Warhammer-universumi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Warp (Warhammer 40,000))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Warhammer on englantilaisen Games Workshop -pelivalmistajan kehittämä miniatyyripohjainen sotastrategiapeli. Pelinappuloina käytetään pieniä muovisia tai metallisia miniatyyrejä, jotka myydään osina pakkauksissaan ja jotka täytyy koota ja maalata itse.

Warhammer Fantasy Battle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mountains of Mourn sisaitsee Dark Landsien ja Kingdom of Indien välissä. Siellä asustaa Ogreja, Örkkejä, Goblineja ja Gnoblareita.

Athel Loren on metsä- tai salohaltioiden (englanniksi Wood Elves) ikivanha maaginen metsä, joka sijaitsee Empirista lounaaseen, Harmaiden vuorien (englanniksi Grey Mountains) alapuolella.

Lustria on sademetsä. Sitä kansoittaa yksi pelin armeijoista, liskomiehet (englanniksi Lizardmen). Lustria sijaitsee uuden maailman eteläosissa.

Ulthuan on saari, jota asuttavat suur- tai jalohaltiat (englanniksi High Elves). Ulthuan sijaitsee vanhan ja uuden maailman välissä.

Warhammer 40,000

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warhammer 40.000 on tulevaisuuteen, noin vuoteen 40 000 sijoittuva maailma. Vuonna 40 000 ihmiskunta on levittäytynyt koko galaksiin ja on sulkeutunut, muukalaiskammoinen keisarikulttiin nojaava dystopia. Ihmiskunta on galaksia dominoiva laji, mutta käy jatkuvaa sotaa galaksin muita lajeja vastaan. Ihmiskunta on teknologisesti taantunut ja menettänyt suurimman osan tieteellisestä tiedostaan, mutta kykenee edelleen käyttämään korkeateknologisia muinaisjäänteitä hyväkseen.

Tärkeä osa universumia ovat psyykkiset voimat ja ylivalonnopeudella matkustaminen warp-ulottuvuutta käyttäen. Ulottuvuuden ja reaaliavaruuden välisten ominaisuuksien sekoittaminen toisaalta mahdollistaa valoa nopeamman matkustamisen, pitkän matkan kommunikaation sekä todellisuuteen vaikuttavat psyykkiset voimat, mutta toisaalta kaoottinen ulottuvuus on myös vaarallinen siellä elävien olioiden (ns. demonit) takia, jotka pyrkivät tunkeutumaan reaaliavaruuteen.

Eye of Terror on suunnaton repeämä Warpin ja reaaliavaruuden välillä, joka syntyi Eldarien ajatusten kerräännyttyä yhteen paikkaa ja luoden Slaaneshin, jonka syntymässä vapautunut energia synnytti Eye of Terrorin. Se on kaaokseen kääntyneen avaruusjalkaväen pakopaikka ja sen lähistöllä sijaitsevat mm. Cadia ja Ulthwé.

Eldarien Craftworldit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iyaden on eldarien craftworld. Se oli ennen yksi suurimmista ja vahvimmista craftorldeista, mutta oli tuhoutua ankarassa taistelussa tyranideja vastaan ja nykyisin sen armeija koostuu lähinnä Wraithguardeista sekä -lordeista. Iyadenin eldarien haarniskat ovat keltasinisiä. Iyadenin symboli on Asuryanin, joka on phoenix lordeista vanhin ja viisain, alttari.

Ulthwé on Eldarien Craftworld. Ulthwén armeijassa on lukuisia warlockkeja sekä farseereitä, ja se onkin tunnettu psyykkisten voimien käytöstä taistelussa.[1] Ulthwéssa tämän sanotaan johtuvan siitä, että maailman on suojauduttava kaaoksen hyökkäyksiltä. Muissa craftworldeissa kuitenkin väitetään, että Ulthwén psyykkiset voimat ovat lähtöisin Eye of Terrorista, jonka läheisyydessä maailma sijaitsee.[2] Ulthwé oli yksi eldar Craftworld -sääntökirjassa esitellyistä viidestä vaihtoehtoisesta eldar-armeijasta. Ulthwé Strike Force esiteltiin ensi kertaa Eye of Terror -sääntökirjassa. Ulthwé oli merkittävä osapuoli Abaddon the Despoilerin kolmannentoista ristiretken myllerryksissä. [3] Ulthwén tunnus on Ishan silmä, joka kuvaa jumalatar Ishan eldarien vuoksi vuodattamia kyyneleitä. Ulthwén väri on musta, joka on eldarien väri surulle. Myös Ulthwén alukset ovat usein mustia.[1]

Warhammer Fantasy Battles

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Elves on muinainen vastine Warhammer 40k -pelin Dark Eldareille. Dark Elves esitetään julmana kansana, jolla on yhtäläisyyksiä tosielämän natsi-Saksaan, kuten ajatus yli- ja ali-ihmisestä (luonnollisesti he näkevät haltiat herrakansana). Mustahaltiat vihaavat Ulthuanin jalohaltioita yli kaiken; katkeruus 4000 vuotta vanhasta sisällissodasta pitää kansoja yhä erillään, samoin kuin ideologiat: Druchii näkee sotimisen välttämättömänä keinona selviytyä, kun taas Asur on konservatiivisempi.

Naggarothissa korkein valta on Naggarondin istuimella, noitakuninkaalla, mutta käytännön valta jakautuu ylimystölle, lordeille ja ladyille. Kaupungeissa vanhimmilla ja suurimmilla suvuilla on jatkuva kilpailu hierarkkisesta asemasta, mutta avoimet yhteenotot ovat harvinaisia; sen sijaan salamurhat ja poliittiset vehkeilyt ovat yleisiä. Malekith on kuitenkin säilyttänyt kontrollinsa sukuihin ja uskoo, että tällainen toiminta karkaisee hänen johtajiaan.

