Konvergenttinen evoluutio

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Konvergentti evoluutio)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konvergenttinen tai konvergentti evoluutio eli yhdentyvä lajinkehitys (engl. convergent evolution) tarkoittaa evoluutioprosessia, jossa eliöt, jotka eivät ole toisilleen läheistä sukua, ovat kehittyneet itsenäisesti rakenteiltaan tai toiminnoiltaan erittäin samankaltaisiksi, koska ovat joutuneet sopeutumaan samankaltaiseen ympäristöön tai ekolokeroon. Samankaltaisten sopeumien kehittymisen syynä ovat samankaltaiset valintapaineet. Konvergentin evoluution seurauksena syntyy analogisia rakenteita.

Kulttuurievoluutiossa konvergentti evoluutio on ilmiö, jossa samanlaiset olosuhteet johtavat samankaltaisiin kulttuurisiin toimintatapoihin, vaikka ihmiset ovatkin peräisin muutoin eri kulttuureista.

Konvergentista evoluutiosta esimerkkeinä toimivat lepakoiden, lentoliskojen ja lintujen siivet. Ne kaikki tuottavat samankaltaisen toiminnon ja niiden rakenteissa on yhteneväisyyksiä, mutta ne ovat toisistaan erillään kehittyneitä. Myös silmä on kehittynyt itsenäisesti moneen kertaan eri eliöryhmille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles Darwinin ajoista asti on tiedetty, että samankaltaisilla eliöillä ei välttämättä ole samankaltaisia esi-isiä. Kalan, nisäkkään ja mustekalan silmissä on paitsi samanlaisia rakenteita, myös eroa perusmuodoissa. Siitä voidaan päätellä että niillä ei ole yhteistä silmällistä esi-isää. Geeniperimän vertailu on lisännyt tietoa luonnon konvergensseista.

Samanlaisten piirteiden syntyminen toisistaan erillään on vaikeuttanut eliöiden luotettavaa luokittelua. Toisaalta luonnonvalinnan rajoista ja toiminnoista kiinnostuneet biologit käyttävät konvergenssia saadakseen tietoa siitä, minkälaiset ratkaisut ovat luonnonvalinnalle välttämättömiä ja helppoja. Koska konvergenttien rakenteiden samanlaiset piirteet johtuvat siitä että luonnonvalinta on valikoinut ne, piirteiden samanlaisuudet osoittavat piirteen hyötyyn eikä neutraaliin variaatioon. Lisäksi jos jokin konvergentti piirre ilmestyy useisiin eri sukulinjoihin, se kertoo siitä että luonnonvalinnan on suhteellisen helppo tuottaa kyseistä ominaisuutta.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]