST)[vastaa]
Yritän ensi viikolla ehtiä vilkaisemaan artikkelia kunnolla, valitettavasti työkiireet jne. ovat tähän asti olleet esteenä. Artikkelissa on kyllä pienellä viilauksella potentiaalia laatumerkintään. --Kärrmes (keskustelu) 12. heinäkuuta 2024 kello 17.31 (EEST)[vastaa]
Kävin nyt artikkelia läpi. Mielestäni tuo 80-luvun osio on erinomainen ja tasapainoinen. Pitäisin myös hysteriasta kertovan osuuden siellä, se kuuluu tuohon yhtyeen vaiheeseen niin oleellisesti, mielestäni toimii paremmin noin.
Kappaleesta "Kolmas paluu vaihtelevilla kokoonpanoilla (2004–2016)" eteenpäin alkaa olla havaittavissa sellaista pientä päiväkohtaisuutta, eli artikkeliin on lisätty tuolloin uutisoituja tuoreita asioita, jotka pitkässä juoksussa eivät sitten kuitenkaan ole niin hirvittävän merkittäviä. Tämä on Wikipediassa hyvin yleistä. Teksti muuttuu tuossa kohdin selvästi aiempaa raskaammaksi, pieni karsiminen sujuvoittaisi tekstiä. En esimerkiksi pitäisi merkittävänä mainita yksittäisen singlen julkaisua, jos siitä ei ole muuta kerrottavaa kuin että sitä on soitettu keikoilla parin vuoden ajan.
Lähdepyyntöjä on aika paljon. Viitteiden sisältöä en kovin paljon tarkistanut, mutta joiltain osin pisti silmään, että parissa kohdin oli aukkoja, eli viitteellä merkittyä kohtaa ei löytynytkään lähteestä, tai sitten sieltä löytyi vain tekstikappaleen loppuosa. Monet verkkoviitteet ovat myös lakanneet toimimasta. Monista yksittäisistä muusikoista on punalinkki, mahtavatko olla kaikki wikimerkittäviä henkilöitä? Jos ei, niin ne voisi poistaa.
Minua mietityttää tuo artikkelin lopussa oleva kokoonpanoluettelo, joka työntyy hyvin pitkälle aina viiteluetteloon asti. Harkitsisin sen poistamista kokonaan, koska kokoonpanoluetteloista kuitenkin näkee yhtyeessä soittaneet jäsenet. --Kärrmes (keskustelu) 16. heinäkuuta 2024 kello 19.36 (EEST)[vastaa]
Vähän tilannepäivitystä: Olen käynyt läpi yhtyeen uraa käsitteleviä kirjoja ja tehnyt niiden pohjalta lisäyksiä ja laittanut lähteitä artikkelissa mainituille tiedoille. Moneen artikkelin kohtaan on ollut lähde helposti löydettävissä, mutta sitä ei aiemmin ollut kunnolla merkitty.
Jee jee jee-kirjan pohjalta ajattelin lisätä vielä tietoa siitä, millainen Dingon vaikutus oli suomalaiseen rock-musiikkiin yleisesti: keikkapalkkiot nousivat, suomenkielisen rockin asema vakiintui, Dingolla oli paljon jäljittelijöitä yms. Nykyisen Dingon perintö-osion ajattelin jakaa kahtia: Vaikutus suomalaiseen musiikkiin, ja toisen osion nimeksi esim. Musikaalit ja elokuva. Nyt osiossa menee vähän sekaisin vaikutus muihin artisteihin ja sitten luetellaan musikaaleja.
Dingo-hysteriasta en ole vielä tehnyt lisäyksiä. Sitä koskeva osio on artikkelissa edelleen vähän tönkkö. Pukevan kaaosmaisesta nimmarikeikasta ainakin aion vielä mainita lähteiden pohjalta jotain. JarFii (keskustelu) 16. heinäkuuta 2024 kello 08.45 (EEST)[vastaa]
Nuo kaikki kuulostavat oikein hyviltä kehitystoimenpiteiltä. Kyllähän Dingolla oli iso merkitys suomalaiseen musiikkiin, etenkin siitä on hyvä kirjoittaa enemmänkin. --Kärrmes (keskustelu) 16. heinäkuuta 2024 kello 16.48 (EEST)[vastaa]

Uudelleenarviointipyynnöt

[muokkaa wikitekstiä]