PlayerUnknown’s Battlegrounds

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PlayerUnknown’s Battlegrounds
PUBGCorpABHC.png
Pelaaja pelaamassa pelin mobiiliversiota
Pelaaja pelaamassa pelin mobiiliversiota
Kehittäjä Bluehole
Julkaisija Bluehole
Jakelija Humble Store, Steam, Google Play, App Store ja Google Stadia
Ohjaaja Brendan Greene
Tuottaja Chang-han Kim
Suunnittelija Brendan Greene
Säveltäjä Tom Salta
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu
 • 23. maaliskuuta 2017
Lajityyppi toimintapeli
Pelimuoto Moninpeli
Ikäluokitus ESRB: TeenVirheellinen ESRB-arvo[1]
PEGI: 16 [2]
Alusta Microsoft Windows, Xbox One, Android, iOS, PS4
Jakelumuoto Xbox Live ja digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) on massiivinen monen pelaajan verkkopeli, jonka on kehittänyt korealainen Bluehole. Pelin pääsuunnittelija on Brendan ”PlayerUnknown” Greene. Pelin idea perustuu Greenen aikaisempiin modeihin ARMA 2 -pelille. Pelissä enintään sata pelaajaa hyppää laskuvarjolla pelialueelle tarkoituksenaan kerätä aseita ja muita esineitä tappaakseen muut pelaajat. Käytettävissä oleva alue pienenee koko ottelun ajan ja ohjaa pelaajat lähemmäksi toisiaan. Viimeinen hengissä oleva pelaaja tai joukkue voittaa kierroksen.

Peli julkaistiin Microsoft Windowsille Valven Steam-palvelun ennakkojulkaisuohjelmassa maaliskuussa 2017.[3] Peli on myi yli viisi miljoonaa kappaletta kolmen kuukauden aikana.[4] Bluehole suunnittelee konsoliversioiden julkaisua, kun peli saadaan valmiiksi Windowsille.

Pelistä tuli valtava hitti vuoden 2017 aikana. Maaliskuun early access -julkaisusta sitä myytiin syyskuun loppuun mennessä noin puolen vuoden aikana 13 miljoonaa kappaletta, joka tarkoitti lähes 400 miljoonan US-dollarin tuloja. Tammikuussa 2018 peliä on myyty yhteensä 27,9 miljoonaa kappaletta.[5] Pelillä oli marraskuussa 2017 ajoittain 2,8 miljoonaa yhtäaikaista pelaajaa, ja se oli ensimmäinen peli, joka ohitti Steam-palvelussa Valven omat pelit Dota 2:n ja Counter-Strike: Global Offensiven.[6]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuasetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matchmaking-pelimuodossa korkeintaan sata pelaajaa taistelee battle royalessa, suurimittaisessa selviytymistilassa eli deathmatchissa, jossa vain yksi pelaaja tai joukkue voi voittaa. Pelin keskeisimmät osat ovat aseiden ja tarvikkeiden etsiminen, sekä vastustajien tappaminen. Pelissä on viralliset pelimuodot solo, duo, squad joissa tiimiin voi liittyä kuka tahansa, sekä 1-, 2- ja 3-man squad joissa pelaaja ottelee vain tiettyjen pelaajien parissa. Pelaaja voi siis pelata 0-3 henkilön kanssa. Pelaaja valitsee ennen ottelun alkua, pelaako ensimmäisestä vai kolmannesta persoonasta. Pelissä on viisi kenttää, kaksi isompaa 8×8 kilometrin kokoista karttaa[7] Erangel ja Miramar, yksi 6x6 kilometrin kokoinen kartta Vikendi, neljäs 4x4 kilometrin kokoinen kenttä Sanhok sekä pienin kenttä Karakin, joka on 2x2 kilometrin kokoinen.

Kierrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaajat valmistautuvat odotustilassa. Varsinainen kierros alkaa C-130-lentokoneesta, josta pelaajat hyppäävät laskuvarjolla kentälle. Koneen lentoreitti on joka kierroksella erilainen, mikä vaatii pelaajilta taktista päättelyä siitä, milloin hypätä pois. Kierroksen alettua pelattava alue pienenee kartan reunoilta etenevän sinisen vyöhykkeen (engl. blue zone) kasvaessa pakottaen pelaajat koko ajan lähemmäksi toisiaan. Seuraava pelattava alue ilmestyy joka kierroksella eri paikkaan. Sininen vyöhyke tekee kerta kerralta enemmän vahinkoa pelaajiin, ja mikäli he eivät ehdi pelattavan alueen sisälle, he kuolevat, vaikkakin voivat parantaa itseään sinisen alueen sisällä. Pelissä on myös punainen vyöhyke (engl. red zone), jonka aikana noin 0,64 neliökilometrin alueelle tippuu sattumanvaraisesti tuhoisia pommeja. Pommeilta voi suojautua hakeutumalla rakennuksiin. Vyöhyke ei ole käytössä esport-otteluissa. Pelissä on myös musta vyöhyke (engl. black zone), jota nähdään vain Karakin-kentässä. Se toimii samalla tavalla kuin punainen, mutta vyöhyke kykenee tuhoamaan ja romahduttamaan rakennuksia.

