Turun linja-autoasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun linja-autoasema

Turun linja-autoasema on Turun keskustassa VI kaupunginosassa, Aninkaistenkadun varrella sijaitseva, vuonna 1938 valmistunut linja-autoasema. Funktionalistisen asemarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Harald Smedberg.

Linja-autoaseman vieressä on kaksi saman tyylisuunnan mukaan rakennettua entistä huoltoasemarakennusta: Aninkaistensillan päässä on entinen Esson huoltoasema ja Puutorin suunnassa on entinen Shellin huoltoasema. Linja-autoaseman rakennus on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä yhdessä sen vieressä sijaitsevan kahvilarakennuksen ja entisen Esson huoltoaseman kanssa.[1]

Turun linja-autoasemalta on matkaa Turun päärautatieasemalle noin seitsemänsataa metriä, ja niiden korvaajaksi on suunniteltu juna- ja linja-autoliikenteen yhdistävää matkakeskusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun linja-autoasema toimi vuoteen 1938 saakka viereisellä tontilla sijaitsevan, vuonna 1934 rakennetun Shellin huoltoaseman tiloissa. Huoltoasema kunnostettiin kahvila- ja hotellikäyttöön vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun linja-autoasema ympäristöineen Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]