Trondheimin lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trondheimin lentoasema, Værnes
Trondheim lufthavn, Værnes
IATA-koodi TRD
ICAO-koodi ENVA
Sijainti Værnes, Stjørdal, Pohjois-Trøndelag, Norja
Koordinaatit 63°27′27″N, 010°55′27″E
Tyyppi julkinen
Ylläpitäjä Avinor
Korkeus 17 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Trondheim – 27 km
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
09/27 2 759 45 asfaltti
Matkustajamäärä (2017) 4 427 733
Huomioita
Lähteet AIP[1]
avinor.no/en/airport/trondheim

Trondheimin lentoasema on lentoasema Stjørdalissa, Norjassa, 35 kilometriä Trondheimista itään. Se on Norjan kolmanneksi suurin lentoasema Oslon ja Bergenin lentoasemien jälkeen noin 4,4 miljoonalla vuotuisella matkustajallaan, lisäksi se on Pohjoismaiden kahdeksanneksi vilkkain lentoasema.

Lentoasemalla on yksi, 2 759 metriä pitkä kiitotie, jonka rinnalla kulkee rullaustie. Lentoasema on valmistunut ensimmäisen kerran vuonna 1914.

Lentoasemalta on yhteys 19 kotimaan ja 25 kansainväliseen kohteeseen, mutta jotkin kansainväliset reitit ovat vain kausittaisia. Trondheimistä lennetään päivittäin muun muassa Kööpenhaminaan, Tukholmaan, Lontooseen ja Amsterdamiin. Suurin osa Trondheimistä lennettävistä lennoista lennetään Boeing 737 -koneella, mutta myös Dash-8 -konetta käytetään joillain Pohjois-Norjan reiteillä. Tärkein kohde Trondheimista on Oslo, jonne lennetään Scandinavian Airlinesin ja Norwegian Air Shuttlen voimin 33 kertaa päivässä Boeing 737 -koneella. Tämä tekee reitistä Euroopan yhdeksänneksi vilkkaimman lentoreitin.

Lentoasemaa ylläpitää ja sen omistaa Avinor.

Terminaalit ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoasemalla on kaksi terminaalia: A ja B. A-terminaali on valmistunut vuonna 1994 ja se on tarkoitettu Norjan sisäisille lennoille. Terminaalissa on yksi ravintola mutta ei yhtään matkustajasiltaa. Lentoaseman lennonjohtotorni toimii terminaali A:n yhteydessä ja on Norjan toiseksi korkein lennonjohtotorni.

B-terminaali on kansainvälisiä lentoja varten. Terminaali palvelee sekä Schengen-alueen sisäisiä että sen ulkopuolisia lentoja. Terminaali on valmistunut vuonna 1982. Terminaalissa on suuri tax free -myymälä, joka myy makeisia, kosmetiikkaa, parfyymejä, juomia, lehtiä ja pokkareita. Terminaalissa on lisäksi kaksi muuta myymälää sekä kolme ravintolaa ja kahvilaa. Terminaalissa on viisi matkustajasiltaa, joihin lentokoneet voivat yhdistyä. Lentoaseman rautatieasema toimii Terminaali B:n yhteydessä.

Trondheimin lentoasemalla toimii myös hotelli.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trondheimin lentoasemalle on loistavat liikenneyhteydet joukkoliikenteellä. Junalla pääsee useita kertoja päivässä lentoaseman omalle rautatieasemalle, joka toimii terminaali A:n yhteydessä. Lentoasemalle pääsee myös pienin väliajoin linja-autoilla ja tilatakseilla. Myös taksilla voi matkustaa lentoasemalta.

Lentoyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KLM käyttää Embraer 190-konetta lennoillaan Trondheimiin
  • Direktflyg (Kristiansund)
  • Icelandair (Bergen, Reykjavik)
  • KLM (Amsterdam)
  • NextJet (Tukholma-Bromma, Åre-Östersund)
  • Norwegian Air Shuttle (Alicante, Bergen, Bodø, Dubrovnik, Las Palmas de Gran Canaria, Lontoon-Stansted, Malaga, Moss, Murcia, Nizza, Oslo, Praha, Riika, Salzburg, Split, Tromsø)
  • Scandinavian Airlines (Alicante, Bergen, Bodø, Molde, Oslo, Stavanger, Tukholma-Arlanda, Tromsø, Ålesund)
  • Widerøe (Bodø, Brønnøysund, Kööpenhamina, Harstad/Narvik, Mo i Rana, Mosjøen, Namsos, Sandefjord, Rørvik, Sandnessjøen)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ENVA – Trondheim/VærnesArkistoitu kopio (PDF) (AD 2 ENVA) AIP Norge/Norway. 31.5.2012. Avinor. Arkistoitu 13.6.2012. Viitattu 28.8.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]