Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Muokkauksia olemattomalla käyttäjätunnuksella[muokkaa wikitekstiä]

Miten tällainen on mahdollista?? (Vielä eilen tuo tunnus oli olemassa, mutta ei näemmä enää tänään. Muokkaukset ovat kuitenkin pysyneet.) --Vyörykkä (keskustelu) 1. toukokuuta 2021 kello 20.04 (EEST)

Näppäilyvirhe näköjään täältä suunnalta. Stryn (keskustelu) 1. toukokuuta 2021 kello 20.06 (EEST)

Tietojen päivitys puolueellisena henkilönä[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Saako esimerkiksi yrityksen julkisia mutta vanhentuneita tietoja lähteä päivittämään, jos on kyseisen yrityksen työntekijä ja palkkalistoilla? Meneekö maksetun Wikipedian muokkauksen puolelle? Suksetti (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 23.20 (EEST)

On se sallittua, ainakin jos mainitsee olevansa yrityksen työntekijä ja muistaa myös merkitä lähteet tiedoille. Maksettuja muokkauksiahan ei ole kielletty, jos asiasta ilmoittaa. 01miki10 (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 23.49 (EEST)

Kuvien käyttö .jpg ja .png[muokkaa wikitekstiä]

Olen kopioinut enwikistä paljon kuvia suomalaiseen wikipediaan. Sieltä löytyy myös .jpg -muotoisia kuvia, joissa ei näy siirtomahdollisuutta eteenpäin. Ovatko nämä kuvat erikseen suojattuja vai tarvitaanko jotain erityistä, että sellaisen voi siirtää uosmalaiseen wikiin? Toivo ja Toivo (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 15.55 (EEST)

Jos kuva ei ole Commonsissa, sitä on käytetty en.wikipediassa sitaattioikeudella. Fi.wikipediassa ei sellainen ole mahdollista tekijänoikeuslainsäädännön erilaisuuden vuoksi. --Abc10 (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 16.46 (EEST)

Karttojen kieli?[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on Wikipedian linja karttojen kielelle? Olen harmikseni huomannut, että monessa artikkelissa löytyy usein esimerkiksi englanninkielisiä karttoja. Suomenkielisellä Wikipedialla on mielestäni erityinen tehtävä myös kielemme ylläpitäjänä. Käyttäjä Savir teki artikkelissa Arktis linjauksen, että englanninkielinen kartta on hyväksyttävä myös suomenkieliseen Wikipediaan. Onko todella näin ja mihin kieliin raja vedetään? Huoleni on sekakieliset artikkelit ja kynnyksen nouseminen suomenkielisen aineiston tuottamiseen, koska sitä ei ole pakko tuottaa jos muunkielinenkin käy. --Kartturin paikalla (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 19.31 (EEST)

