Darren Hayes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darren Hayes

Darren Stanley Hayes (s. 8. toukokuuta 1972 Brisbane, Queensland, Australia) on australialainen laulaja ja lauluntekijä. Hän on kenties tunnetuin osuudestaan suositussa duossa Savage Garden, jonka kansainvälisiä hittejä ovat muun muassa "I Want You", "To the Moon and Back", "I Knew I Loved You" ja "Truly Madly Deeply". Sitten vuoden 2002 hän on julkaissut neljä kohtalaisesti menestynyttä sooloalbumia.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darren oli nuorin perheen kolmesta lapsesta. Hän alkoi esiintyä äidilleen kotona nuorella iällä. Mabel Park High Schoolissa Darren esiintyi näytelmissä ja lauloi koulun konserteissa kunnes valmistui vuonna 1989.

Darren kieltäytyi mahdollisuudesta opiskella esiintymiskoulussa ja valitsi Queenslandin teknillisen yliopiston sen sijaan. Hän kuitenkin lykkäsi valmistumista valittuaan uran musiikin parissa. Darren myös tapasi meikkitaiteilija Colby Taylorin ja pari meni naimisiin ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1997. He erosivat vuotta myöhemmin ja avioero astui voimaan vuonna 1999.

Darren on asunut viime vuodet Lontoossa.

Hän virallisti suhteensa brittiläisen poikaystävänsä Richard Cullenin kanssa kahden vuoden yhdessäolon jälkeen 19. kesäkuuta 2006. Darren ei ole koskaan puhunut avoimesti seksuaalisuudestaan ja ilmoittikin siviilivihkimisestä vasta 17. heinäkuuta, kun tieto ilmestyi hänen web-sivuilleen [1] (Arkistoitu – Internet Archive).

Savage Garden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 hän vastasi Daniel Jonesin lehti-ilmoitukseen, jossa etsittiin laulajaa yhtyeelle Red Edge. Darren valittiin, vaikka hänen äänensä särkyikin koelaulutilaisuudessa. Yhtye hajosi vuonna 1994 etsittyään turhaan levytyssopimusta. Darren ja Daniel perustivat sitten yhteisen yhtyeen, jonka nimeksi piti tulla Crush. Eräällä brittiläisellä yhtyeellä oli kuitenkin oikeudet nimeen, joten he päättivät kutsua itseään Savage Gardeniksi Anne Ricen romaanin Vampyyri Lestat lausahduksen mukaan "The world is a savage garden".

Savage Garden alkoi levyttää ensimmäistä albumiaan vuonna 1995 tuottaja Charles Fisherin kanssa. Ensimmäinen single "I Want You" julkaistiin vuonna 1996 ja se oli eniten myynyt australialainen single sinä vuonna. Toinen julkaisu "To the Moon & Back" nousi listojen kärkeen Australiassa. Kolmas single "Truly Madly Deeply" oli heidän toinen listaykkösensä ja eniten myynyt australialainen single vuonna 1997. Savage Garden oli Australian myynein albumi vuonna 1997 ja duo voitti kymmenen Australian Recording Industry Association -palkintoa.

Darren muutti New Yorkiin mainostaakseen yhtyettä kansainvälisellä tasolla, kun taas Daniel Jones jäi Brisbaneen. Muutto näytti onnistuneen, sillä "Truly Madly Deeply" nousi listan kärkeen Yhdysvalloissa vuonna 1998. Albumi Savage Garden myi sen ansiosta 7 miljoonaa kappaletta USA:ssa.

New Yorkissa hän kirjoitti albumin Affirmation, jonka kappaleista osa kuvaa suhteen päättymisen tuskaa. Affirmation julkaistiin vuonna 1999 ja siitä tuli uusi menestys, kun ensimmäinen single "I Knew I Loved You" meni ykköseksi sekä Australiassa että Yhdysvalloissa. Vuoden 2000 loppuun mennessä albumi oli myynyt kuusi miljoonaa kappaletta. Duo esitti nimikappaleen vuoden 2000 kesäolympialaisten loppuseremoniassa.

Darren muutti Sausalitoon vuonna 2000. Hän ja Daniel ajautuivat erilleen eri maissa asumisen johdosta. Darrenista oli myös tullut yhtyeen keulakuva, koska hän hoiti enimmän osan mediavelvoitteista. Lokakuussa 2001 hän myönsi hajoamisen epävirallisesti australialaiselle toimittajalle. Daniel kielsi tämän ennen kuin kuuli Darrenin lausunnosta. On jäänyt epäselväksi, tekikö Darren päätöksensä täysin spontaanisti Danielin tietämättä vai oliko Daniel vihjannut Darrenille tyytymättömyydestään yhtyeeseen jonkin aikaa ennen Affirmationin levytystä. Yksi suosittu teoria on myös, että Daniel ei uskonut toimittajan sanoihin vaan luuli sitä taas yhdeksi hajoamishuhuksi. Silti on selvää, että Daniel piti matalaa profiilia albumin mainostuksen aikoihin, mikä viittaa hänen tyytymättömyyteensä yhtyeeseen. Savage Garden oli myynyt yli 20 miljoonaa albumia tässä vaiheessa.

