Utahraptor

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Utahraptor
Fossiili: Liitukausi
Utahraptor BW.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Coelurosaurit Coelurosauria
Heimo: Dromaeosaurit Dromaeosauridae
Suku: Utahraptor
Laji: ostrommaysorum
Kaksiosainen nimi
Utahraptor ostrommaysorum
Kirkland, Gaston & Burge, 1993
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Utahraptor Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Utahraptor Commonsissa

Utahraptor (Utahraptor ostrommaysorum) on suurin tunnettu laji dinosauruksien Dromaeosauridae-heimossa. Se oli noin 6,5 metriä pitkä ja noin kaksi metriä korkea. Kummassakin jalassa oli varpaassa sirppimäinen kynsi, joka saattoi olla lähes 38 senttimetriä pitkä. Ravinnokseen Utahraptor saalisti luultavasti suuria kasvinsyöjiä, kuten Iguanodoneja. Utahraptor eli keskiliitukaudella Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa 120-105 miljoonaa vuotta sitten. Utahraptor saattoi saalistaa laumassa.

Erityistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utahraptorit esiintyvät esimerkiksi Robert T. Bakkerin paleofiktiossa nimeltä Raptor Red, sekä TV-sarjassa Matkalla dinosaurusten kanssa osassa Ilmojen jättiläinen. Se esiintyi myös Historyn-sarjassa Jurassic Fight Club -jaksossa Raptors Last Stand.

Jurassic Parkin Velociraptorit muistuttavat enemmänkin Utahraptoreja kuin oikeita Velociraptoreja. Joidenkin muiden mielestä ne saattavat muistuttaa myös Deinonychuksia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän valtavan dromaeosaurin jäännökset kaivoi esiin James Kirkland kollegoineen vuonna 1991. Luut löydettiin kahdesta eri paikasta itäisessä Utahissa (mistä peto on saanut nimensäkin), Cedar Mountainin liitukautisesta muodostumasta. Kokonaisia Utahraptorin jäännöksiä ei ole vielä löydetty, mutta fossiileja on tarpeeksi, jotta voidaan kuvitella miltä Utahraptor näytti. Tutkijat arvioivat Utahraptorin koon ja se oli suurin tähän asti tunnettu dromaeosauri. Siksi heräsi väite, että Utahraptor pystyi saalistamaan laumassa jopa historian suurimpia sauropodeja. Utahraptorilla saattoi olla höyhenet.