Ero sivun ”Lemmikkieläin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 12: Rivi 12:


== Historia ==
== Historia ==
Ihminen on kesyttänyt useita eri kotieläimiä, ensimmäisenä koiran [[susi|sudesta]] noin 30 000-12 000 vuotta sitten. Kotieläimillä oli kuitenkin hyötytarkoituksia, joitakin käytettiin metsästykseen ja vartijoina (koira), toisia kasvatettiin ruoaksi (vuohi, lammas, nauta) tai niistä saatiin villaa tai maitoa. Kissoja käytettiin maatalouden kehittymisen myötä [[jyrsijät|jyrsijöiden]] torjuntaan viljavarastoista.
{{Kesken}}

[[1800-luku|1800-luvulla]] [[viktoriaaninen aika|viktoriaanisena aikana]] [[Yhdistynyt kuningaskunta|Iso-Britannian]] yläluokassa alettiin laajenevissa määrin pitämään lemmikkejä enemmän ihmisen seuralaisina, kuin hyötytarkoituksena. Keskiluokan syntymisen myötä lemmikkieläinten pitämisestä tuli porvarillista hupia. Tänä aikana kehittyi myös kissojen ja koirien jalostus sekä [[koiranäyttely|koira-]] ja [[kissanäyttely|kissanäyttelyt]].


== Eettisyys ==
== Eettisyys ==

Versio 17. toukokuuta 2021 kello 05.38

Mies ja koira.

Lemmikkieläin (tai lyhyesti lemmikki) on ihmisen seurana tai viihteenä, ilman hyötytarkoitusta pidettävä kotieläin.[1]

Yleisiä lemmikkieläimiä

Yleisimmät lemmikkieläimet ovat koira ja kissa. Myös linnut, matelijat, jyrsijät ja kanit ovat yleisiä lemmikkejä.

Toisinaan eläin voi olla yhtä aikaa sekä seuraeläin että hyötyeläin. Esimerkiksi koiria käytetään sekä seurana että metsästykseen ja vartiointiin sekä harrastetoimintaan. Joskus lemmikiksi otetaan myös hylättyjä tai loukkaantuneita eläimiä, jolloin pääasiallisena motiivina on eläimen hengen pelastaminen. Tällaiset eläimet ovat usein hyvin arkoja, mistä niiden seurakäyttö kärsii.

Eläinallergisilla (eli ihmisellä joka saa allergisia oireita eläimen hilseestä tai kuolasta) voi olla lemmikkieläiminä erilaisia matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja. Eläinallergikotselvennä saattavat sietää myös kääpiösiilin tai fretin.lähde? On olemassa myös vähän allergisoivia koira- ja kissarotuja. Näitä ovat muun muassa trimmattavat bichon frisé ja karvattomat rodut.

Historia

Ihminen on kesyttänyt useita eri kotieläimiä, ensimmäisenä koiran sudesta noin 30 000-12 000 vuotta sitten. Kotieläimillä oli kuitenkin hyötytarkoituksia, joitakin käytettiin metsästykseen ja vartijoina (koira), toisia kasvatettiin ruoaksi (vuohi, lammas, nauta) tai niistä saatiin villaa tai maitoa. Kissoja käytettiin maatalouden kehittymisen myötä jyrsijöiden torjuntaan viljavarastoista.

1800-luvulla viktoriaanisena aikana Iso-Britannian yläluokassa alettiin laajenevissa määrin pitämään lemmikkejä enemmän ihmisen seuralaisina, kuin hyötytarkoituksena. Keskiluokan syntymisen myötä lemmikkieläinten pitämisestä tuli porvarillista hupia. Tänä aikana kehittyi myös kissojen ja koirien jalostus sekä koira- ja kissanäyttelyt.

Eettisyys

Lemmikkieläinten eettisyyttä voidaan pitää kyseenalaisena. Moni lemmikkieläin on jalostettu niin, että sen elämä on pitkälti osin kärsimystä, kuten lyhytkalloiset koirat mopsi ja chihuahua tai kissoista persialainen tai exotic. Ihminen voi myös käyttää eläimiä väärin: koira- ja kukkotappelut, eläinrääkkäys ja eläinten kohdistama väkivalta ihmisiin ovat eettisiä ongelmia, jotka seuraavat lemmikkien omistamisesta.[2] Lemmikkien kasvatukseen voi liittyä myös ongelmia, kuten edellä mainittu sairaaksi jalostaminen, pentutehtailu sekä lemmikkien hamstraaminen.[3] Joidenkin filosofien ja eläinaktivistien mukaan lemmikkieläinten omistamisen olisi loputtava kokonaan eettisen ongelmien takia.[4]

Lähteet

  1. lemmikkieläin. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. Ray Briggs: The Ethics of Pet Keeping Philosophy Talk. 27.6.2020. Viitattu 16.5.2021. (englanniksi)
  3. Animalia: Lemmikkieläinten kohtelussa on korjattavaa animalia.fi. Viitattu 16.5.2021.
  4. Corey Lee Wrenn: Pets: is it ethical to keep them? The Conversation. 25.4.2019. Viitattu 16.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla