Vuoristokellosammakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoristokellosammakko
Vuoristokellosammakon vatsapuoli.
Vuoristokellosammakon vatsapuoli.
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot Anura
Heimo: Bombinatoridae
Suku: Kellosammakot Bombina
Laji: variegata
Kaksiosainen nimi

Bombina variegata
(Linnaeus, 1758)[2]

Vuoristokellosammakon levinneisyys (vihreät alueet)
Vuoristokellosammakon levinneisyys (vihreät alueet)
Katso myös

  Vuoristokellosammakko Wikispeciesissä
  Vuoristokellosammakko Commonsissa

Vuoristokellosammakko (Bombina variegata) on kellosammakoiden sukuun kuuluva Keski- ja Etelä-Euroopassa esiintyvä sammakkolaji.

Se risteytyy usein sukulaislajinsa kellosammakon (Bombina bombina) kanssa.[1]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoristokellosammakko on eurooppalainen laji, joka on yleinen Keski-Ranskassa, Saksan keskiosissa, Sveitsissä, Koillis-Italiassa, Balkanin alueella ja Karpaattien vuoristossa Itä-Euroopassa. Yksittäisiä populaatioita on havaittu myös Unkarissa, Saksan pohjoisosissa, Luoteis-Ranskassa, Luxemburgissa, ja Alankomaissa. Sitä on aiemmin tavattu myös Belgiassa ja Ranskan eteläosissa, mutta sen oletetaan sittemmin hävinneen kyseisiltä alueilta.[1]

Laji elää 100–2 100 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Matalimmissa korkeuksissa elävien populaatioiden elinympäristöjä ovat lehtimetsät. Korkeammalla lajia tavataan havumetsissä ja aukeilla ylängöillä. Sen elinympäristöjä ovat myös sekametsät, pensaikot, niityt, tulvatasangot ja ruohotasangot. Se viihtyy kosteikoissa ja valitsee lisääntymispaikakseen yleensä lätäkön metsästä tai metsän lähettyviltä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Sergius Kuzmin, Mathieu Denoël, Brandon Anthony, Franco Andreone, Benedikt Schmidt, Agnieszka Ogrodowczyk, Maria Ogielska, Milan Vogrin, Dan Cogalniceanu, Tibor Kovács, István Kiss, Miklós Puky, Judit Vörös, David Tarkhnishvili, Natalia Ananjeva: Bombina variegata IUCN Red List of Threatened Species. Version 3.1. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.2.2017. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Bombina variegata (TSN 661632) itis.gov. Viitattu 17.2.2017. (englanniksi)