Vicarius filii dei

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lucas Cranach vanhempi kuvasi paaviuden antikiristuksena Lutherin Uuden testamentin käännöksen (1522) mukaan. Kuvassa paavin tiaraa kantava Ilmestyskirjan lohikäärme.

Vicarius filii dei on protestanttisten kirkkojen, nykyisin varsinkin adventistien keskuudessa laajalti levinneen käsityksen mukaan yksi paavin arvonimistä. Se on latinaa ja tarkoittaa Jumalan pojan viransijaista. On väitetty, että tämä titteli olisi kaiverrettuna paavin kolmikruunuisessa tiarassa.[1]

Jo 1500-luvulla muuan Lutherin kannattaja kiinnitti huomiota siihen, että kun nimityksessä vicarivs filii dei lasketaan yhteen niiden kirjainten lukuarvot (V=5, I=1, C=100, D=500, L=50), jotka ovat samalla roomalaisia numeroita, saadaan summaksi (5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1) = 666, pedon luku,[2] joka Ilmestyskirjassa on antikristuksen tunnus.[3] Tätä pidettiin todisteena siitä, että paavi on Antikristus. Nykyäänkin tällaisia väitteitä esitetään varsinkin seitsemännen päivän adventistien keskuudessa.[1]

Ainakin Paavit Leo IX ja Paavali VI ovat käyttäneet virallisissa asiakirjoissa arvonimeä Vicarius filii dei.[4]Arvonimi on nähty paavin kruunussa vuonna 1845 Gregorius XVI:n aikana, mutta sen jälkeen paavit ovat poistaneet arvonimen kruunusta, eikä kruunuja ole tallella aiemmalta ajalta.[5] Vicarius filii dei on muunnos arvonimestä Vicarius Christi ("Kristuksen sijainen"), joka on virallinen paavin arvonimi. "Anti-" sanassa Antikristus tarkoittaa "olla jonkun sijasta" tai "jotakuta vastaan". Paavin arvonimellä Vicarius Christi on sama merkitys kuin antikristuksella, kun se käännetään vaihtoehtoisessa merkityksessä "Kristuksen sijainen".

(vanhentunut tieto: Todellisuudessa tämä ei kuitenkaan ole koskaan kuulunut paavin arvonimiin eikä sitä ole koskaan ollut paavin tiarassa. Nimitys on tosin selvästikin muunnos paaville kuuluvasta arvonimestä Vicarius Christi ("Kristuksen sijainen"), mutta väitetyssä muodossa vicarius filii dei se ei ole koskaan ollut käytössä.[1])

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Response to a Challenge by Patrick Madrid of Envoy Magazine. ("Pope Fiction" by Patrick Madrid, Envoy magazine, maalis-huhtikuu 1998)
  2. John Allen Paulos: Numerotaidottomuus, s. 94. Suomentanut Klaus Vala. Art House, 1991. ISBN 951-884-082-2.
  3. Ilm. 13:16–18
  4. Vicarius filii dei, 666
  5. Seppo Johansson: Danielin kirjasta Ilmestyskirjaan, s. 224. Seppo Johansson, 2015.