Mustahaltiat käyttävät orjia raskaiden töiden tekemiseen. Mustien Arkki ryöstää orjat Vanhasta Maailmasta tai Ulthuanista. Hyökkäykset ovat salamannopeita ja tapahtuvat usein yöllä, joten uhriksi joutunut kylä ei ehdi kutsua apujoukkoja. Druchii katsoo, että orjat eivät ole käyttötarkoituksensa lisäksi juuri minkään arvoisia, joten olot tyrmissä ovat äärimmäisen epäinhimillisiä ja vartijat mustahaltioille ominaisen sadistisia. Orjien tehdessä työt mustahaltiat keskittyvät taistelutaitojensa kehittämiseen, ja tarpeen vaatiessa lähes kaikki kaupunkilaiset voivat vastata liikekannallepanoon valtakunnan armeijana.

Suurin osa mustahaltioista vannoo lojaaliutta Khainelle. Khaela Mensha Khaine on haltioiden kuoleman ja sodan jumala, toiselta nimeltään "hän, jonka kädet ovat veren tahrimat". Khaine on Morrin nuorempi veli ihmisten mytologiassa. Naggarothissa on kuusi temppeliä, yksi jokaisessa kaupungissa. Temppeleitä hoitavat noidat (Witch Elves) ja ylemmät noitakuningattaret (Hag Queens). Olennainen osa kulttia ovat Khainelle toimitettavat uhrimenot. Uhrattavat ovat orjia - itse mustahaltiat ovat tavallisesti turvassa. Kultti on tunnettu lukemattomista salaisista taidoistaan ja voimallisista artefakteistaan, esimerkkinä kyky sitoa Khainen energiaa riimuilla esineisiin.

Naggarothin armeijat ovat huolella organisoituja eliittijoukkoja. Druchii luottaa strategian ja sotureiden taitojen ja koulutuksen voimaan, joten miehiä ei tuhlata voittamaan taisteluita massalla. He käyttävät hyödykseen kaikkia sodan elementtejä, kuten moraalia, nopeutta ja rotunsa maagiaan perustuvaa etulyöntiasemaa. Mustahaltiat eivät kuitenkaan ole kovin kestäviä, sillä haltioiden anatomia on suhteellisen kevyt.

Kautta aikojen kääpiöt ovat asuttaneet vuoria, pääsääntöisesti aluetta joka tunnetaan Maailmanselän vuoristona. Tuhansia vuosia sitten laji joka tunnettiin nimellä Muinaiset (eng. Old Ones) nopeutti joidenkin lajien evoluutiota, ja palvelijoiksi luodut Liskomiehet (eng. Lizardmen) hävittivät vähempiarvoisiksi katsotut lajit. Örkkejä ei kuitenkaan pystytty hävittämään toistuvista yrityksistä huolimatta. Muinaisten voiman lähteenä toimi kaksi valtavaa portaalia, yksi aivan etelässä ja toinen pohjoisessa. Portaalit syöksivät maailmaan ympäristöään mutatoivaa energiaa joka myöhempinä aikoina nimettäisiin magiaksi. Tämän mukana tulivat loputtomat ulvovat demonilegioonat ja niiden turmiolliset jumalat.

Minne tahansa tuo energiavirta levisikään se teki kauheaa tuhoa. Ihmisistä tuli petoja tai pikemminkin jotain ihmisen ja pedon väliltä (näitä edustavat pelissä mm. Beastmenit ja Skavenit). Kääpiöille suotiin lahja vastustaa tuota yliluonnollista muutosta, ja se heijastuu hyvin vahvasti myös heidän luonteessaan jääräpäisyytenä, sillä kun kääpiö päättää asian on äärimmäisen vaikeaa ellei mahdotonta saada hänen päätään käännettyä. Sen sijaan että kääpiöt olisivat mutatoituneet kuten useimpien muiden lajien epäonniset yksilöt tai kuolleet kauhistuttavissa tuskissa, muutos tapahtui mielessä ruumiin sijaan. Nämä epäonniset kääpiöt asuivat pääosin pohjoisilla alueilla ja tulevaisuudessa heidät tultaisiin tuntemaan Kaaoskääpiöinä. (Chaos Dwarfs) Kääpiösepät oppivat valjastamaan mystisen energian riimujen avulla ja estivät sitä aiheuttamasta enempää vahinkoa. Näin luotiin kääpiölegendojen mahtavimmat aseet.

Kääpiöt ovat vuosituhansien aikana kehittäneet takomisen jaloa taidetta, ja he ovat yksi teknisesti kehittyneimmistä lajeista vanhassa maailmassa. Kääpiön tunnistaa helposti tukevahkon ruumiinrakenteensa, lyhyen pituutensa ja pitkän partansa ansiosta. Ympäri maailmaa kääpiöt jakavat himon kultaan, kääpiökielessä on kirjaimellisesti satoja ilmaisuja kullalle. Kaikki kääpiöt kuuluvat johonkin klaaniin ja kullakin klaanilla on oma historiansa joka on kaiverrettu klaanin asumuksen kattoa tukeviin valtaviin pylväisiin.

Nehekharan aavikolla asuvat Hautakuninkaat (Tomb Kings) on yksi armeijoista. Hautakuninkaiden uskollisimmat papit ovat saavuttaneet ikuisen elämän eivätkä koskaan kuole luonnollisesti. He nostattavat loitsuillaan kuninkaat, prinssit ja epäkuolleet luurankolegioonansa uudelleen taistelemaan. Hautakuninkaat johdattavat luurankonsa, pappinsa, sekä muut pappien luomukset kohti haudanryöstäjiä. He yrittävät myös valloittaa takaisin Nehekharan menetetyt maat.

