Unicum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unicum
Unicum bottle.JPG
Tyyppi Likööri
Valmistaja Zwack Unicum
Alkuperä  Unkari

Unicum on yli 220 vuotta vanha unkarilainen yrttilikööri. Se on väriltään musta ja maultaan kitkerä. Unicum Next on puolestaan alkuperäistä Unicumia aavistuksen makeampi, sitruunaisempi sekä väriltään mustan ja tumman ruskean sävyn väliltä. Unicumia juodaan usein aperitiivina tai Nextiä – sen makeahkosta mausta johtuen – usein myös jälkiruokaliköörinä. Unkarissa Unicumia nautitaan usein myös seurustelujuomana, tällöin oluen kanssa.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unicum valmistetaan monista erilaisista yrteistä, joista kuudesosa on peräisin Unkarista ja loput ulkomailta. Juoma valmistetaan kuitenkin yksinomaan Unkarissa, Zwackin Soroksári útin juomatehtaalla Budapestissa. Valmistusmenetelmä on muita yrittijuomia erikoisempi, sillä Unicumiin käytetyt yrtit tislataan juomaan eikä ainoastaan uiteta alkoholissa, kuten monissa muissa nykyisissä yrttilikööreissä. Juoman valmistuttua se kypsytetään puoli vuotta unkarilaisessa tammitynnyrissä.

Unicumin logo – kultainen risti punaisella pohjalla – kuvastaa, että juomaa oli aikoinaan käytetty myös lääkkeenä; sitä sai aluksi vain apteekista. Unicumin auttava vaikutus pääasiassa vatsa- ja ruoansulatusongelmiin on usein todettu toimivaksilähde?. Juomaan tislatut yrtit kiihdyttävät aineenvaihduntaa; tämän vuoksi Unicumin liiallisella nauttimisella (etenkin terveelle vatsalle) saattaa olla laksatiivista vaikutusta.

Perinteisen Unicumin ja Unicum Nextin uudenmuotoiset pullot.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan sekä Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijan Joosef II:n hovilääkärinä toimi juutalaistaustainen unkarilainen Dr. Zwack, joka maistatti keisarillaan vuonna 1790 keksimänsä mustaa yrttijuomaa. Keisari tokaisi maistaessaan ruokailusalissa kovaan ääneen: ”Das ist ein Unicum!” (”Tämä on erikoisuus!”), minkä jälkeen Itävallassa ja Unkarissa tunnetuksi tullutta juomaa alettiin kutsua Unicumiksi.

Vuonna 1840 lääkärin jälkeläinen József Zwack Jr. hankki luvan alkoholitehtaan perustamiseen, jossa valmistettiin sivutuotteena myös etikkaa. Koska juoman vaikutus vatsaongelmiin todettiin auttavaksi, Zwack sai Punaisen Ristin luvalla käyttää logokseen pulloissaan punaista ristiä, joka myöhemmin muutettiin kultaiseksi ristiksi punaiselle pohjalle.

22. toukokuuta 1883 Unicum-yrttijuoma patentoitiin Zwackin suvulle erikoisine pallonmuotoisine pulloineen. 805-071-numerolla patentoitua juomaa valmistettiin edelleen vuonna 1790 tehdyn reseptin mukaisesti, tällöin jo miltei sadatta vuotta. Vuonna 1886 myös József Zwackin poika Lajos liittyi yhtiön johtoon. Juoman suosio Itävalta-Unkarissa sekä muualla Keski-Euroopassa kasvoi jo niin suureksi, että 1890-luvun alussa perheen oma pieni alkoholitislaamo ei enää riittänyt kysynnän tyydyttämiseksi. Zwackit ostivat 22. syyskuuta 1892 suuremman tehtaan Budapestin IX. asuinpiiristä, joka sijaitsi Ferencvárosin kaupunginosassa, Soroksári útilla, Tonavan rannalla. Nykyinen Zwackin tehdas toimii yhä samassa paikassa.

