Van Helsing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2004 elokuvaa. Muista merkityksistä katso Van Helsing.
Van Helsing
Ohjaaja Stephen Sommers
Käsikirjoittaja Stephen Sommers
Tuottaja
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Allen Daviau
Leikkaaja Bob Ducsay
Tuotantosuunnittelija Allan Cameron
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 2004
Kesto 132 minuuttia
Alkuperäiskieli
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Van Helsing on Stephen Sommersin ohjaama, tuottama ja käsikirjoittama satiirinen ja toimintatäyteinen kauhuelokuva vuodelta 2004. Sen pääosissa nähdään Hugh Jackman ja Kate Beckinsale. Elokuvan juoni perustuu Bram Stokerin Draculaan, Mary Shelleyn Frankensteiniin sekä Wolf Maniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 1887 Transilvaniassa tohtori Frankenstein (Samuel West) herättää hirviönsä (Shuler Hensley) henkiin apulaisensa Igorin (Kevin J. O’Connor) ja kreivi Vladislaus Draculan (Richard Roxburgh) avulla. Dracula tappaa Frankensteinin paljastettuaan auttaneensa tätä vain, jotta hän voisi käyttää hirviötä herättääkseen henkiin omat epäkuolleet lapsensa. Hirviö pakenee tuulimyllyyn, mutta hirviötä seurannut väkijoukko tuikkaa rakennuksen tuleen. Väkijoukko pakenee, kun Dracula ja hänen kolme morsiantaan, Verona (Silvia Colloca), Aleera (Elena Anaya) ja Marishka (Josie Maran), saapuvat paikalle. Vampyyrit surevat hirviön menetystä ja sitä, etteivät voi herättää lapsiaan henkiin.

Vuotta myöhemmin Vatikaanissa toimiva järjestö Pyhän veljeskunnan ritarit lähettää muistinsa menettäneen Gabriel Van Helsingin (Hugh Jackman) tappamaan Draculan. Van Helsing saa tehtäväkseen myös estää Valerious-suvun viimeisen jäsenen joutumisen kiirastuleen. Suku on näet yhdeksän sukupolvea sitten vannonut tappavansa Draculan, eivätkä sen jäsenet pääse Taivaaseen ennen kuin lupaus on täytetty. Van Helsing saa mukaansa munkki Carlin (David Wenham), joka toimittaa hänelle tarvikkeita ja aseita.

Saavuttuaan Transilvaniaan kaksikko tapaa eräässä kylässä Anna Valeriousin (Kate Beckinsale), joka kertoo heille, että hänen veljensä Velkan (Will Kemp) on vastikään joutunut ihmissuden tappamaksi. Van Helsing pelastaa Annan Draculan morsiamilta, kun nämä hyökkäävät kylään, ja tappaa Marishkan kahden muun morsiamen paetessa paikalta. Anna vie kaksikon linnaansa. Anna on päättänyt tappaa Draculan itse, mutta Van Helsing ei halua ottaa sitä riskiä, että Valerious-suvun viimeinenkin jäsen kuolee. Annan vastustellessa Van Helsing antaa hänelle unikaasua ja vie hänet sänkyynsä.

Myöhemmin samana yönä Anna herää syvästä, unettomasta unestaan ja kohtaa Velkanin, josta on nyt tullut ihmissusi. Kun Velkan pakenee, Van Helsing ja Anna jäljittävät hänet Frankensteinin linnaan. Siellä he näkevät, kuinka Dracula yrittää herättää lapsensa henkiin käyttämällä Velkania hirviön sijasta. Anna vapauttaa Velkanin, mutta tämä muuttuu jälleen ihmissudeksi. Dracula kohtaa Van Helsingin, joka tunnistaa Draculan menneisyydestään.

Paetessaan Van Helsing ja Anna putoavat erääseen luolaan. He löytävät sieltä Frankensteinin hirviön, joka on yhä elossa. Van Helsing päättää viedä hirviön Roomaan, missä hirviötä voidaan suojella. Kun he yrittävät paeta vaunuilla, morsiamet ja Velkan jahtaavat heitä. He käyttävät kuitenkin oikeiden vaunujen ohella myös vaarnoilla ja räjähteillä täytettyjä valevaunuja, jotka tappavat Veronan. Van Helsing tappaa Velkanin, mutta tämä ehtii kuitenkin purra häntä. Kun seuraavan kerran tulee täysikuu, Van Helsing tulee näin ollen muuttumaan ihmissudeksi. Aleera kaappaa Annan ja vie hänet Budapestiin.