Kerran Khemri oli mahtavin ihmisten valtakunnista. Alcadizaar valloittaja oli yksi mahtavimmista sen hallitsijoista. Sitten Pappiskuningas Nagash, ilkeä ja voimakas velho, aikoi koota suurimman armeijan, jota maa päällään kantaa. Hän herätti kuolleiden armeijan, jolla hän aikoi valloittaa koko maailman. Mutta Alcadizaar oli huomannut Nagashin mahdin ja oli koonnut armeijan, jolla hän kukisti Nagashin joukot. Nagash joutui pakenemaan. Niin suuri oli Nagashin katkeruus, että hän halusi mieluummin tappaa kaiken elollisen Nehekharasta kuin nähdä jonkun muun hallitsevan sitä. Nagashin epäkuolleiden jälleen hyökätessä Nehekharaan hänen onnistui vangita Alcadizaar Nagashin linnoituksen tyrmiin. Nagash aloitti mahtavimman ja kauheimman loitsun minkä hän oli ikinä tehnyt. Taivas alkoi pimetä ja maa täristä. Kun hänen loitsunsa oli valmis, suuri voima-aalto lähti velhon kehosta pyyhkien koko Nehekharan alleen. Kun aalto saavutti elollisen olennon tämä kuoli ja vain luut jäivät jäljelle. Alcadizaar, Nehekharan viimeinen elävä kuningas oli mystisesti onnistunut pakenemaan vankilastaan ja astui miekka kädessään Nagashin valtaistuinsaliin. Pitkän taistelun jälkeen Nagash sai surmansa Nehekharan viimeisen kuninkaan miekasta. Papit, jotka olivat ainoat liikkuvat asiat Nehekharan kaupungeissa, herättivät jo kauan sitten kuolleet kuninkaat levostaan. Kuninkaat käskivät pappien herättää legioonansa. Taistelut kuninkaiden kesken loppuivat kaksi päivää ennen Settran, ensimmäisen ja mahtavimman Khemrin hallitsijan herättämistä. Ja niin Khemristä tuli Kuolleiden Maa.

Wood Elves eli metsä- tai salohaltiat on yksi armeijoista.

Noin 1000 vuotta ennen Imperiumia Ulthuanin haltiat alkoivat levittäytyä Vanhaan Maailmaan (The Old World) ja perustivat sinne monia siirtokuntia, kuten Elthin Arvarin. He löysivät Harmaavuorten (The Grey Mountains) juurilta salaperäisen metsän, johon kulkijat katosivat jälkiä jättämättä. Metsä sai nimekseen Athel Loren.

Vuonna -1997 syttyi "parran sotana" tunnettu yhteenottojen sarja Asurin ja kääpiökuninkaiden välillä. Elthin Arvar toimi Ulthuanin armeijoiden välittäjänä, mutta osa Athel Lorenin lähimailla asuvista haltioista kieltäytyi osallistumasta sotaan; uudet sukupolvet alkoivat jo vieraantua esi-isiensä aikaisesta yhtenäisyydestä. Lopulta Caledor II sai surmansa kaksintaistelussa kääpiökuningas Gotrekia vastaan. Vuonna -1589 uusi kuningas, Caradryel, käski joukkojensa vetäytyä Vanhasta Maailmasta, sillä Naggaroth oli avannut Ulthuaniin länsirintaman. Athel Lorenin haltiat eivät kuitenkaan vastanneet kutsuun ja julistautuivat itsenäisiksi Ulthuanista. He saivat nimen Asrai (jalohaltiat Asur ja mustahaltiat Druchii), joka on sekä yksikössä että monikossa.

Athel Loren oli aina ollut koti muinaisille metsänhengille, jotka olivat vahvimmillaan kaikkina vuodenaikoina paitsi talvisin; juuri silloin kääpiöt hyökkäsivät raaka-aineiden, kuten polttopuun toivossa. Asrai kuitenkin liittyi ensimmäistä kertaa Athel Lorenin puolelle, ja kääpiöiden joukot motitettiin verisesti. Haltiat yhdistivät nopeutensa ja taitonsa jousiammunnassa metsien tarjoamaan suojaan. Kiitokseksi Athel Loren tarjosi Asraille kodin, ja haltiat ja metsät alkoivat elää tasapainoisessa symbioosissa. Karaz-Zanin taistelussa kääpiöt ajettiin lopullisesti Athel Lorenista.

Vuonna -1125 vihernahat eli örkit ja hiidet hyökkäsivät Athel Loreniin. Tällä kertaa ylivoima oli liian suuri, ja Asrain keskuudessa tästä ajasta puhutaan "surun talvena" (The Winter of Woe). Silloin Kurnous, metsästyksen jumala, päätti pelastaa metsät örkkien kirveiltä ja inkarnoitui maan päälle Orionina. Jumalansa rinnalla haltiat ja metsänhenget surmasivat joka ikisen vihernahan. Siitä lähtien salohaltiat, joilla ei Ulthuanista irtauduttuaan ollut enää selvää johtajaa, alkoivat pitää Orionia kuninkaanaan ja tämän vaimoa, Arielia, Ishan avataraa, kuningattarenaan.

Viimeiset 3000 vuotta salohaltiat ovat eläneet Athel Lorenissa ulkomaailman konflikteja vältellen, mutta aina tarpeen vaatiessa puolustaneet metsiään tunkeutujilta, kuten Morghurin alias Cyanathairin petomiehiltä. Ainoastaan talvisin, kun Orionin "villin metsästyksen" aika koittaa, salohaltiat hyökkäilevät läheisiin Bretonnian kyliin jumalansa Kurnouksen kunniaksi Athel Lorenin pelastamisesta.