Aseistus ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maassa pelaajien täytyy tutkia rakennuksia ja muita alueita löytääkseen varusteita. Esineet ovat joka kierroksella eri paikoissa. Pelaaja löytää monipuolisesti aseita, kuten kivääreitä, pistooleita, haulikkoja sekä lyömäaseita, kuten macheten ja paistinpannun. Lyömäaseista paistinpannu torjuu myös luoteja. Ampuma-aseisiin on löydettävissä eri lisäosia kuten tähtäimiä, vaimentimia ja lisälippaita. Alueelta löytyy luotiliivejä, kypäriä ja reppuja, joiden suojaavuus, tilavuus ja kestävyys vaihtelee. Suojaavat varusteet vahingoittuvat tulitaisteluissa, ja lopulta hajoavat tarpeeksi osumia ottettuaan. Pelaaja löytää alueelta kulkuneuvoja, kuten moottoripyöriä, maastureita tai veneitä, joita voi tankata pelialueelta löytyvillä polttoainekanistereilla.

Taistelu ja voitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja joutuu turvautumaan aistiensa ja päättelykykynsä varaan koko ottelun ajan. Joutuessaan tulitaisteluun pelaajan täytyy kuulostella, mistä suunnasta ampuminen tulee saadakseen suojan siltä. Myös kurkkimista (engl. peek) suojan takaa on hyvä käyttää vastustajan paikantamiseen taistelun aikana. Pelaaja ei näe kartastaan muuta kuin omat joukkuetoverinsa ja vyöhykkeet. Pelin voittaa viimeisenä henkiin jäänyt pelaaja tai joukkue. Pelin päätyttyä pelaaja palkitaan pelin omalla rahalla (engl. battle point, BP) perustuen sijoitukseen, tekemäänsä vahinkoon muihin pelaajiin ja tappoihin. Tällä rahalla voi ostaa laatikkoja, joista voi löytää kosmeettisia esineitä tai asekuoseja. Pelirahalla voi myös muokata hahmon ulkoasua.

Lääkintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan tulee parantaa itseään aika ajoin. Ensiapupakkaukset ja sideharsot parantavat pelaajaa tämän haavoittuessa, mutta eivät kokonaan. Harvinaisempi lääkelaukku parantaa pelaajan täysin. Kipulääkkeet, energiajuomat ja adrenaliinipiikit parantavat pelaajaa hitaammin ja ovat pitkäkestoisempia. Kaikki parannustoimenpiteet vievät 3-10 sekuntia. Mikäli pelaaja pelaa joukkueessa ja saa kierroksen aikana liikaa osumia, tämä ei kuole heti vaan kaatuu (engl. knock out), jolloin pelaaja on elossa vielä hetken. Kaatuneena on mahdollisuus päästä taas taistelukuntoon, mikäli pelaajan joukkuetoveri onnistuu parantamaan tämän ajoissa. Kaatuneena pelaaja voi ainoastaan ryömiä tai pudottaa halutessaan esineitään, muttei voi poimia niitä uudelleen ennen kuin joukkuetoveri on parantanut hänet. Elvytys vie 10 sekuntia eikä kumpikaan voi liikkua paikaltaan sen aikana ilman, että se keskeytyy. Jos pelaaja kaatuu uudelleen saman kierroksen aikana, tämän hengissäoloaika lyhenee joka kerralla.

Ilmalähetys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenttiin satunnaisesti tiputetaan ilmalähetys (engl. CarePackage), joka sisältää lääketarvikkeita, aseita ja varusteita, jotka antavat pelaajalle hieman etua esimerkiksi suuremmalla tulivoimalla. Paketin löytää parhaiten seuraamalla sen tippumista taivaalta, sekä sen hetkellisesti erittämästä punaisesta kaasusta. Se sisältää tavaroita joita ei löydä muualta pelialueelta, kuten tarkkuuskiväärit AWM ja MK14, rynnäkkökiväärit Groza ja AUG, konekivääri M249 sekä haulikko DBS. Mahdollisia muita tavaroita ovat maastopuku (vihreä, keltainen tai valkoinen), 4x-, 8x- ja 15x-tähtäimet ja vaimennin rynnäkkökivääriin ja tarkkuuskivääriin. Paketissa on aina 3. tason kypärä, luotiliivi ja reppu. Joissakin pelimuodoissa pelaaja voi pienellä mahdollisuudella löytää valopistoolin. Mikäli pistoolilla ampuu ylöspäin pelialueen sisällä, lentokone tiputtaa suurehkon, muutaman laskuvarjon varassa leijuvan paketin joka sisältää samoja tavaroita kuin tavallinen lähetys. Mikäli pistoolilla ampuu pelialueen ulkopuolella, taivaalta tippuu panssaroitu ja kestävä erikoisauto, BRDM-2, joka ei ole muutoin saatavilla.

