Virtuaalinen Imatranajo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virtuaalisen Imatranajon ytimessä on virtuaalinen ratamoottoripyöräkilpailu, mutta tapahtuma sisältää runsaasti myös muuta ohjelmaa

Virtuaalinen Imatranajo on moottoriurheiluaiheiseen e-urheiluun ja videopelaamiseen keskittyvä tapahtuma. Tapahtuman idea syntyi v. 2020 Imatran Moottorikerhon, LUT-yliopiston ja Trailblazersin yhteistyönä. Tapahtuman tavoite oli herättää nuorten kiinnostus perinteiseen Imatranajo-tapahtumaan, mihin nuorten keskuudessa suositut e-urheilu ja videopelaaminen nähtiin hyvänä keinona. Tapahtuman aloittamista puolsi sekin, ettei perinteistä Imatranajoa voitu järjestää koronapandemian takia v. 2020 (eikä myöskään v. 2021).

Virtuaalinen Imatranajo edistää nykyaikaisia kestävän kehityksen periaatteita, kuten ympäristöystävällisyyttä, turvallisuutta, esteettömyyttä ja nuorten hyvinvointia. Kyseessä on ns. hybriditapahtuma, johon voi osallistua paikan päällä ja verkossa. Tapahtuma on järjestetty kolme kertaa: 2020, 2021 ja 2022.


2020: Virtuaalinen Imatranajo

Virtuaalinen Imatranajo järjestettiin yksipäiväisenä tapahtumana (1.8.2020) Imatran kävelykeskustassa ja verkossa. Virtuaalisen moottoripyöräkilpailun karsintoja ajettiin ennen varsinaista tapahtumaa verkossa. Karsintojen kuusi parasta kuskia kutsuttiin paikan päälle Imatralle finaaliosakilpailuun. Finaali ajettiin aidolla moottoripyöräsimulaattorilla Ride 3-videopelillä, johon on mallinnettu Imatran katurata. Historian ensimmäisen Imatranajon virtuaalimestaruuden voitti Atik Velling. Kilpailuun osallistui vain suomalaisia e-urheilijoita.

Virtuaalinen Imatranajo 2020: Tapahtumapaikkana Imatran kävelykeskusta

Tapahtuma sisälsi myös useita oheistapahtumia, kuten yleisöpelialueen yleisökilpailuineen, live-musiikkikeikan ja tapahtuma-alueen läpi ajaneen lähes 200 moottoripyörän paraatin.

Virtuaalinen Imatranajo 2020: Virtual Reality-moottoriurheilua


2021: Virtual Imatranajo x Skynett Online

Virtual Imatranajo x Skynett Online järjestettiin nelipäiväisenä tapahtumana (18.-21.11. 2021) Imatralla Mansikkalan koululla ja verkossa. Virtuaalisessa moottoripyöräkilpailussa ajettiin Mugellon, Road American ja Imatran osakilpailut Ride 4-videopelillä. Kilpailu kasvatettiin kansallisesta kansainväliseksi. PlayStation-sarjan voiton jakoivat Aaron Contesini (ITA) ja Elmo Repo (FIN). PC-sarjan voiton vei Martti Solja (FIN), joka on menestynyt myös reaalimaailman moottoripyöräkilpailuissa.

Tapahtumassa ajettiin myös epävirallisen F1 Esports SM-liigan finaaliosakilpailu. Liigan voiton vei Joona Rauhala. Lisäksi tapahtuma sisälsi oheistapahtumina yleisöpelialueen yleisökilpailuineen, LANit, e-urheilun kisakatsomon ja videopelimusiikin livekeikan.

Virtual Imatranajo x Skynett Online 2021: Tapahtuma sisälsi e-urheilun lisäksi rentoa moottoriurheiluaiheista pelattavaa yleisölle

Tapahtumaan integroitiin myös pitkän historian omaava Skynett Langames, joka järjestettiin tällä kertaa kokonaan verkossa. Skynett Online-osatapahtumassa pelattiin mm. kansainväliset CSGO- ja PUBG-turnaukset. Virtual Imatranajo x Skynett Online -tapahtumaan osallistui e-urheilijoita 10 eri maasta.

Virtual Imatranajo x Skynett Online 2021: Tapahtumassa järjestettiin myös LANit


2022: International Virtual Imatranajo

International Virtual Imatranajo järjestettiin kolmipäiväisenä tapahtumana (1.-3.7. 2022) - ensimmäisen kerran samassa paikassa ja samaan aikaan perinteisen Imatranajon kanssa, katuradan välittömässä läheisyydessä. Tapahtuma näkyi suorina lähetyksinä verkon lisäksi myös televisiossa. Virtuaalinen moottoripyöräkilpailu ajettiin kansainvälisenä kilpailuna Ride 4-videopelillä sisältäen Valencian ja Imatran osakilpailut. Voitto matkasi Aaron Contesinille Italiaan.

International Virtual Imatranajo 2022: Kansainvälisen moottoripyöräkilpailun e-urheilija, Elmo Repo

Tapahtumassa ajettiin myös Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) virallistaman F1 Esports SM-liigan kolme viimeistä osakilpailua. Suomenmestariksi kruunattiin Simo Holm.

International Virtual Imatranajo 2022: F1 Esports SM-liigan e-urheilijoita

Tapahtuman erikoisuus oli 50 vuotta täyttäneen Pong-kotivideopelihitin epävirallinen suomenmestaruusturnaus, jonka voitti Matti Kuukka. Oheistapahtumina oli tarjolla yleisöpelialue yleisökisoineen, musiikkia soittava pakettiauto, e-urheilun kisakatsomo ja useita videopelimusiikin livekeikkoja.

2023

Virtuaalista Imatranajoa ei järjestetty vuonna 2023, mutta vastaavasisältöinen tapahtuma järjestettiin Outokummussa Vanhalla Kaivoksella Vanha Kaivos SpeedRush-tapahtumassa.