Warhammer 40,000

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chaos Space Marines

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chaos Space Marines on armeija. He ovat Space Marinesin pahoja serkkuja. Aikoinaan demonisten voimien turmelemat avaruusmariinit kääntyivät ystäviään sekä Keisaria vastaan ja palvovat nyt kauttaaltaan pahoja kaaosjumalia. Kaaosmariinit vannoivat vihaavansa Space Marineita ja saattavansa koko tunnetun universumin kaaoksen jumalien haltuun. Jumalia on neljä: Khrone, Slaanesh, Nurgle ja Tzeentch. Chaos Space Marines käyttävää usein melko samanlaista kalustoa kuin Space Marinet, mutta taistelussa he voivat myös manata avukseen hurjia demoneita ja muita kaaoksen kauhuja.

Chaos Space Marines syntyi, kun keisarin oikea käsi Horus päätti asettua johtajaansa vastaan. Jotkut Space Marine-legioonat seurasivat Horusta ja kahden osapuolen välille syttyi sisällissota, joka tunnetaan Horus Heresynä. Heresy päättyi, kun hävityn taistelun jälkeen Horus huijasi keisarin alukseensa. Horus tappoi Blood Angels-jaoston perustajan Sanguinuksen ja kävi kovan taistelun keisariakin vastaan, mutta hävisi lopulta. Seuranneesta Chaos mariinien joukkopaosta on kerrotu vain että pölypilvi ei laskeutunut moneen päivään. Horuksen paikan entisen Luna Wolves-jaoston, silloinen Sons of Horus, johtajana otti Horuksen klooniksikin epäilty Abaddon the Despoiler, joka muutti jaoston nimen Black Legioniksi. Abaddon aloitti niin sanotut mustat ristiretket galaksin muita rotuja vastaan ja ne jatkuvat edelleen. Niistä viimeisin, kolmastoista, kohdistui Cadiaan. Kaaosmarinet ovat sotineet myös toisiaan vastaan. Tästä esimerkki on sota Noise Marinejen ja World Eatersien välillä. Sota on tunnettu World Eatersien Khârnin petturuudesta. Tämä ei sallinut joukkojensa levätä ja tappoi säälimättä joukon omiaan, jotka pitivät taukoa.

Daemonhunters

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daemonhunters on ihmisen imperiumin inkvisition armeija. Daemonhunterit metsästävät nimensä mukaa demoneita, mikä käytännössä tarkoittaa, että armeija saa tiettyjä bonuksia demoneja vastaan taisteltaessa. Daemonhunterit käyttävät paljon Grey Knights Space Marine-jaoston sotureita.

Dark Eldarit ovat eldareiden pahoja, syrjäytyneitä "serkkuja", jotka irrottautuivat eldareista Eye of Terrorin syntymän aikaan. Nyt he ovat sadistinen rosvokansa, joka on tunnettu nopeista hyökkäyksistään. He ottavat useita orjia, kiduttaakseen ja aiheuttaakseen suurta kipua ja tuskaa. Dark Eldarit nauttivat aiheuttamistaan kivunhuudoista ja tällä koittavat "maksaa velkansa" itse synnyttämälleen Slaaneshille, kaaoksen jumalalle, välttääkseen Slaaneshin vievän heidän sielunsa tyydyttämällä jumalan loputonta janoa.

Eldar on scifi-versio perinteisistä haltioista. Muinaisten, sukupuuttoa lähestyvien eldareiden motiivit saattavat olla hämäriä ja osa jotain suurempaa suunnitelmaa. Ylivertaisen poimuteknologiansa ansiosta he ovat äärimmäisen kehittynyt rotu. He hallitsivat muinoin koko maailmankaikkeutta, mutta nykyisin vähälukuisina ja heikentyneinä elävät mystisissä craftworldeissaan yrittäen selviytyä muiden ohella.

Eldarit ovat Muinaisten ("Old Ones") luoma rotu, jotka luotiin alun perin auttaman Muinaisia taistelussa necroneita vastaan. Necroneiden vaivuttua uneen ja Muinaisten kuoltua sukupuuttoon eldareilla oli käsissään mahtava imperiumi, mutta ei tarvetta taistella sen puolesta, joten he alkoivat kuluttaa aikaansa vain tyydyttäen maallisia halujaan. Heidän ajatuksensa kerääntyivät Warpiin ja synnyttivät neljännen kaaosjumalan, Slaaneshin. Slaaneshin syntymässä vapautui paljon energiaa ja se repäisi pysyvän, Eye of Terrorina tunnetun, aukon reaaliavaruuden ja Warpin välille. Eye of Terror imaisi Warpiin lähes koko eldarimperiumin ja he jäivät elämään vähälukuisina craftworldeihin, valtaville keinotekoisille planeetoille, joiden rakentajat olivat ennakoineet kansan tuhon. Eldarit tuntevat tapahtuman lankeemuksena (the Fall), sillä Slaaneshin syntyessä osa eldareista kääntyi palvomaan häntä. Tästä joukosta muodostuivat Dark Eldarit. Myöhemmin teknisesti kehittynyt rotu on kohdannut useita tragedioita. Syntyvyys on muun muassa pudonnut kuolleisuutta pienemmäksi eli eldarit ovat kuolemassa sukupuuttoon. Selvitäkseen he ovat keksineet tavan vangita kuolleen soturin sielu harniskaan, jolloin syntyy wraithguard tai -lordi. Nykyisin lähes koko Iyaden craftworldin väestö koostuu näistä epäkuolleista, sillä se joutui vastakkain valtavan tyranidiarmeijan kanssa invaasiossa, joka oli maksaa kokonaisen maailman.

