Ero sivun ”Kalkhas” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
14 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
p
kh
p (Botti lisäsi: no:Kalkas)
p (kh)
'''Kalkhas''' ({{k-grc|Κάλχας}}) oli [[kreikkalainen mytologia|kreikkalaisessa mytologiassa]] [[Mykene|mykeneläinen]] tai [[Megara|megaralainen]] tietäjä, Thestorin poika, joka oli paras linnuista ennustaja – taito, jonka hän oli saanut [[Apollon]]ilta<ref name="Il1">[[Homeros]], ''Ilias'' 1.68–120 ([http://www.theoi.com/Text/HomerIliad1.html engl. käännös])</ref>.
 
[[Agamemnon]] viittasi Kalkhaaseen tietäjänä, joka ei koskaan ennustanut hänelle hyvää vaan ainoastaan pahaa<ref name="Il1"/>. Ensimmäisen kerran tähän oli viitattu, kun kreikkalaisten purjehtiessa [[Troija]]a kohden Agamemnon oli tappanut erään [[Artemis|Artemiille]] pyhitetyn hirven. Tästä suuttuneena jumalatar nosti epäsuotuisan sään, joka esti kreikkalaisia lähtemästä [[Aulis (mytologia)|Auliin]] satamasta. Kalkhas kertoi tällöin Agamemnonille, että lepyttääkseen jumalattaren vihan tämän pitäisi uhrasiuhrata tyttärensä [[Ifigeneia]]<ref name="ApE321">[[Apollodoros]], ''Bibliotheke'' ('Kirjasto') Epitomi.3.21 ([http://www.theoi.com/Text/ApollodorusE.html#3 engl. käännös])</ref>. Toinen kerta tapahtuutapahtui, kun Agamemnon sieppasi [[Khryses|Khryseen]] tyttären [[Khryseis|Khryseiksen]] orjattarekseen ja kieltäytyi palauttamasta tätä takaisin tämän isällä lunnaitakaan vastaan. Apollonin lähetettyä ruton kreikkalaisten keskuuteen Kalkhas ilmoitti, että kulkutauti loppuu ainoastaan siten, että Khryseis palautetaan isälleen. Tästä seurasi puolestaan riita Agamemnonin ja [[Akhilleus|Akhilleuksen]] välille<ref name="Il1"/>.
 
Pian [[Troijan sota|Troijan sodan]] jälkeen Kalkhas joutui keskinäiseen kilpailuun taidoistaan toisen tietäjän, [[Mopsos|Mopsoksen]], kanssa. Kalkhaan kysymykseen eräässä viikunapuussa olevien viikunoiden lukumäärästä Mopsos vastasi niitä olevan 10&nbsp;001, ja tämän todettiin laskemisen jälkeen olevan totta. Mopsos puolestaan asetti Kalkhaalle kysymyksen, kuinka monta porsasta eräs emakko odotti, ja Kalkhas vastasi niitä olevan kahdeksan. Mopsos korjasi niitä olevan yhdeksän, ne kaikki olisivat uroksia ja kertoi vielä niiden syntymähetken. Kun näin myös tapahtui, Kalkhas tappiostaan murtuneena kuoli<ref name="ApE63">Apollodoros, ''Kirjasto Epitomi 6.3–4'' ([http://www.theoi.com/Text/ApollodorusE.html#6 engl. käännös])</ref>. [[Strabon]] tosin kertoo yhdestä versiosta, jossa Kalkhaan kysymys ei olisi alun perinkään koskenut viikunapuuta vaan emakkoa, ja tämän lisäksi toisesta, jossa Kalkhaan kuolema olisi johtunut [[oraakkeli]]n ennustuksesta, että tämä kuolisi, kun hän kohtaisi parempansa<ref name="Str14516">Strabon, ''Geografia 14.5.16'' ([http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?lookup=Strab.+14.5.16 engl. käännös])</ref>.
 
== Lähteet ==
11 485

muokkausta

Navigointivalikko