Ero sivun ”Painevesireaktori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
lisäsin ajatuksen neutronimyrkyistä, koska ne itse asiassa ovat vakaassa tilassa tärkeämpi säätelykeino kuin sauvat
Rivi 3: Rivi 3:
'''Painevesireaktori (PWR)''' ({{k-en|pressurized water reactor}}) on [[ydinreaktori]]tyyppi, jossa korkeapaineinen vesi jäähdyttää reaktorin ydintä. Painevesi-nimitys tulee siitä, että jäähdytysvesi on niin korkeassa paineessa (usein yli sata [[baari]]a), ettei se höyrysty, vaikka sen lämpötila kohoaa useisiin satoihin asteisiin.
'''Painevesireaktori (PWR)''' ({{k-en|pressurized water reactor}}) on [[ydinreaktori]]tyyppi, jossa korkeapaineinen vesi jäähdyttää reaktorin ydintä. Painevesi-nimitys tulee siitä, että jäähdytysvesi on niin korkeassa paineessa (usein yli sata [[baari]]a), ettei se höyrysty, vaikka sen lämpötila kohoaa useisiin satoihin asteisiin.


Painevesireaktorit käyttävät kahta erillistä jäähdytysvesijärjestelmää. Ensiö- eli [[primääripiiri]]ssä kiertävä vesi jäähdyttää reaktoria, josta kuumentunut jäähdytysvesi johdetaan [[höyrystin|höyrystimiin]]. Höyrystimissä ensiöpiirin kuuma vesi höyrystää toisio- eli [[sekundääripiiri]]n vettä. Höyrystimen jälkeen jäähtynyt ensiöpiirin vesi palaa takaisin reaktoriin uudelleen kuumennettavaksi, ja toisiopiirin puolella syntynyt höyry johdetaan sähköä tuottaviin [[turbiini|turbiineihin]]. Painevesireaktoria säädetään säätösauvakoneiston avulla. Säätösauvojen lisääminen reaktoriin hillitsee reaktiota ja niiden poistaminen kiihdyttää sitä.
Painevesireaktorit käyttävät kahta erillistä jäähdytysvesijärjestelmää. Ensiö- eli [[primääripiiri]]ssä kiertävä vesi jäähdyttää reaktoria, josta kuumentunut jäähdytysvesi johdetaan [[höyrystin|höyrystimiin]]. Höyrystimissä ensiöpiirin kuuma vesi höyrystää toisio- eli [[sekundääripiiri]]n vettä. Höyrystimen jälkeen jäähtynyt ensiöpiirin vesi palaa takaisin reaktoriin uudelleen kuumennettavaksi, ja toisiopiirin puolella syntynyt höyry johdetaan sähköä tuottaviin [[turbiini|turbiineihin]]. Painevesireaktoria säädetään säätösauvakoneiston ja jäähdytysveteen liuotettavien neutronimyrkkyjen avulla. Säätösauvojen lisääminen reaktoriin hillitsee reaktiota ja niiden poistaminen kiihdyttää sitä; neutronimyrkyt toimivat vastaavasti, mutta pitkäkestoisemmin.


::[[Kuva:PWR1.png|320px|Ydinvoimalan toimintaperiaate]]
::[[Kuva:PWR1.png|320px|Ydinvoimalan toimintaperiaate]]

Versio 10. elokuuta 2021 kello 02.15

Venäläinen VVER-painevesireaktori. 1 säätösauvakoneisto, 2. reaktoripaineastian kansi, 3. reaktoripaineastia, 4.vesikierron sisään- ja ulostulot, 5. sisään tuleva vesi virtaa paineastian alle, 6. reaktorisydän, jossa ydinpolttoaine, 7. kanavat joissa vesi lämpenee.

Painevesireaktori (PWR) (engl. pressurized water reactor) on ydinreaktorityyppi, jossa korkeapaineinen vesi jäähdyttää reaktorin ydintä. Painevesi-nimitys tulee siitä, että jäähdytysvesi on niin korkeassa paineessa (usein yli sata baaria), ettei se höyrysty, vaikka sen lämpötila kohoaa useisiin satoihin asteisiin.

Painevesireaktorit käyttävät kahta erillistä jäähdytysvesijärjestelmää. Ensiö- eli primääripiirissä kiertävä vesi jäähdyttää reaktoria, josta kuumentunut jäähdytysvesi johdetaan höyrystimiin. Höyrystimissä ensiöpiirin kuuma vesi höyrystää toisio- eli sekundääripiirin vettä. Höyrystimen jälkeen jäähtynyt ensiöpiirin vesi palaa takaisin reaktoriin uudelleen kuumennettavaksi, ja toisiopiirin puolella syntynyt höyry johdetaan sähköä tuottaviin turbiineihin. Painevesireaktoria säädetään säätösauvakoneiston ja jäähdytysveteen liuotettavien neutronimyrkkyjen avulla. Säätösauvojen lisääminen reaktoriin hillitsee reaktiota ja niiden poistaminen kiihdyttää sitä; neutronimyrkyt toimivat vastaavasti, mutta pitkäkestoisemmin.

Ydinvoimalan toimintaperiaate

Painevesireaktorin turbiinien huolto on helpompaa kuin kiehutusvesireaktorin, koska käytön aikana aktivoituva reaktorin jäähdytysvesi ei kulje turbiinin kautta.

Painevesireaktori kehitettiin alun perin laivastokäyttöön Yhdysvalloissa Westinghousen Bettis Atomic Power Laboratoryssa. Painevesireaktoreita käytetään edelleen laivoissa, ja voimalaitoskäytössä siitä on tullut maailman yleisin reaktorityyppi. Painevesireaktoreita valmistavat mm. Westinghouse, General Electric ja yhteiseurooppalainen Areva NP (ent. Framatome ANP), joka toimittaa myös painevesireaktoriin pohjautuvan EPR-reaktorin Olkiluoto 3:een. Neuvostoliitossa suunniteltu VVER (vodo-vodjanoi energetitšeski reaktor) on myös tyypiltään painevesireaktori. Suomessa on tällä hetkellä kaksi VVER-reaktoria Loviisan voimalaitoksella. Myös Hanhikiven ydinvoimalaitoksen on tarkoitus olla VVER-tyyppiä. Olkiluoto 1 ja 2 ovat puolestaan kiehutusvesireaktoreita (BWR).