Veturitalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo junan veturin säilytyspaikasta. Museosta katso Salon taidemuseo Veturitalli.
Veturitalli Kanadan Torontossa.

Veturitalli on rakennus, jossa säilytetään, lämmitetään ja kunnostetaan junien vetureita.

Höyryveturiaikana tallit rakennettiin kaareviksi rakennuksiksi, joiden edessä on kääntöpöytä, jonka kautta veturi siirretään omaan pilttuuseensa.[1]

Veturitallit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veturitalli Kuopiossa.

Suomessa on säilynyt tiilisiä veturitallirakennuksia usealla paikkakunnalla, joskin laajimmat ja merkittävimmät ovat Helsingissä (Pasilan veturitallit), Kontiomäellä, Kouvolassa, Riihimäellä, Tampereella ja Turussa.[2] Joillakin paikkakunnilla talleja on otettu uusiokäyttöön osaksi kaupunkikuvaa. Esimerkiksi Tampereella veturitallin yhteyteen on rakennettu tornihotelli kongressikeskuksineen.[3] Pasilassa pohjoisemman tallin raideyhteys ja kääntöpöytä on säilytetty, ja osassa talleista säilytetään edelleen kalustoa, mutta rakennuksissa toimivat myös muun muassa ravintola ja boulderointihalli.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veturitallit höyryveturikaudella salontaidemuseo.fi. Salon taidemuseo Veturitalli. Viitattu 8.9.2009. [vanhentunut linkki]
  2. Salastie, Riitta: Pasilan veturitallit | Rakennushistoriallinen selvitys (PDF) (s. 26) Kulttuuriympäristön palveluikkuna. 31.5.1995. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto. Viitattu 28.4.2023.
  3. Kankaansydän, Anu: Aseman seudun suunnittelu mutkistuu Riihimäellä – VR tarvitsee veturitalleja vielä vuosia ellei vuosikymmeniä Hämeen Sanomat. 8.10.2018. Viitattu 28.4.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Veturitalli.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.