Eldarit ovat ainoa rotu galaksissa jonka kanssa ihmiset ovat kyenneet liittoutumaan, tosin nämä liitot ovat usein lyhytkestoisia, kestävät yleensä vain niin kauan kuin yhteinen vihollinen, yleensä Chaos, on lyöty. Liitot ovat yleisiä erityisesti Craftworld Ulthwen kanssa. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan näe eroja eri Craftworldien tai edes Craftworldien ulkopuolisten Eldarien välillä vaan näkevät kaikki Eldarit yhtenä kokonaisuutena. Vaikka monissa tapauksissa ihmiset ja Eldarit ovat vihollisia, erityisesti jos kyseessä on Craftworld Biel-Tan, on rotujen välillä pientä arvostusta, etenkin Eldareja tarkkaan tutkineet papit ja inkvisaattorit arvostavat Eldareja.

Imperial Guard

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperial Guard eli Astra Militarum koostuu tavallisista ihmisistä, ja sen sodankäyntitavat ja organisaatio vastaavat nykyajan armeijaa. Se luottaa taistelussa miesylivoimaan ja vahvoihin panssarivaunuihinsa. Määrä korvaa laadun, sillä miljardit ihmissotilaat ympäri Linnunrataa taistelevat aina viimeiseen mieheen turvatakseen ihmiskunnan säilymisen.

Ihmisten Imperiumi valloitti lähes koko galaksin 31. vuosituhannella. Galaksissa oli aluksi lievää kapinointia mutta vuosisatojen kuluessa valloitetut planeetat kansoitettiin ihmisillä jotka lopulta unohtivat planeetan alkuperän ja kulttuurin. Ihmiskunnan mahti kasvoi kasvamistaan. Huolimatta mahtavasta voimastaan Ihmisen Imperiumi joutui pian taistelemaan olemassaolostaan, kun muukalaiset kaikkialta galaksista alkoivat hyökätä Imperiumiin. 41. vuosituhat tulisi olemaan sotaisin kaikista ja kaikki lajit koittavat selviytyä siitä voittajina.

Tavalliset sotilaat ovat heikkoja, mutta lukumäärältään vahvoja kaartilaisia, joista tyypillinen armeija pääosin koostuu. Eliittijalkaväki koostuu isoista ja tyhmistä Ogryneista, kovista veteraaneista ja karaistuneista Kasrkineista. Tankkeja Kaartilla on useantyyppisiä. Pitkänmatkan tykistönä toimivat Basilisk, Medusa, Manticore tai vastaava ajoneuvo, joukkojenkuljetuksesta vastaa Chimera ja nopean tiedustelun suorittaa Sentinel-kävelijä. Yleisin tankki on Leman Russ eri muunnoksineen. Lisäksi erikoishahmoja on useita: komissaareja, upseereja ja psyykereitä.

Pohjimmiltaan pahat C'tan jumalolennot loivat Necronit eläviksi metalliluurangoiksi, jotka ovat erittäin allergisia warpille. Necronien tehtävänä on puhdistaa galaksi Muinaisten ("Old Ones") luomista lajeista jonka jälkeen he palaavat katakombimaailmoihinsa nukkumaan useiksi miljooniksi vuosiksi. Necronit olivat alun perin "Necrontyr" -niminen rotu joka oli kirottu lyhyellä ja kivuliaalla elämällä. Necrontyrit olivat yksi ensimmäisistä tietoisuuden saavuttaneista olennoista, ja he kehittivät omalaatuisen sekä hyvin edistyneen avaruusmatkailu- ja aseteknologian. Lopulta Necrontyrit löysivät Muinaiset ("Old Ones"), ensimmäisen rodun koko galaksissa. Necrontyrit olivat luonteeltaan kärsimättömiä, lyhytikäisiä ja ahdasmielisiä, kun taas Muinaiset lähes kuolemattomia ja erittäin kärsivällisiä sekä ymmärtäväisiä. Kateudessaan Necrontyrit julistivat hätäisen sodan Muinaisia vastaan, joka koitui lopulta kummankin osapuolen turmioksi.

Muinaiset olivat luonnostaan psyykkisesti niin voimakkaita, että he pystyivät lyömään Necrontyrien kehittyneemmän asetekniikan heti kättelyssä. He olivat myös "webway"-teknologian kehittäjiä (taito joka siirtyi myöhemmin Eldareille), mikä mahdollisti viiveettömän matkailun universumin halki. Necrontyrien imperiumi jäi kuitenkin pian alakynteen ja heidät tuhottiin lähes sukupuuton partaalle. Tutkiessaan ensimmäisen kotiplaneettansa tähteä Necrontyrit huomasivat sen tappavassa säteilyvoimassa jotain jumalallista. Säteily oli syy Necrontyrien lyhyeen elämään, ja kävi ilmi että se oli lähtöisin C'tan nimisistä olennoista (jotka Necrontyrit nimesivät "Tähtien jumaliksi"). Necrontyrit saivat olentoihin yhteyden ja alkoivat palvoa näitä jumalinaan. Ensimmäinen C'tan oli "Nightbringer", yöntuoja (eldareiden kielessä Kaelis Ra). Necrontyrit kehittivät voimakkaan elävän luurangon elävästä metallista (josta myöhemmin tuli perusta Necroneiden olemassaololle) johon Nightbringer asettui.