Muut pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi pelata Custom Match -muodossa. Normaalin pelin lisäksi valittavissa on zombi- ja sotamoodi. Zombimoodissa pieni ryhmä ihmisiä yrittää selvitä pelin loppuun normaalisti muiden pelaajien ollessa zombeja. Ihmiset kykenevät pelaamaan normaalisti kun taas zombit eivät voi esim. käyttää tuliaseita tai avata ovia. Sotamoodissa pelaajat tiputetaan pienelle alueelle, ja kuoltuaan he syntyvät uudestaan. Eniten pisteitä saanut joukkue voittaa. Peleissä on myös normaalia isompia tiimejä, kuten 9-man squad sekä erilaisia sääolosuhteita.

Peliin ilmestyy toisinaan Event Mode, jolloin pelaaja pääsee pelaamaan täysin erilaista muotoa pelistä. Näitä ovat mm. Tequila Sunrise, jossa ensisijaisena aseena käytössä on haulikko ja Ghillie Crossing, jossa ensijaisena aseena on jalkajousi. Myös sotamoodi on usein ominaisuuden pelimuoto. Event Mode on pelistä toistaiseksi pois käytössä.

Peliin ilmeistyi vuoden 2020 huhtikuussa Fantasy Battle Royale, joka kestää vain muutaman päivän. Pelimuoto on ottanut vaikutteita fantasiapeleistä, ja sisältää täysin uusia luokkia, aseita ja varusteiden päivitysmenetelmiä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi valita pelattavaksi hahmokseen mies - tai naispuolisen hahmon. Käyttämällä 3000 battle point-pistettä tämä voi vaihtaa sukupuoltaan, mutta valittuaan jonkin sukupuolen tämä voi muokata hahmoa rajattomasti ilmaiseksi.

Pelissä on emote-toimintoja, jolla pelaaja voi elehtiä kuten vilkuttaa ja nyökätä. Emoteja voi ostaa 5000 battle point-pisteen hintaan.

Peliin julkaistiin Survival Pass-ominaisuus, jonka avulla pelaaja voi kerätä pisteitä otteluistaan pienillä tehtävillä saadakseen erilaisia kosmeettisia esineitä. Joka kymmenes palkinto on pysyvä ja harvinainen vaatetus.

Peliin julkaistiin kenttien Sanhok ja Vikendi yhteydessä Event Pass-ominaisuus, jossa pelaaja voi suorittaa erilaisia haasteita ansaiten samalla kokemuspisteitä. Pelaaja saa uuden tason saavutettuaan kosmeettisia esineitä, battle pointeja, emoteja ja asekuoseja.

Kilpapelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhliakseen kahden miljoonan kopion myyntiä, Bluehole ilmoitti 2017 järjestävänsä hyväntekeväisyysturnauksen, kutsuen 128 pelaajaa kilpailemaan virallisen Twitch.tv-kanavansa kautta. Pelaamalla pelaajat ansaitsivat rahaa Gamers Outreach -säätiölle, jolle tehtävät lahjoitukset Bluehole vastasi 100 000 dollariin asti. [8] Kilpailu ajoittui toukokuun alkuun 2017 ja ansaitsi katsojilta 120 000 dollaria sekä Blueholelta 100 000 dollaria toimien samalla esimerkkinä pelin mahdollisuuksista e-urheilupelinä. [9] Saksassa 23.–26. elokuuta 2017 järjestettävässä Gamescom-tapahtumassa Battlegrounds on esillä näkyvästi. Gamescomissa pelataan neljä Battleground-turnausta. Tapahtumaan on kutsuttu 80 pelaajaa, jotka kisaavat 350 000 dollarin palkintopotista. Yksi kutsutuista pelaajista on suomalainen Anssi ”AndyPyro” Huovinen.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Playerunknown's Battlegrounds esrb.org. Viitattu 18.2.2018. (englanniksi)
 2. PlayerUnknown's Battlegrounds pegi.info. Viitattu 30.8.2018. (englanniksi)
 3. Pelin Steam-sivu 23.3.2017. Steam. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 4. CJ: PUBG breaks 5 million players on Xbox, chicken dinners could've fed N. Zealand AltChar. 15.3.2018. Viitattu 12.1.2019.
 5. Pelin SteamSpy-sivu 25.1.2018. SteamSpy. Viitattu 25.1.2018. (englanniksi)
 6. 5 numbers that demonstrate the meteoric rise of the $400 million game that's dominating 2017 Business Insider Nordic.
 7. Johnson, Michael: The tension & elation of PlayerUnknown’s Battlegrounds rockpapershotgun.com. 2.5.2017. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 8. Williams, Mike: PlayerUnknown’s Battlegrounds Celebrates 2 Million Sold With Charity Tournament usgamer.net. 2.5.2017. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 9. Tucker, Jake: Playerunknown’s Battlegrounds’ 2017 Charity Invitation raises over $220,000 for Gamers Outreach esports-pro.com. 5.5.2017. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 10. Hartikainen, Nico: Anssi osallistuu 350 000 dollarin selviytymistaistoon – ”Voiton eteen pitää kyllä taistella” Ilta-Sanomat. 31.7.2017. Viitattu 19.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]