Ero sivun ”Einsiedelnin luostari” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
→‎Pyhiinvaellus: paremmaksi suomeksi
p (→‎Kuuluisia henkilöitä: luettelo suomen kielen säännöillä)
(→‎Pyhiinvaellus: paremmaksi suomeksi)
 
== Pyhiinvaellus ==
Todistettavasti voidaan sanoaTiedetään, että 1300-luvulta lähtien on Einsiedelniin tehty Mariaanisiamariaanisia [[Pyhiinvaellus|pyhiinvaellusmatkoja]].<ref>"1311 on todettu, "että Landleut of Schwyz tuli muun muassa rajat".</ref> Myöhäisellä keskiajalla tulivatpyhiinvaeltajia pyhiinvaeltajat jopatuli Pohjois-Saksasta ja Alankomaista asti. Ainoastaan[[Uskonpuhdistus uskonpuhdistuksenSveitsissä|Uskonpuhdistuksen]] aikana luostari koki pyhiinvaeltajien määrän laskun, mutta 1600-luvun toiselta puoliskolta lähtien on Einsiedeln ollut Sveitsin katolilaisuuden uskonollinen keskipistekeskus.
 
=== Einsiedelnin Jumalanäiti ===
Einsiedelnin [[Musta Madonnamadonna]] -patsas on [[Gotiikan taide|myöhäisgoottilainen]] armonkuva 1400-luvun lopulta. Se korvasi alkuperäisen, vuonna 1465 tulipalossa tuhoutuneen armonkuvan. Madonnan musta väri tuleejohtui patsaan edessä palaneiden kynttilöiden ja lamppujen noesta. KuinKun patsas restauroitiin Itävallassa vuonna 1803 Itävallassa, palautti taiteilija senpatsaan alkuperäisen värinsävärin ja maalasi sen jälleen ihonväriseksi. VäestöVierailijat oliolivat hyvin tyytymätön tähäntyytymättömiä muutokseen ja niin Madonna maalattiin takaisin mustaksi.
 
1600-luvun alussa patsas sai patsas ylleen espanjalaisen, kellomaisen viittansa. Vielä tänäkin päivänä viittojaViittaa vaihdetaan [[Kirkkovuosi|kirkkovuoden]] muukaanaikana.
 
=== Enkeleiden pyhittämislegenda ===
Legendan mukaan, 14. syyskuuta 948Kristus pyhitti Kristus pyhimystenenkeleiden ja enkeleidenpyhimysten saattelemana kappelin 14. Tämäsyyskuuta legenda948. muodostiTästä alkavanpäivästä pyhiinvaelluksentuli ytimen.tärkeä pyhiinvaelluspäivä ja Useimmatuseimmat pyhiinvaeltajat vierailivatkinvierailevat enkeleiden pyhittämisjuhlassa. Syyskuun 14.:nnen osuessa sunnuntaille, vietettiinvietetään 14-päivänenpäiväinen ''Suuri Enkelin Pyhittämisjuhla. Vuonna''ja esimerkiksi vuonna 1466 myytiin juhlassa noin 150'&nbsp;000 [[Pyhiinvaellusmerkki|pyhiinvaellusmerkkiä]].
 
== Luostarirakennus ==
18 008

muokkausta

Navigointivalikko