Nightbringer lupasi auttaa Necrontyrejä sodassa Muinaisia vastaan, muttei samasta syystä kuin Necrontyrit luulivat. C'tanit nimittäin elivät muista olennoista imetystä elinvoimasta, jota Muinaisissa taas oli moninkertaisesti enemmän kuin heikoissa Necrontyreissä. Voiton hetkellä sota kääntyi Muinaisia vastaan, ja he kehittivät epätoivoisina uusia rotuja (Eldarit, Ihmiset ja Örkit) taisteluvoimakseen. Siirto tuli liian myöhään, sillä toinen C'tan; Deceiver ("pettäjä") lupasi Necrontyreille ikuisen elämän ja rajattomat voimat. Heikkoudesta ikänsä kärsineet Necrontyrit ottivat sokeasti vastaan voiman jota heille luvattiin, ja Deciever siirsi heidän tietoisuutensa elävästä necrodermis-metallista rakennettuihin luurankoihin; mahtaviin taistelukoneisiin. Siirrossa Necrontyrit menettivät kaiken inhimillisyytensä ja heistä tuli tahdottomia C'tanien orjia; Necroneita.

Muinaiset tuhottiin sukupuuttoon, mutta samalla hetkellä Eldareiden sodanjumala Khaine asettui Nightbringeriä vastaan. Titaanisessa taistelussa Khaine onnistui tuhoamaan Nightbringerin panssaroidun olemuksen. Nightbringerin sielu jäi vahingoittumattomaksi panssarin ansiosta, ja C'tan pakeni räjäyttäen itsensä tuhansiksi tähdenkappaleiksi. Tämän jälkeen Universumiin levisi joukko "enslaver"-nimisiä olentoja, jotka alkoivat harventaa galaksin elollisuutta. Tämän johdosta necronit asettuivat lepoon ympäri galaksia, herätäkseen ikuisuuksien päästä kunnes menetetty elämä olisi kasvanut takaisin; jolloin C'tanit voisi taas ruokkia elävien sieluilla. 60 miljoonan vuoden jälkeen tämä on käynyt toteen.

Space Marines

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Space Marines ovat Keisarin nyrkki, joukko valiosotilaita jotka on geneettisesti muunneltu lähes täydellisiksi ja pelottomiksi yli-ihmisiksi. Lukuisten geenimuunnoksien, taistelukykyä ja kestävyyttä parantavien implanttien ja leikkausten jälkeen avaruusmariinit puetaan kestävään, koko vartalon peittävään metalliseen voimahaarniskaan. Vähälukuisia, mutta sitäkin tehokkaampia Space Marineita käytetään vain äärimmäisen vaativissa tapauksissa. Nämä taistelijamunkit ovat jakautuneet useiksi eri alalahkoiksi.

Space Marinesin perussotilaat ovat melko kestäviä, ja sopivan hyviä lähes kaikessa. Eliittisotureiden puolelta löytyy vahvoja Terminaattoreita, jotka ovat hitaita mutta iskevät sitäkin lujempaa. Nopeisiin ja taktisiin hyökkäyksiin Space Marineilla on lentorepuilla varustettuja Assault Marineja ja nopeita moottoripyöriä. Tankkiosastollakaan ei ole yksiköistä puutetta: Tykistönä toimii tappava Whirlwind, joukkojen kuljetusaluksena nopea Rhino ja perustankkina Predator sekä suuri Land Raider. Lisäksi Marinet ovat kuuluisia Dreadnoughteistaan, jotka ovat eräänlaisia suuria mechoja, joita ohjaa taistelussa vakavasti haavoittuneen tai kaatuneen soturin rippeet.

Witch Hunterit ovat Space Marineiden äärimmäisen erikoistunut alajaosto, jolla on niin paljon yksiköitä että se erotettiin omaksi armeijakseen. Witch huntereita ei kuitenkaan ole geneettisesti muokattu niin kuin space marineja, koska muokkaukset sopivat vain miespuoliselle eli he ovat käytännössä tavallisia ihmisiä. Armeija koostuu melkein kokonaan fanaattisista naisista, jotka ovat erikoistuneet noitien ja psyykkereiden metsästämiseen. Harrastajapiireissä lasketaan usein hyväntuulista leikkiä näistä naisvoimaisista ja liekinheittimiin mieltyneistä sotureista.

Daemonhunterit ovat niin ikään Space Marineiden alalahko, jotka ovat erikoistuneet erityisesti kaaoksen demonien ja muiden ilkeiden otusten teurastamiseen. He manaavat pahojen voimien vastaisia loitsuja, joiden avulla he saavat lisäbonuksia demoniyksiköitä vastaan taistellessa.

Tau Empire on hyvin nuori muukalaisrotu. Tämän lajin inspiraation lähde on anime. Taut uskovat, että on heidän aikansa nousta ja saada kaikki rodut liittymään Suureen Hyvään (engl. Greater Good). Tau on rauhanomainen ja turvautuu vasta viimeiseksi taisteluun. Tau Empire on käynyt suuria sotia muun muassa ihmisiä, örkkejä ja Tyranideja vastaan. Taun teknologia on kehittynyttä, ja on jo nyt ihmisiä korkeammalla tasolla. Tau Empireä johtavat salaperäiset Etherealit. Tau on koko pelin kaukotaistelu painotteisin armeija.