Budapestissä Van Helsing piilottaa hirviön ennen kuin hän ja Carl lähtevät pelastamaan Annaa. He onnistuvat pelastamaan Annan, mutta siinä samalla hirviö joutuu Draculan vangiksi. Van Helsing, Anna ja Carl palaavat Frankensteinin linnaan, mutta he huomaavat, että linnan kaikki välineet on siirretty sieltä pois. Annan linnassa Carl selittää, että Dracula oli todellisuudessa Annan erään esi-isän poika. Dracula murhattiin, mutta ennen sitä tämä ehti tehdä sopimuksen Saatanan kanssa, joka antoi tälle uuden elämän vampyyrinä. Carl selittää, että vaikka Annan esi-isä vannoi tappavansa Draculan, hän ei voinut tappaa omaa poikaansa. Sen sijaan hän karkotti Draculan jäiseen linnakkeeseen, josta tämä ei voinut palata, mutta Saatana antoi Draculalle siivet ja lentotaidon. Van Helsing löytää Draculan linnaan vievän portaalin, joka on naamioitu valtavaksi seinäkartaksi, käyttäen Roomasta mukanaan tuomaansa paperiliuskaa. He astuvat portaaliin ja ilmestyvät eräälle kielekkeelle lähelle Draculan linnaa.

Kun kolmikko näkee hirviön, jota paraikaa nostetaan ylös laboratorioon, tämä kertoo heille, että Draculalla on parannuskeino ihmissuden kiroukseen. Carl tajuaa, että ainoastaan ihmissusi voi tappaa Draculan. Dracula käyttää ihmissusia apureinaan, ja siksi hänellä on hallussaan parannuskeino siltä varalta, että ihmissudet kääntyvät häntä vastaan. Van Helsing raivaa tiensä laboratorioon, vapauttaa hirviön ja muuttuu sitten ihmissudeksi. Hän ja Dracula (joka muuttuu jättikokoiseksi vampyyrilepakkomaiseksi demoniksi) ryhtyvät viimeiseen taistoon. Anna ja Carl hakevat parannuskeinon, mutta joutuvat Aleeran ja Igorin hyökkäyksen kohteeksi. Igor putoaa sillalta kuolemaansa, ja Anna lävistää Aleeran hopeisella vaarnalla.

Dracula paljastaa, että Van Helsing on oikeasti arkkienkeli Gabriel, Jumalan vasen käsi, sekä se, joka alun perin tappoi Draculan. Dracula tarjoutuu palauttamaan Van Helsingin muistot, mutta tämä kieltäytyy sanoen, että ”jotkut asiat on paras unohtaa”. Sitten hän puree Draculaa kaulaan ja tappaa hänet ja hänen jälkeläisensä. Anna saapuu paikalle parannuskeinon kanssa ja pistää sillä Van Helsingiä. Pillastuneen ihmissuden muodossa Van Helsing ehtii kuitenkin tappaa hänet. Muututtuaan jälleen ihmiseksi Van Helsing suree syvästi Annan kuolemaa.

Van Helsing ja Carl pitävät Annalle hiljaiset hautajaiset ja polttavat hänen ruumiinsa samalla, kun hirviö meloo lautalla kohti merta ja uutta elämää. Kun liekit nielaisevat Annan ruumiin, Van Helsing näkee Annan ja hänen perheensä löytäneen rauhan Taivaassa Draculan kuoleman johdosta. Näky lohduttaa Van Helsingiä, kun hän ja Carl lähtevät kohti uusia seikkailuja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hugh Jackman  Gabriel Van Helsing  
 Kate Beckinsale  Anna Valerious  
 Richard Roxburgh  Kreivi Vladislaus Dracula  
 David Wenham  Carl  
 Will Kemp  Velkan Valerious  
 Shuler Hensley  Frankensteinin hirviö  
 Elena Anaya  Aleera  
 Silvia Colloca  Verona  
 Josie Maran  Marishka  
 Kevin J. O'Connor  Igor  
 Alun Armstrong  Kardinaali Jinette  
 Samuel West  Dr. Victor Frankenstein  
 Robbie Coltrane  Mr. Edward Hyde (ääni)  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä klassisia kauhutarinoita ja lukuisiin seikkailu- ja toimintafilmeihin kohdistuvia viittauksia surutta yhdistelevä Van Helsing on vieläkin tökerömpi rymistely kuin Sommersin ääliömäiset Muumio-seikkailut: ”Efektihurjastelu on tehty digitehosteista tinkimättä, mutta varsinaisesta sisällöstä on turha puhuakaan.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valotie, Päivi: Van Helsing Turun Sanomat. 8.5.2004. Arkistoitu 19.4.2019. Viitattu 18.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.