Tromssan lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tromssan lentoasema
Tromsø lufthavn, Langnes
Langnes.jpg
IATA-koodi TOS
ICAO-koodi ENTC
Sijainti Langnes, Tromssa, Norja
Koordinaatit 69°40′53″N, 018°55′04″E
Tyyppi julkinen
Ylläpitäjä Avinor
Valmistumisvuosi 1963
Korkeus 9 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Tromssa – 3 km
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
01/19 2 447 45 asfaltti
Matkustajamäärä (2017) 2 267 808
Huomioita
Lähteet AIP[1]
avinor.no/en/airport/tromso

Tromssan lentoasema (norj. Tromsø lufthavn) on lentoasema, joka sijaitsee kolme kilometriä Tromssan keskustasta Tromsøya -nimisellä saarella. Lentoasema on Norjan viidenneksi suurin lentoasema Oslon, Bergenin, Trondheimin ja Stavangerin jälkeen noin 2,3 miljoonalla vuotuisella matkustajalla. Se on myös Pohjoismaiden 12. vilkkain lentoasema. Lentoasemalla on yksi, noin 2 450 metriä pitkä kiitotie, jonka rinnalla on osan kiitotien pituudesta rullaustie. Asema valmistui 1963. Lentoasemalta on yhteydet 25:een kotimaan ja kymmeneen kansainväliseen kohteeseen, mutta osa kansainvälisistä kohteista on sesonkikohteita. Lentoaseman kansainvälinen liikenne ei ole kovin vilkasta, mutta sen sijaan kotimaan liikenteen osalta asema on Norjan tärkeimpiä ja Pohjois-Norjan liikenteen keskipiste ja Widerøen tärkein tukikohta. Kentältä liikennöidään päivittäin kansainvälisten kohteiden osalta Lontooseen ja Riikaan. Tromssan lennoissa käytetään paljon Boeing 737 -koneita, mutta myös Dash 8 -koneet ovat tärkeässä osassa, sillä niillä lennetään kaikki Pohjois-Norjan lennot. Tärkein lentoreitti Tromssasta vie Osloon Scandinavian Airlinesin ja Norwegian Air Shuttlen siivin, Boeing 737:llä. Lentoaseman omistaa ja sitä ylläpitää Avinor. Lentoasemalla on yksi hotelli.

Terminaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tromssan lentoasemalla on yksi terminaali, joka on valmistunut vuonna 1998. Terminaali on erittäin moderni ja lennonjohtotorni on sen yhteydessä. Terminaalissa seitsemän lähtöselvitystiskiä ja terminaalista lähtee kolme matkustajasiltaa, joihin lentokoneet voivat yhdistyä. Terminaalissa on suuri Tax-free-myymälä, joka myy makeisia, parfyymejä, kosmetiikkaa, juomia, elektroniikkaa ja lehtiä. Lisäksi terminaalissa on kaksi muuta myymälää ja neljä ravintolaa ja baaria, sekä pankki.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoasemalle pääsee lukuisia kertoja päivässä linja-autoilla ja takseilla.

Lentoyhtiöt ja kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoyhtiö Kohteet
Edelweiss Zürich
Lufthansa Frankfurt
Norwegian Air Shuttle Alta, Bodø, Oslo

Kausittainen: Alicante, Lontoo-Gatwick

Scandinavian Airlines Alta, Bodø, Kööpenhamina, Longyearbyen, Trondheim, Tukholma-Arlanda, Oslo

Kausittainen: Chania, Split

Widerøe Alta, Andenes, Bergen, Bodø, Harstad/Narvik, Hammerfest, Hasvik, Helsinki, Kirkenes, Lakselv, Leknes, Sandefjord, Sorkjosen, Stokmarknes, Vesisaari
Wizzair Gdansk

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ENTC – Tromsø/Langnes (PDF) (AD 2 ENTC) AIP Norge/Norway. 8.3.2012. Avinor. Viitattu 20.8.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]