Minä siis palautin tämän kartan artikkeliin sillä perusteella, että se on ymmärrettävä ja havainnollinen englanninkielisenäkin, siinähän on vain pallukoita tutun karttapohjan päällä. Mutta tietysti kartat ovat parempia kokonaan suomenkielisinä kuin vieraskielisinä. --Savir (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 19.37 (EEST)
Luulen myös että tästä on likimain konsensus, että vaikka suositeltavaa on käyttää suomenkielisiä karttoja, aina jos kunnollisia suomenkielisiä karttoja vain on, niin niiden puuttuessa voi käyttää muunkinkielisiäkin paremman puutteess. Kun eri kielisiä karttoja tehdään Wikippedioihin, niin karttoja myös käännetään eri kielille (lisenssi sallii sen, kunhan viitataan alkuperääiseen teokseen), ja siksi on erittäin hyvä jos ne, joilla on tilaisuus joko tuottaa uusia karttoja suomeksi tai kääntää muiden tekemiä karttoja suomeksi, pystyvät tätä tekemään. Commonsista kannattaa myös etsiä karttoja, koska usein sen jälkeen kun johonkin artikkeliin on joku kartta lisäty, commonsiin on voinut tulla samasta aiheesta lisää karttoja, joko sisällöltään parempia taI laajemmalla kielivalikoimalla. Suomea tuntevat kartantekijät ovat siksikin arvokas resurssi, että Suomea tuntemattomille tulee usein Suomen maantieteessä tai historiassa tahattomia lipsahduksia. Ja samoin tiedot moinissa kartoissa saattavat muuttua ja päivittyä.--Urjanhai (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 20.09 (EEST)
Joskus saattaa myös muunkieliseen tai vailla tekstimerkintöjä olevaan karttaan pystyä tekemään esim. teemakartan värien selitteen kuvatekstin puolelle ym.--Urjanhai (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 20.12 (EEST)
Vieraskielinen, yleensä englanninkielinen, kartta näyttäisi olevan suomenkielisen Wikipedian standardi. Suomenkielisiä karttoja on vain murto-osa. Esimerkiksi yli 500 kävjiää päivässä keräävissä artikkeleissa Eurooppa, Ruotsi ja Venäjä kaikki kartat joissa on tekstiä ovat englanniksi. Sama tilanne on käytännössä kaikissa maantiedettä käsittelevissä artikkeleissa. Näyttäisi siltä, että kun artikkeleissa on englanninkielinen kartta, niin suomenkielistä ei kukaan viitsi tehdä. Jos tilannetta halutaan muutta, niin (liian) radikaalia olisi poistaa ainakin kaikki ei-olennaiset vieraskieliset kartat ja näin kannustaa ihmisiä tekemään suomenkieliset vastaavat. Toinen vaihtoehto voisi olla jonkinlaisen kilpailun järjestäminen karttojen suomentamiseksi. --Kartturin paikalla (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 20.18 (EEST)
Jos joku osaa suomentaa karttoja ja kaavioita, se kannattaa tehdä. Muutoin voitaneen pitää sallittuina muunkielisiäkin karttoja, mieluummin oheisin suomenkielisin selityksin. Englannin kielen suosinnasta suomiwikissä ei ole mitään iloa vaan haittaa. --Höyhens (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 20.31 (EEST)
Kilpailu tai Wikiprojekti on hyvin mahdollinen. Itse asiassa kilpailu onkin: Wikipedia:Elokuun kuvitustalkoot. Se alkoi ensin valokuvauskilpailuna mutta laajeni sittemmin myös esim. vanhojen tekijänoikeudesta vapaiden tai vapailla lisenssillä muualla julkaistijen uusien valokuvien lisäämiseen ja juurikin myös karttojen tai diagrammien lisäämiseen ennestään kuvattomiin artikkeleihin. Säännöt menivät muistaakseni jotenkin niin, että jos elokuussa lisää johonkin ennestään vailla kuvia olevaan Wikipedia-artikkeliin itse otetun valokuvan tai itse tehdyn kartan, niin saa kilpailussa viisi pistettä per lisäys, ja muiden tekemien kuvien (tai karttojen) commonsiin uploadaamisesta