Vuonna 1895 perheen yhtiöstä tuli Itävallan keisarillisen hovin virallinen juomatoimittaja ja se nousi merkittävimpien keskieurooppalaisten tislaamoiden joukkoon. Yhtiö harjoitti merkittävää vientikauppaa Itävallan lisäksi myös Ranskaan, Italiaan sekä Yhdysvaltoihin, jonne se vei likööriä, konjakkia sekä luumuviinaa.

Vuosina 1905–1909 tuli tunnetuksi Unicumin mainosjuliste, jossa näkyy aaltoilevasta vedestä päätään esiin nostava, parrakas mies, joka katsoo edessään kelluvaa Unicum-pulloa onnellisesti.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisenä aikana Lajosin pojat János ja Béla liittyivät yrityksen johtoon. Vaikka Unkarissa vallitsi lama ja veljesten suhteet olivat henkilökohtaisista syistä sangen riitaiset (usein he eivät olleet edes puheväleissä), yhtiö menestyi silti, sillä he molemmat laittoivat panoksensa yritykseen omalla tavalla: Béla kehitti ja uusi tehtaan tuotantojärjestelmiä samalla, kun János laajensi ulkomaanvientiä sekä lisäsi markkinointia. Jánoksen poika, Péter, on sukupolvessa viides ja tekee töitä isänsä kirjoituspöydän äärellä, kun taas hänen vaimonsa, Anne, istuu Bélan paikalla.

Vuosien 1944 ja 1948 välillä sekä yhtiö että perhe joutuivat kokemaan kovia. Soroksári útin tehtaaseen osui toisessa maailmansodassa kolme pommia amerikkalaisista sekä neuvostoliittolaisista pommituksista. Vuoden 1945 tammikuussa – hieman ennen Puna-armeijan Budapestin saartoa – saksalaiset joukot polttivat tehtaan jäljelle jääneet osat vetäytyessään Länsi-Unkariin. Joukkojen lähdettyä palo kuitenkin sammutettiin paikallisten avustuksella ja tehdaskorttelissa jäi pystyyn kaksi pientä tilaa. Niissä tuotanto pystyttiin pian aloittamaan. Perhe sekä työntekijät yhteisvoimin rakensivat tehtaan uudelleen, kunnes vuoden 1948 syksyllä Unkarin uusi, kommunistinen hallinto syytti János Zwackia valtiopetoksesta tekaistujen todisteiden nojalla, jotta pääsisi valtiollistamaan yritystä. János Zwack poistettiin yrityksen johdosta ja perheelle langetettiin pakkotyöleirituomio.

Sosialismin aikana Unicumia valmistettiin Unkarissa väärän, veikkaillun reseptin perusteella. Zwackin perhe pakeni Italian kautta Yhdysvaltoihin ja teki sopimuksen perheen italialaisen ystävän kanssa, että oikeaa Zwack Unicumia alettaisiin valmistaa Italiassa, mutta ainoastaan Zwackien toimittamilla yrteillä. Tästä lähtien oli kahdenlaista Unicumia: Unkarin valtion Unicum sekä aito ja perinteinen Zwack Unicum.

Vuonna 1958 Zwackin perhe haastoi Unkarin valtion oikeuteen heidän patentoimansa juoman väärentämisestä. Perhe voitti kansainvälisen oikeudenkäynnin, eikä Unkarissa valmistetun Unicumun-pullojen etiketissä enää saanut lukea ”Zwack”. Unkari kävi tällöin kauppaa ainoastaan SEV-maiden kanssa, joten tarvittavia yrttejä oli varsin hankala saada ja näin ollen myös väärennetystä Unicumista tuli harvinaisuus Unkarissa.

