Vakuoli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaavakuva eläinsolusta ja sen osista: 1. Nukleoli 2. Tuma 3. Ribosomi 4. Vesikkeli 5. Karkea endoplasmakalvosto 6. Golgin laite 7. Solun tukiranka 8. Sileä endoplasmakalvosto 9. Mitokondrio 10. Vakuoli 11. Solulima 12. Lysosomi 13. Sentrioli
10. Vakuoli

Vakuoli eli solunesterakkula on kasvisolujen ja hiivasolujen soluelin (myös joissakin eläin- ja bakteerisoluissa), jossa on kalvon ympäröimänä nestettä. Vakuoli voi täyttää hyvinkin suuren osan kasvisolun tilavuudesta Se vastaa osittain eläinsolujen lysosomia, sillä se sisältää hydrolyyttisiä entsyymejä. Se varastoi sisäänsä lyhyiksi tai vähän pidemmiksikin ajoiksi orgaanisia ja epäorgaanisia aineita sekä solun aineenvaihdunnan sekundäärisiä tuotteita. Vakuolin kalvoa kutsutaan tonoplastiksi. Vakuolin tehtävänä on ylläpitää kasvisolun nestejännitystä.

Nuorista juuri jakautuneista soluista vakuolit puuttuvat.

Kasvien soluissa vakuoli on monipuolinen komponentti. Se varastoi epäorgaanisia ioneja kuten kaliumia. Monien kasvien solut käyttävät vakuolia käsittelemään aineenvaihdunnan oheistuotteita jotka muutoin voisivat vahingoittaa solua.

Joidenkin kasvien vakuolit sisältävät solujen värjäämiseen käytettäviä pigmenttejä, kuten punaisia ja sinisiä pigmenttejä, joiden avulla kasvien terälehdet värjäytyvät.

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.