Pálinka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pálinka

Pálinka [pa:-] (unkariksi pálinka, romaniaksi palincă) on perinteinen viina, jota valmistetaan Unkarissa ja Transilvanian alueella Romaniassa.

Pálinka valmistetaan hedelmistä, yleensä luumuista (szilvórium, szilvapálinka), omenoista (almapálinka), päärynöistä (körtepálinka tai vilmos körtepálinka [vilmos = williamsinpäärynä]), aprikooseista (barackpálinka) tai kirsikoista (cseresznyepálinka)[1] ja tislataan kahdesti. Alkoholia pálinkassa on yleensä 50–70 prosenttia. Miedompaa noin 40-prosenttista juomaa kutsutaan Romaniassa nimellä țuică. Kaikkein vahvimpia pálinkoja kutsutaan Unkarissa nimellä kerítés-szaggató (”aidanrepijä”, viittaa kuvaannollisesti humalaisen tasapainon menetykseen).

Vuonna 2004 Unkari sai EU:lta oikeuden käyttää nimeä pálinka tavaramerkkinä hedelmistä tislatuille viinoille.[1] Suojan sai myös neljä Itävallan maakuntaa. Romania sai samaisen oikeuden nimelle palincă.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Unkarilaiset juomat Unkari.info. 22.5.2012. Arkistoitu 11.7.2019. Viitattu 11.7.2019.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.