ja ennestän kuvattomiin artikkeleihin lisäämisestä oliko se 2 pistettä, ja commonsista löytyneiden kuvien lisäämisestä yhden pisteen. Myös Wikiprojekti aiheen ympärille on mahdollista perustaa, tai ensin kannattaa tsekata onko Wikiprojekti aihepiiristä mahdollisesti olemassa ennestään, jolloin riittäisi olemassa olevaan projektiin liittyminen ja siinä aktivoituminen. Karttojen poisto ei ehkä saa kannatusta paitsi jos kartat ovat todella huonoja tai tiedoiltaan jotenkin virheellisiä, sellaisia onkin tavattaessa poistettu. Lisäksi pisteitä kuvitustalkoissa saa myös mallineen Malline:Korjattava/kuvitus poistamisesta artikkelista, ja kartan vieraskielisyys tai muu huonous voisi luullakseni hyvinkin olla riittävä peruste korjausmallineen lisäämiseen, esimerkiksi nyt ennen elokuuta niitä ehtii lisäämään hyvin.--Urjanhai (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 20.37 (EEST)
Voin lupautua vapaaehtoiseksi karttoja suomentamaan, ainakin englanninkielisiä. SVG-tiedostomuotoiset helpompia käsiteltäviä, mutta myös PNG- ja JPG-kuvat luultavammin onnistuvat. Saa laittaa viestiä jos on tiettyjä tiedostoja mielessä! --Fenn-O-maniC (keskustelu) 10. toukokuuta 2021 kello 22.22 (EEST)
Tuollaiset hyvin taitavasti tehdyt hienot visualisoinnit niin kuin tuo aloituskommentissa linkitetty, varsinkin jos aihe on fi-wikipedian kannalta keskeinen ja kiinnostava, mutta saattavat olla myös työläitä. Lisäksi taitaa olla jotain yleisiä toiveita että rasterikuvia tehtäisiin vektorigrafiikaksi (joskus näkee kartoissa makllinetta, jossa on tällainen toive), mutta en nyt muista tarkemmin ebnkä tunne noita yleisiä linjauksia tuohon liiittyen. --Urjanhai (keskustelu) 11. toukokuuta 2021 kello 06.56 (EEST)
Aloitan noiden Eurooppa -artikkelin karttojen suomentamisen. Osaamitasoni on kuitenkin aika matala, joten jos sopii Fenn-O-maniC, niin voisin kysellä sinulta vinkkejä jossain välissä? Mitä kilpailuun tulee, niin karttojen suomentamiselle voisi harkita omaa kilpailua. Nyt lähes kaikki maantiedettä käsittelevät artikkelit ovat käytännössä sekakielisiä. --Kartturin paikalla (keskustelu) 11. toukokuuta 2021 kello 09.46 (EEST)
Sopii hyvin! Jos et ole vielä niin kannattaa perehtyä vektoriohjelmien käyttöön, SVG-tiedostojen skaalattavuus on hyvä etu etenkin karttatiedostoissa. --Fenn-O-maniC (keskustelu) 11. toukokuuta 2021 kello 11.45 (EEST)
Juuri tuollaiset kuin tuo Euroopan topografinen kartta ja Euroopan valtioiden kartta ovat sellaisia, jotka olivat mielessäni. Niille on käyttöä sekä Wikipediassa että sen ulkopuolella. Kovin huonoja karttoja taas ei kannata suomentaa, vaan ennemmin tekee uuden.--Urjanhai (keskustelu) 11. toukokuuta 2021 kello 12.46 (EEST)
Nyt lisättiinkin artikkeliin Eurooppa Suomenkielinen topografinen Euroopan kartta. Vaikkei alkuperäisessä tainnut (kai?) olla, niin sellainen parannusehdotus tuli mieleen, että kun esim. peruskartassakin Suomessa ovat asutusnimet tavallisella tekstillä ja luonnonpaikkojen nimet kursiivilla, niin voisiko samaa kokeilla tässäkin? Tämä nyt on pikkudetalji ja kannattaa tehdä vain jos onnistuu helposti ilmqan suurta vaivaa.--Urjanhai (keskustelu) 12. toukokuuta 2021 kello 19.08 (EEST)
Karttojen suomentaminen on varsin hyvä ajatus, etenkin sellaisten, joita on vaikea ymmärtää vieraskielisenä. Samalla voisi tietysti tehdä fontista riittävän suurta, jotta se olisi lukukelpoista jo artikkelin sivulla, ja päivittää vanhentuneet tiedot, esimerkiksi "Makedonian" Pohjois-Makedoniaksi. --Savir (keskustelu) 12. toukokuuta 2021 kello 19.18 (EEST)

