Vicarius filii dei

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lucas Cranach vanhempi kuvasi paaviuden antikristuksena Lutherin Uuden testamentin käännöksen (1522) mukaan. Kuvassa paavin tiaraa kantava Ilmestyskirjan lohikäärme.

Vicarius filii dei (tai Vicarivs Filii Dei) on Latinaa ja tarkoittaa Jumalan pojan sijaista. Nimeä on käytetty yhtenä Paavin arvonimistä. Aikaisin lähde tämän nimen käytöstä on vuosilta 752-774 jKr. dokumentista Donation of Constantine. Nimi esiintyy useita[1] kertoja Roomalaiskatolisten omassa kirjallisuudessa, mutta nykyään nimeä ei enää käytetä, vaan siitä pyritään eroon.

Jo 1500-luvulla eräs Lutherin kannattajista kiinnitti huomiota siihen, että kun nimen vicarivs filii dei latinalaisten kirjainten lukuarvot lasketaan yhteen, saadaan tulokseksi Raamatussa mainittu "pedon luku" 666, joka Ilmestyskirjassa on antikristuksen tunnus.[2]

Kirjainten lukuarvot (V=5, i=1, C=100, D=500, L=50) Kirjaimet joilla ei ole lukuarvoa (a, r, f, s ja e) lasketaan nollaksi. (5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1) = 666

Lukuarvo 666 voidaan saada monista muistakin nimistä, mutta havainto sopi hyvin yhteen yleiseen uskonpuhdistuksen aikana vallinneeseen käsitykseen, jonka mukaan Roomalaiskatolinen kirkko, tai Paavi itse, oli Ilmestyskirjan peto. Nykyään Protestantit näyttävät pitkälti luopuneet tästä käsityksestä, vaikka yksilötasolla mielipiteitä on monia. Kirkkokuntana mm Adventistit katsovat Paavin vallan edelleen täyttävän Raamatun kuvaukset pedosta.

Ainakin paavit Leo IX ja Paavali VI ovat käyttäneet virallisissa asiakirjoissa arvonimeä Vicarius filii dei.[3]Arvonimi on nähty paavin kruunussa vuonna 1845 Gregorius XVI:n aikana, mutta sen jälkeen arvonimi on poistettu kruunuista, eikä kruunuja ole tallella aiemmalta ajalta.[4] Vicarius filii dei on muunnos arvonimestä Vicarius Christi ("Kristuksen sijainen"), joka on virallinen paavin arvonimi. "Anti-" sanassa Antikristus tarkoittaa "olla jonkun sijasta" tai "jotakuta vastaan". Paavin arvonimellä Vicarius Christi on sama merkitys kuin antikristuksella, kun se käännetään vaihtoehtoisessa merkityksessä "Kristuksen sijainen". Aiheesta ollaan käyty useita debatteja.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VICARIUS FILII DEI 666, The Number of the Beast biblelight.net. Viitattu 10.4.2020.
  2. Ilm. 13:16–18
  3. Vicarius filii dei, 666 biblelight.net.
  4. Seppo Johansson: Danielin kirjasta Ilmestyskirjaan, s. 224. Seppo Johansson, 2015.