Tyranidit ovat galaksin ulkopuolelta tulevia verenhimoisia ja älykkyydeltään alkeellisia, eläimellisiä petoja. Tyranideillä ei ole teknologiaa. Sen sijaan kaikki on orgaanista, jopa aseet ovat kehon biologisia mutaatioita, eli tavallaan kasvaimia. Suurin osa Tyranideista käyttääkin aseinaan viikatemaisia kynsiä sekä kiväärintapaisia aseita joilla ne ampuvat muun muassa omia toukkiaan vihollista kohti. Tyranideilla on kollektiivinen tietoisuus, ne siis toimivat mieltensä yhteenliittymistä muodostuneen Hive Mindin (yhteismieli) alaisena. Jokaisella Tyranidi "laivastolla" (Hive Fleet) on kuitenkin oma tahtonsa. Tyranidien hierarkia ja lisääntyminen muistuttavat yhdyskuntahyönteisten (esim. muurahainen) toimintatapoja, ja jokainen laivasto muodostaa yhden yhdyskunnan. Kollektiivisuus on osa tyranidien selviytymisstrategiaa: yksi Tyranid ei ole kovinkaan voimakas tai vaarallinen, mutta yhdessä ne muodostavat vahvan yksikön.

Tyranidien voimakkain yksilö on joko Hive Tyrant, iso matomainen Trygon tai suuri Carnifex. Tervigon on myös tärkeä osa Tyranid armeijaa, sillä se puskee uutta lihaa, kun vanhaa kaatuu eli tarkemmin sanottuna se synnyttää Termagantteja. Apocalypse-tasolla tyranidien voimakkaimpia yksiköitä ovat titaanimaiset Hierophantit. Tyranidit ovat pelin lähitaistelu painotteisin armeija.

Tyranidien suurimpia "laivastoja" (Hive Fleet) ovat Behemoth, Kraken ja Leviathan. Kaikki näimä laivastot toimivat itsenäisesti, ja ne erottuvat toisistaan erilaisen värityksen ja evoluutiohistorian perusteella. Laivastot koostuvat kokonaan elävistä olennoista, joita luultavasti johtavat Hive Mindin alaisuudessa toimivat NornQueenit. Jos Tyranidien vastus on liian vaikea voitettavaksi vain biologisen adaptaation avulla, laivastoja johtamaan jälleensyntyy legendaarinen Swarmlord; lähes täysin autonomiseen ajatteluun kykenevä Tyranidiyksilö, joka on yhtä vanha kuin Tyranidien laji.

Kroot Carnivores

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krootit ovat Tau Empiren kanssa liittoutuneita palkkasotureita, joiden tiedetään taistelleen myös ihmisten (Imperial guard), kaaokseen langenneiden (Chaos Space Marines), Eldareiden ja jopa Örkkien puolella.

Krootit taistelevat Tau Empiren puolella pääosin rahasta, mutta myös erään sodan takia, joka tapahtui ensimmäisen Taun aikakauden lopulla. Tutkimuslaivasto Dal'yth-planeetalta törmäsi Örkkien sotalaivoihin, jotka tulittivat Kroottien sotasväärejä. Ennen tuntematon Kroot puolusti sulkeumaansa Krathilla. Tahtomattaan taisteluun vedettyinä Tau taisteli takaisin ja heidän ylivoimaiset laivastot helposti tuhosivat Örkkien alukset. Kuitenkin, nämä alukset olivat vain pieniä etujoukkoja ja uudet liittolaiset huomasivat olleensa ansassa. Niin alkoi pidennetty sota, jossa nähtiin Tau Empire ja Kroot taistelemassa rinta rinnan Örkkejä vastaan. He onnistuivat pitelemään Örkkejä siihen asti, kunnes lisävahvistukset Sa'cea-planeetalta saapuivat ja täydensivät vihernahkojen tuhoutumisen.

Sa'cea-planeetan sotilaat olivat niin vaikuttuneita Kroottien urheudesta, että he suostuivat auttamaan Krootteja ja vapauttaa loputkin Kroottien sulkeumat, jotka Örkit olivat väkivaltaisesti vieneet. Seuraavien kymmenen vuoden ajan Taun tulivoima ajoi Örkit pois Kroottien maailmoista, lopulta Kroottien kotiplaneetalleen palasi kaikkein mahtavin Kroottien johtaja, Anghok Prok. Pyhän Lupauskiven (engl. Oathstone) kautta Pech-planeetalla Anghok Prok vannoi uskollisuutta Tau Empirelle ja sitoutti hänen sotilaansa Suureen Hyvään, tehden liittoutumisen aikakauden näiden kahden rotujen välillä, mikä on kestänyt nykypäivään asti.

Witch Hunters

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Witch Hunterit ovat ihmisen imperiumin inkvisition armeija. Witch Hunterit taistelevat noitia, korruptiota, kerettiläisyyttä ja muita rikoksia imperiumia vastaan. Witch Hunterit käyttävät paljon Sisters of Battle Space Marines-jaoston sotureita. Witch Hunterit ovat Space Marineiden äärimmäisen erikoistunut alajaosto, jolla on niin paljon yksiköitä että se erotettiin omaksi armeijakseen. Wich huntereita ei kuitenkaan ole geneettisesti muokattu niin kuin space marineja, koska muokkaukset sopivat vain miespuoliselle eli he ovat käytännössä tavallisia ihmisiä. Armeija koostuu melkein kokonaan fanaattisista kauniimman sukupuolen Space Marineista, jotka ovat spesialisteja noitien ja psyykkereiden metsästämisessä. Witch Hunterit ovat hyvin mieltyneitä liekinheittimiin.

Orks eli örkit elävät sotimisesta, ja niiden taistelutaidot ovat jo syntyessä tasolla, joka vastaa normaalia ihmistä kahden vuoden koulutuksen jälkeen. Örkit kasvavat tappelemalla, ja samalla niiden ihonväri tummenee. Mitä suurempi ja vihreämpi örkki on, sitä ylempänä se on arvojärjestyksessä. Örkeillä ei ole varsinaista sivilisaatiota niin kuin me sen käsitämme, mutta ne on geneettisesti ohjelmoitu muodostamaan samankaltaisia kulttuureja, ja myös örkkien kieli on kaikkialla sama. Tässä perusrakenteessa on ainoastaan pieniä kehityksen ja ympäristön myötä syntyneitä vaihteluita, joiden perusteella örkit ovat jakautuneet klaaneihin, jotka ovat Epic:Armageddonin mukaan Evil Sunz, Bad Moonz, Goff- ja Feral Orks sekä Blood Axe.

