Walter Afanasieff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Walter Afanasieff (alkuaan Vladimir Nikititš Afanasieff, s. 10. helmikuuta 1958 São Paulo[1]) on yhdysvaltalainen lauluntekijä. Hänet tunnetaan muun muassa yhteistyöstään pop-laulaja Mariah Careyn kanssa. Useiden menestyselokuvien johtoteemat ovat Afanasieffin tuotantoa.

Perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walter Afanasieffin isä on kotoisin Leningradista ja äiti Kiinan Harbinista. Nämä tapasivat toisensa Brasiliassa 1950-luvun alussa.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afanasieff aloitti uransa jazz-muusikkona vuonna 1980. Hän työskenteli alkuun viulisti Jean-Luc Pontyn kanssa. Myöhemmin hän perusti The Warriors -yhtyeen[3] kitaristi Joaquin Lievanon ja musiikkituottaja/lauluntekijä Narada Michael Waldenin kanssa. Ajan mittaan kertynyt kokemus rohkaisi Afanasieffia ryhtymään tuottajaksi.[4] Walden palkkasi Afanasieffin tuotantotehtäviin ja soittajaksi lukuisiin levytysprojekteihin, kuten Whitney Houstonin suurmenestykseksi nousseelle esikoisalbumille Whitney Houston 1985. Samoihin aikoihin Afanasieff ja Walden alkoivat kirjoittaa pop-sävellyksiä yhdessä. Afanasieffin ensimmäinen merkittävä tuotanto oli James Bond -elokuvan 007 ja lupa tappaa johtoteema. Kappaleen esitti Gladys Knight.[5] Eräs Afanasieffin menestyksekkäimmistä tuotannoista on superhitti My Heart Will Go On, Titanic-elokuvan johtoteema tulkitsijanaan Celine Dion. Kappaleesta tuli vuoden 1998 myydyin single maailmanlaajuisesti.[6] Afanasieffin tuotantoihin kuuluvat myös muun muassa elokuvien Kaunotar ja hirviö ja Aladdin soundtrackit. Afanasieff tuotti niin ikään kappaleen Go the Distance, jonka esitti Michael Bolton animaatioelokuvassa Herkules vuonna 1997.

Afanasieffin keskeinen yhteistyökumppani on ollut Mariah Carey, jonka kanssa hän työskenteli 1988–1998. Hän oli tuottajana ja muusikkona muun muassa kappaleessa Hero, joka oli Careyn albumin Music Box toinen singlejulkaisu. Kappale nousi Billboard Hot 100 -listan ykköseksi 25. joulukuuta 1993 ja pysyi siellä neljä viikkoa.[7] Carey ja Afanasieff kirjoittivat myös kappaleen One Sweet Day, jonka Carey duetoi Boyz II Menin kanssa. One Sweet Day on ollut pisimpään Billboard Hot 100 -listan ykkösenä: 16 viikkoa. Sävellys oli ehdolla vuoden 1996 Grammy Awards -kilpailussa vuoden levyksi (Record of the Year) ja parhaaksi pop-sävellykseksi. Se sai myös ASCAPin Vuoden laulu -palkinnon (Song of the Year Award) 1996. Afanasieff esiintyy soittajana useimmissa tuottamissaan sävellyksissä.

Yhteistyökumppaneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afanasieffin yhteistyökumppaneita ovat olleet niin ikään Christina Aguilera, Tina Arena, Babyface, Andrea Bocelli, Toni Braxton, Destiny's Child, Lara Fabian, Josh Groban, Darren Hayes (Savage Garden), Michael Jackson, Kenny G, Leona Lewis, Kenny Loggins, Marc Anthony, Ricky Martin, Johnny Mathis, Mika, Lionel Richie, Jordin Sparks, Barbra Streisand ja Luther Vandross.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]