Pálinka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pálinka

Pálinka [pa:-] (unkariksi pálinka, romaniaksi palincă) on perinteinen viina, jota valmistetaan Unkarissa ja Transilvanian alueella Romaniassa.

Pálinka valmistetaan yleensä luumuista (szilvórium, szilvapálinka), omenoista (almapálinka), päärynöistä (körtepálinka tai vilmos körtepálinka [vilmos = williamsinpäärynä]), aprikooseista (barackpálinka) tai kirsikoista (cseresznyepálinka) ja tislataan kahdesti. Alkoholia pálinkassa on yleensä 50–70 prosenttia. Miedompaa noin 40-prosenttista juomaa kutsutaan Romaniassa nimellä ţuică. Kaikkein vahvimpia pálinkoja kutsutaan Unkarissa nimellä kerítés-szaggató (”aidanrepijä”, viittaa kuvainnollisesti humalaisen tasapainon menetykseen).

Vuonna 2004 Unkari sai (yhdessä neljän Itävallan maakunnan kanssa) EU:lta oikeuden käyttää nimeä pálinka tavaramerkkinä hedelmistä tislatuille viinoille, ja Romania sai samaisen oikeuden nimelle palincă.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.