Konvergenssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konvergenssi tarkoittaa yleisesti tarkasteltavan ilmiön lähestymistä tietyn ajan kuluessa koskien jotakin määrättyä arvoa, yhteistä näkemystä tai tasapainotilaa.

Luonnontieteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psykologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etenkin kognitiivisen psykologian termistössä konvergenssi on binokulaarinen etäisyysvihje: kohdennettuaan katseensa kappaleeseen ihminen kykenee summittaisesti arvioimaan silmämunia liikuttavien lihasten asennon avulla kappaleen etäisyyttä. Konvergenssi toimii hyvin etenkin lyhyillä välimatkoilla, ts. kun tarkasteltava kappale on korkeintaan muutamien metrien päässä kasvoista. Ilmiö on helppo huomata esimerkiksi kohdentamalla katse sormenpäähän ja liikuttamalla sormenpäätä kohti kasvoja, jolloin silmät menevät "kieroon".

Matematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikassa konvergenssi tarkoittaa ensisijaisesti äärettömän jonon tai sarjan raja-arvon käyttäytymistä: esimerkiksi konvergoiva lukujono suppenee ja divergoiva lukujono harvenee.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mediakonvergenssilla tarkoitetaan eri joukkotiedotusvälineiden ja niiden sisältöjen yhtymistä niin, että esimerkiksi samaa tekstiä, kuvaa ja liikkuvaa kuvaa sisältävää aineistoa voidaan jakaa eri muodoissa eri medioissa. Periaatetta kuvaa ilmaus write once, publish many.

Yhteiskuntatieteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloustieteessä beta- tai sigma-konvergenssilla tarkoitetaan alueellisten kasvuerojen pienenemistä joko valtioiden välillä tai sisällä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”Konvergenssi”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.