Örkit loi muinainen rotu, joka rakensi örkit geneettisesti soturikastiksi. Tätä alkuperäistä lajia on joskus kutsuttu nimellä "Brain Boyz". Muinainen rotu hävisi todennäköisesti jonkin kulkutaudin tappamana, jolta örkit säästyivät luontaisen immuniteettinsä ansiosta. Toisen teorian mukaan "Brain Boyzit" rappeutuivat ja taantuivat käänteisen evoluution myötä Snotlingeiksi.

Örkkiyhteiskunnassa on useita eri eliölajeja, "orkonoideja", jotka kaikki näyttävät kasvavan jonkinlaisen sienen muotoon. Ylimpänä hierarkiassa ovat örkit. Näiden alapuolella ovat örkkejä pienemmät mutta myös hieman älykkäämmät gretchinit eli grotit. Grotit huolehtivat örkkien päivittäisestä elämästä keräämällä ruokaa ja suorittamalla muita askareita joita itseään kunnioittavat örkit eivät vaivaudu tekemään. Alimpana arvojärjestyksessä ovat Snotlingit. Nämä uskomattoman tyhmät olennot toimivat työläisinä, maalitauluina ja jopa ammuksina. Örkit lisääntyvät ihostaan hilseilevien itiöiden avulla. Itiöistä syntyneestä sienirihmastosta kuitenkin kehittyy örkki vain jos niitä on samalla alueella tarpeeksi monta.

Khorne on veren, taistelun ja kallojen jumala, joka istuu messinkivaltaistuimellaan kallovuoren päällä. Khorne suosii lähitaistelua ja kaihtaa magian ja tuliaseiden käyttöä, joita pitää pelkurimaisina. Khorne rakastaa katsella kuolemaa, oli kuolija kuka tahansa, ja hänen alamaisensa huutavatkin sotahuutoinaan usein: "Kalloja kallojen valtaistuimelle" ja "Verta verenjumalalle", välittämättä siitä, oliko kallo vihollisen vai heidän itsensä. Kuoleman aiheuttaminen kunniakkaassa lähitaistelussa on Khornen ja hänen alamaistensa elämäntehtävä. Khornen pyhä numero on 8 ja hänen joukkonsa suosivat yleensä verenpunaista väriä. Khornen suurdemoni (greater demon) on bloodthirster.

Nurgle on tuhon, liman, sairauksien ja mutaatioiden jumala. Hänen pyhä numeronsa on 7 ja pahin vastustajansa jumalista on Tzeentch.

Warhammer 40,000 -miniatyyripelissä yksi Nurglen kaaoskansoista on Death Guards, joka oli ennen yksi Space Marineiden jaostoista. Death Guardit syntyivät kun Nurgle tarjosi vakavasti haavoittuneelle ja omien joukkojen hylkäämälle mariinille pelastuksen, jonka hintana on että marinen panssaripukuun kasvaa muun muassa paiseita, hometta ja heidän ruumiinsa mutatoituu. Nurglen vaikutuksen takia he ovat immuuneita sairauksille ja suhteellisen kestäviä. Nurglen joukot pukeutuvat yleensä vihreän ja ruskean eri sävyihin, vaikka värit vaihtelevat paljon palvelusalueiden ja kotialueen maiseman koostumuksen mukaan.

Slaanesh on kiellettyjen nautintojen ja tuskan jumala/jumalatar. Slaanesh pystyy muuttamaan muotoa miehestä naiseksi ja hänen oikea muotonsa on hermafrodiitti. Slaaneshin pyhä numero on 6 ja värit ovat vaaleanpunainen ja musta. Slaanesh on Warhammer 40 000 -maailman nuorin kaaoksen jumala. Hän syntyi Eldarien maailmojen tuhoutumisen aikana.

Tzeentch on muutoksen, taikuuden ja juonittelun jumala. Tzeentchin palvelijat käyttävät taisteluissa perinteisten menetelmien lisäksi taikuutta ja oveluutta. Tzeentchin demoneihin kuuluvat Kauhut, pienet kieroutuneen näköiset olennot, Liekittäjät, suuremmat suppiloa muistuttavat demonit, sekä Kirkujat, rauskua muistuttavat lentävät olennot. Lisäksi Tzeentchillä on suurdemoninsa, kahdella jalalla kävelevää lintua muistuttava suuri Muutoksen Herra. Tzeentchin maaginen luku on yhdeksän ja pahin vihollinen Nurgle. Tzeentchin värejä ovat periaatteessa kaikki kirkkaat ja räikeät värit, mutta pääosin sinisen, violetin ja valkoisen eri sävyt. Neljästä Kaaoksen jumalasta Tzeentch on usein se joka ehdottaa liittoa muiden jumalien kanssa. Nämä liitot eivät yleensä kestä pitkään, mutta ovat tuhoisia kuolevaisille jotka ovat jumalten vihan kohteena.

  1. a b Ulthwé Games Workshopin sivuilla uk.games-workshop.com. Arkistoitu 11.4.2008. Viitattu 15.6.2008.
  2. Inkvisiittori Czevakin muistiinpanoja Ulthwésta uk.games-workshop.com. Arkistoitu 26.12.2007. Viitattu 15.6.2008.
  3. Games Workshop: Codex: Eye of Terror. Games Workshop. (englanniksi)