Artikkelin yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Siirsin toiveen mukaan Luettelo Suomen kuninkaista Suomen kronikan mukaan -artikkelin kokonaisuudessaan Suomen muinaiset kuninkaat -artikkeliin, joten joku kykenevämpi voi poistaa ensimmäisen artikkelin.--Kartturin paikalla (keskustelu) 17. toukokuuta 2021 kello 16.23 (EEST)

Ratkaisin tilanteen muuttamalla aiemman luettelon uudelleenohjaukseksi, jolloin muokkaushistoria säilyy. Joku muu voi halutessaan tehdä jatkotoimenpiteitä keskustelusivun ja/tai Wikidatan suhteen. --Lax (keskustelu) 17. toukokuuta 2021 kello 16.32 (EEST)

Wikidatan ID-linkit johtaa ainoastaan yhteen URL-kieleen[muokkaa wikitekstiä]

Hei, huomasin, että Wikidata.org sivuilla External-ID:t kuten P8309 Yle-ID luo linkkejä ainoastaan yhteen kieleen, vaikka olisi useampaa P1630 formatter URL syötetty useammalle kielelle. Kokeile esim linkit tässä - sekä suomi että ruotsi-ID:t vievät suomenkielisen Ylen sivuille. Ajattelin aluksi, että Yle-ID ominaisuudessa on joku virhe, mutta minusta sama bugi tapahtuu muissakin ominaisuuksissa joilla on URL-syntax useammalle kielelle. Kirjoitin tästä jo tiketin ja selitän sitä laajemmin siinä: T283229, mutta Zache neuvoi jakaamaan asiaa täälläkin. Ehkä joku muukin on huomannut tämän? Tässä myös blogini jossa pari lisää esimerkkiä bugista --Robertsilen (keskustelu) 20. toukokuuta 2021 kello 13.59 (EEST)

Kysäisin tätä Wikidatan kahvihuoneessa myös. Zache (keskustelu) 20. toukokuuta 2021 kello 14.38 (EEST)

Käyttäjätili tavoittamattomissa?[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on vanha tili, jonka olin yhdistänyt sähköpostiosoitteeseen, johon minulla ei ole enää pääsyä. Myös salasana on hävinnyt. Olen kyllä testannut läpi "kyseisen aikakauden" salasanojani, mutta ilman menestystä. Sinänsä tuo vanha tili ei ole kovin tärkeä minulle, mutta olisin kiinnostunut mm. näkemään mitä kaikkea olen sen kautta muokannut. Onko mitään mahdollisuutta saada palautettua tilin hallintaa? Olen jo tietoinen (altteri) käytännöstä ja teen tarvittavat merkinnät, mikäli saan pääsyn tilille. Jos hallintaa ei voi palauttaa, toivoisin tilin piilottamista. Syynä on se, että sen käyttäjäsivulla on tietoja, joista minut voi tunnistaa. Jos minulla ei ole pääsyä tiliin, olisi parempi ettei tuo tunnistettavuus olisi enää näkyvissä. Mistä tällaista piilottamista voi pyytää? Kiitos avusta. --Jvp2010 (keskustelu) 1. kesäkuuta 2021 kello 12.03 (EEST)

Ylläpitäjä voi poistaa käyttäjäsivun. Pyynnön voi tehdä vaikka ylläpitäjien ilmoitustaululla tai sitten lähettämällä sähköpostia jollekin ylläpitäjälle. Anr (keskustelu) 1. kesäkuuta 2021 kello 12.34 (EEST)

Hiekkalaatikko[muokkaa wikitekstiä]

Hei, onko suomenkielisessä Wikipediassa hiekkalaatikko samalla tavalla kuin ruotsinkielisella on sandlåda (Användare:Robertsilen/sandlåda) tai englanninkielisella on sandbox (User:Robertsilen/sandbox)? Vai mikä olisi fiksu tapa tallentaa sivun valmistelun aikana kun varmistan, että linkit ja lähteet toimivat odotetusti ennen kun julkaisen tekstin artikkeliin? Kiitos vinkeistä! --Robertsilen (keskustelu) 7. kesäkuuta 2021 kello 13.31 (EEST)

Sellaisen alasivun voi luoda millä tahansa nimellä; se voi olla nimeltään Käyttäjä:Robertsilen/Hiekkalaatikko tai vaikkapa Käyttäjä:Robertsilen/Carl-Gustaf Wentzel. --Lax (keskustelu) 7. kesäkuuta 2021 kello 14.57 (EEST)
Kiitos vahvistuksesta Lax! Olin näköjään tehnyt noin aiemmin (olin unohtanut), mutta rupesin epäröimään onko ok tapa, kun en löytynyt suoraa linkkiä hiekkalaatikkoon. Kiitos! Robertsilen (keskustelu) 8. kesäkuuta 2021 kello 10.57 (EEST)
Jostain kohdasta tuo "käyttäjän alasivut" kyllä löytyy sekä itselle että muille (niin kuin Laxkin tuossa sen saattoi heti katsoa).--Urjanhai (keskustelu) 8. kesäkuuta 2021 kello 13.42 (EEST)
Juu, Käyttäjän muokkaukset -sivun alareunan laatikosta löytyy, jos ei halua taiteilla hakuikkunalla. --Lax (keskustelu) 8. kesäkuuta 2021 kello 15.02 (EEST)