Darren myös sanoi eräässä haastattelussa "I didn't leave the band, the band left me" ("En jättänyt yhtyettä, se jätti minut"). Totuus jäänee Danielin ja Darrenin käsiin, sillä kumpikaan ei ole laatinut virallista lausuntoa asiasta.

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darren levytti ensimmäisen albuminsa Spin, joka julkaistiin vuonna 2002. Tuottajana toimi Affirmationin tuottaja Walter Afanasieff. Spin jatkoi Savage Gardenin tyylia vähemmän pehmeällä rock-soundilla ja hiukan kovemmalla R&B-tyylillä, vaikkakin ensimmäinen single "Insatiable" oli balladi, joka saavutti kolmossijan Australiassa. Myös muut julkaisut "Strange Relationship", "Crush (1980 Me)" ja "I Miss You" menestyivät hyvin listoilla.

Darren käytti kaksi vuotta seuraavan albumin The Tension And The Spark levyttämiseen. Marius De Vriesin tuottamaa "I Forgive You" -kappaletta lukuun ottamatta kaikki laulut olivat Darrenin ja Robert Conleyn tuottamia. Darren oli aiemmin ollut kiertueella Robertin kanssa ja myös levyttänyt kappaleen "Crush (1980 Me)" Spin-albumille hänen kanssaan. Albumi oli selvä suunnanvaihdos Darrenille. Conleyn tuottamat kappaleet olivat lähes yksinomaan elektronisia tunnelmapaloja, joihin oli haudattu akustisia ääniä. Vaikka kriitikot pitivät uudesta tyylistä, se näytti karkottavan paljon faneja, jotka odottivat uutta albumia täynnä radioystävällisiä pop-lauluja. Ensimmäinen single "Pop!ular" julkaistiin 12. heinäkuuta 2004 ja se sijoittui ykköseksi Yhdysvaltain Dance-listalla sekä pärjäsi hyvin Britanniassa. Human Nature -poikayhtye sai top 20 -singlen Australiassa Darrenin Spin-sessioista hylkäämällä "When You Say You Love Me" -kappaleella huhtikuussa 2004 ja siitä teki cover-version myös American Idolin kakkoskaudella toiseksi tullut Clay Aiken. Toinen single "Darkness" ei päässyt listoille ja siksi kolmatta singleä "Dublin Sky" ei julkaistu ollenkaan.

Lokakuussa 2005 julkaistiin Savage Gardenin kokoelmalevy Truly Madly Completely: The Best of Savage Garden. Mukana oli myös kaksi Darrenin soolokappaletta, "So Beautiful" ja "California". Molemmat kappaleet ovat paluuta entiseen tyyliin, mutta niissä on havaittavissa jäännöksia The Tension And The Spark -levyn soundista.

Heinäkuussa 2006 Columbia Records ilmoitti, että kymmenvuotinen yhteistyö Darrenin kanssa on päättynyt. Darren perusti oman levy-yhtiön nimeltä Powdered Sugar joka julkaisi elokuussa 2007 hänen kolmannen sooloalbuminsa This Delicate Thing We've Made.

Darrenin neljäs albumi Secret Codes And Battleships julkaistiin lokakuussa 2011.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Spin (2002) #35 US, #2 UK, #3 Australia
 2. The Tension and the Spark (2004) #13 UK, #8 Australia
 3. This Delicate Thing We've Made (2007)
 4. Secret Codes and Battleships (2011)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumilta Spin:

 • Insatiable (2002) #77 US, #8 UK, #3 Australia, #11 Kanada, #21 Latvia
 • Strange Relationship (2002) #15 UK, #16 Australia, #36 Latvia
 • I Miss You (2002) #20 UK, #25 Australia, #30 Latvia
 • Crush (1980 Me) (2002) #19 UK, #19 Australia, #16 Latvia

Albumilta The Tension And The Spark:

 • Pop!ular (2004) #12 UK, #3 Australia, #1 US (Dance Charts), #39 Latvia
 • Darkness (2004) #40 Australia

Albumilta Truly Madly Completely: The Best of Savage Garden (Savage Gardenin albumi)

 • So Beautiful (2005) #27 US (Adult Contemporary) #15 UK, #7 Australia, #3 Latvia

Albumilta This Delicate Thing We've Made:

 • On the Verge of Something Wonderful (2007)
 • Me, Myself and (I) (2007)
 • Casey (2008)

Albumilta Secret Codes And Battleships:

 • Talk Talk Talk (2011)
 • Black Out the Sun (2011)
 • Bloodstained Heart (2012)
 • Stupid Mistake (2012)

Soundtrack-osuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Cover-versio "Strange Magic" -kappaleesta elokuvaa Ella Enchanted (2004) varten

Vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lift Me Up (Duetto Olivia Newton-Johnin kanssa) Olivia Newton-Johnin albumilla (2) (2002)
 • Do You Believe (Specificuksen kappale)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Darren Hayes