1980-luvun loppupuolella, sosialistisen ilmapiirin vapautuessa Jánosin poika Péter Zwack pääsi aloittamaan neuvottelut Unkarin valtion kanssa Soroksári útin Unicum-tehtaan takaisinlunastamisesta. Kauppaan päästiin vuonna 1988 ja virallisesti 10. heinäkuuta 1989 Zwack Unicum Budapest -yhtiö jälleenperustettiin / palasi takaisin Unkariin, jolloin sen alkupääoma oli 60 miljoonaa forinttia (siihen aikaan noin 1,7 miljoonaa markkaa), josta Unkarin valtio omisti 50 prosenttia ja Péter Zwack sekä Emil Underberg 50 prosenttia. Vuoteen 1990 asti sekä Unkarin valtion että Zwackin Unicumia oli saatavilla yhtäaikaisesti.

Vuoteen 1992 mennessä Unkarin valtio ja Underberg ostettiin Zwack-yhtiöstä pois ja näin siitä tuli jälleen perheyritys.

Vuonna 2004 lanseerattiin Unicum Next. Péter Zwack halusi luoda myös yrttijuoman, joka ei ole kitkeränmakuinen, vaan makea ja keveähkö. Unkarissa Unicum Next on etenkin naisten ja nuorten suosiossa sekä sitä käytetään usein moniin cocktail-juomiin. Pullon korkki ja etiketti on punertava ja siinä lukee ”Next”.

26. kesäkuuta 2008 kuudes sukupolvi astui yrityksen johtoon: Péterin poika, Sándor – joka on myös yhtiön toimitusjohtaja – sekä tytär, Izabella, joka on johtoportaan merkittävä jäsen.

Zwack Unicum omistaa myös vuonna 1901 perustetun, unkarilaisen St. Hubertus -yrttiliköörin sekä erilaisten hedelmäviinojen (kuten Vilmos Körte Pálinka Vilmos-päärynäviina) valmistamisoikeuden. Yhtiön omistuksessa on lisäksi lukuisia viinialueita. Péter Zwack on monesti lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen ja yhtiö on tukenut Unkarissa monia eri urheilulajeja. Zwack Unicum toimi esimerkiksi Unkarin vesipallo-, jääkiekko- sekä purjehdusjoukkueen virallisena sponsorina. Myös hevosurheilu on saanut paljon tukea. Yhtiö on maan suurin urheilusponsori. Zwack oli ensimmäinen unkarilainen alkoholituotantoyritys, joka suostui kansanterveydellisistä syistä omatoimisesti huomauttamaan etiketeissään ja mainoksissaan kuluttajia alkoholin liiallisen käytön haitoista. Tunnetuin on Unicumin uusissa pulloissa oleva teksti: ”Zwack minõség, de csak mértékkel!” eli suomeksi ”Zwackin laatua, mutta nautitaan vain kohtuudella!” Vuonna 2009 lanseerattiin uudenmuotoinen, edelleen pyöreä, Unicum-pullo.

1. huhtikuuta 2012 markkinoille tuli uusi Unicum Szilva (Unicum Luumu), jossa perinteinen Unicum-yrttilikööri kypsytetään unkarilaisessa tammitynnyrissä, jonka pohja on täytetty unkarilaisilla, kuivatuilla luumuilla. Nextin tapaan myös Szilvaa juodaan Unkarissa sellaisenaan, mutta sitä käytetään myös cocktail-juomiin.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Unicum on ollut vaihtelevasti saatavilla Alkosta kautta vuosikymmenten, vuonna 2010 syksyllä se poistui jälleen valikoimasta, mutta palautui taas 2012 mennessä. Alkuperäistä Unicumia ja Unicum Nextiä saa S-ryhmän olutbaareista sekä muista satunnaisista baareista. Euroopan ulkopuolella Unicumia on saatavilla muun muassa Yhdysvalloissa: Buffalossa, New Yorkissa sekä Ohiossa. Unkarissa Zwackin kaikkia tuotteita (Unicum, Unicum Next, Unicum Szilva, St. Hubertus, Vilmos pálinka) saa miltei jokaisesta ravintolasta, baarista tai kaupasta kautta maan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]