Mopsos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mopsos (m.kreik. Μοψος, lat. Mopsus) oli kreikkalaisessa mytologiassa kahden eri tietäjän nimi.

Mopsos, argonautti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mopsos oli Ampykoksen ja nymfi Khloriin poika, joka syntyi Thessaliassa. Hän oli Idmonin lisäksi toinen argonauttien joukossa olleista tietäjistä, joka oli saanut oppinsa Apollonilta[1]. Mopsos osasi myös lintujen kielen[2]. Hänen mainitaan osallistuneen muiden sankareiden joukossa Kalydonin metsästykseen[3].

Mopsoksen kerrotaan kuolleen Libyassa käärmeen puremaan astuessaan sen ensin sen hännän päälle. Käärme puolestaan oli saanut alkunsa gorgo Medeian irrotetusta päästä tippuneista veripisaroista Perseuksen lennettyä Pegasoksella alueen yli paluumatkallaan kohti kuningas Polydekteen hovia[4][1].

Mopsos, Manton ja Rhakioksen tai Apollon poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mopsos oli Manton, Teiresiaan täyttären, ja joko Rhakioksen tai itse Apollonin poika. Hänet tunnettiin erityisesti toimistaan Amfilokhoksen hovissa, jossa hänen ja Kalkhaan, toisen tietäjän, välille muodostui kilpailutilanne. Amfilokhoksen kysyttyä menestystään tulevassa sodassa, Kalkhas ennusti suurta voittoa, kun taas Mopsos kertoi tuloksena olevan ainoastaan katkeria tappioita. Amfilokhos seurasi Kalkhaan neuvoa, mutta seuraukset olivat juuri sellaiset kuin Mopsos oli kertonut. Myöhemmin tietäjät joutuivat keskinäiseen kilpailuun taidoistaan. Kalkhaan kysymykseen eräässä viikunapuussa olevien viikunoiden lukumäärästä Mopsos vastasi niitä olevan 10 001, ja tämän todettiin laskemisen jälkeen olevan totta. Mopsos puolestaan asetti Kalkhaalle kysymyksen, kuinka monta porsasta eräs emakko odotti, ja Kalkhas vastasi niitä olevan kahdeksan. Mopsos korjasi niitä olevan yhdeksän, ne kaikki olisivat uroksia ja kertoi vielä niiden syntymähetken. Kun näin myös tapahtui, Kalkhas tappiostaan murtuneena kuoli[5]. Strabon tosin kertoo yhdestä versiosta, jossa Kalkhaan kysymys ei olisi alun perinkään koskenut viikunapuuta vaan emakkoa, ja tämän lisäksi toisesta, jossa Kalkhaan kuolema olisi johtunut oraakkelin ennustuksesta, että tämä kuolisi, kun hän kohtaisi parempansa[6].

Myöhemmin Amfilokhos perusti Mopsoksen kanssa Malloksen kaupungin. Amfilokhos purjehti kuitenkin takaisin kotimaahansa Argokseen Mopsoksen jäädessä hallitsemaan perustettua kaupunkia. Hän palasi takaisin Mallokseen vaatien joko kuninkuutta tai ylipapin asemaa. Mopsos ei kuitenkaan halunnut luovuttaa asemaansa, jolloin seuranneessa taistelussa molemmat saivat surmansa, ja heidät haudattiin Magarsa-vuoren juurelle[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hyginus: Fabulae xiv (engl. käännös)
  2. Apollonios Rhodios: Argonautika 1.65–68 (engl. käännös)
  3. Hyginus: Fabulae xlxxiii (engl. käännös)
  4. Apollonios Rhodios: Argonautika 4.1502–1536 (engl. käännös)
  5. Apollodoros: Kirjasto Epitomi 6.3–4 (engl. käännös)
  6. a b Strabon: Geografia 14.5.16 (engl. käännös)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]