Merkittävä aihe, sisältö soopaa[muokkaa wikitekstiä]

Miten seulojana (tai toki muutenkin) tulisi toimia sellaisten sinällään merkittävästä aiheesta tehtyjen uusien artikkeleiden suhteen, joiden sisältö on kuitenkin täysin päin prinkkalaa? Satuin huomaamaan uuden artikkelin Luokkasyrjintä, jonka määritelmä ei vastaa alkuunkaan ainakaan itselleni yhteiskuntatieteistä tuttua konsensuskäsitystä luokkaan perustuvasta syrjinnästä. Itse asiassa koko aiheesta tehty lähteetön tulkinta on niin kummallinen, että se herättää epäilyksiä kokonaan uudesta tutkimuksesta. Helppo ratkaisu olisi tietysti artikkelin korjaaminen omin avuin, mutta tässä(kään) tapauksessa oma aikani ei riitä – pitäisihän koko teksti kirjoittaa uudelleen. Jos kummalliset kohdat poistaa, jäljelle jää muutama tavu ja yksinäinen välimerkki. Toisaalta ei ilkeäisi jättää tuommoista tekstiä Wikipediaankaan. Voiko tällaisen artikkelin merkitä suoraan pikapoistettavaksi ja jos voi, niin millä perusteella? --Sakramentti-Jaakko (keskustelu) 11. kesäkuuta 2021 kello 01.17 (EEST)

Ei järkevää sisältöä.--Htm (keskustelu) 11. kesäkuuta 2021 kello 01.55 (EEST)
Korjausmallineenkin voi laittaa, ja on syytäkin, jos artikkelin tilassa on ongelmia. En osaa sanoa, mikä on artikkelin nykytila, kun sitä on jo näköjään muikattu edelleen.--Urjanhai (keskustelu) 16. kesäkuuta 2021 kello 06.46 (EEST)

Artikkeli Windows 11?[muokkaa wikitekstiä]

Terve. Pitäisikö tänne Wikipediaan luoda artikkeli Windows 11? [1] [2] --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.15 (EEST)

Ei pitäisi. Huhut on huhuja. Stryn (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.46 (EEST)
Ok. Selvä. --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 23.00 (EEST)

Englanninkielisessä Wikipediassakaan ei ole vielä artikkelia. --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.17 (EEST) edit --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.18 (EEST)

Ilta-Sanomien Digitoday-verkkojulkaisun ja Hardware.fi-sivuston mukaan olisi tulossa. --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.19 (EEST) edit --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.20 (EEST)

En aina luottaisi iltapäivälehtiin. Kerran uutisoitiin puhelimen sähköpostin haavoittuvuudesta, jota ”ei voinut korjata”. Oikeasti korjausta ei vielä ollut. ---raid5 15. kesäkuuta 2021 kello 23.09 (EEST) edit typo ---raid5 15. kesäkuuta 2021 kello 23.11 (EEST)

Huuhaata? Media tuskin valehtelee. --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.22 (EEST)

Ei välttämättä, mutta tavoitteena on saada lukijoita huomiota herättävillä otsikoilla. ---raid5 15. kesäkuuta 2021 kello 23.09 (EEST)

Odotetaanko 24.6 asti? --Bau98 (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 20.24 (EEST)

Parempi odottaa rauhassa. ---raid5 15. kesäkuuta 2021 kello 23.09 (EEST)
@Stryn, Raid5: Nyt Eng. Wikipediassa on artikkeli en:Windows 11. --Bau98 (keskustelu) 16. kesäkuuta 2021 kello 16.50 (EEST)
Pingillä ei ole vaikutusta, mutta seuraan kahvikeskusteluja. Kiitos linkistä. En käytä Windowsia paljonkaan, osaan enintään kevyen ylläpidon, olen kuitenkin kiinnostunut sen kehityksestä ja toiminnasta. Tarkoituksenani ei ole estää artikkelin kirjoitusta. Minulla ei ole erityistä tietoa Windowsista, joten valitettavasti en voi olla avuksi. ---raid5 16. kesäkuuta 2021 kello 18.31 (EEST)