Ero sivun ”GPRS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
30 merkkiä poistettu ,  2 vuotta sitten
lyhennetty tarpeettoman pitkiä ilmaisuja asian pysyessä samana, datasiirto ei enää eu:ssa ole huomattavan kallista
(+puuttuva sana, virkkeen sanajärjestystä muutettu helppotajuisempaan muotoon)
(lyhennetty tarpeettoman pitkiä ilmaisuja asian pysyessä samana, datasiirto ei enää eu:ssa ole huomattavan kallista)
Tietyn kaistan varaavan [[Piirikytkentäinen data|piirikytkentäisen]] datayhteyden (CSD) ja pakettikytkentäisen GPRS-yhteyden ero on siinä, että jälkimmäinen voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta tai varaamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessä. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa [[GSM-data]]-yhteyksien kiinteän nopeuden sijaan. Datapaketit siirretään samanlaisissa [[TDMA|aikajakokanavoinnin]] kehyksissä kuin tavalliset äänipuhelupaketit.
 
GPRS-tiedonsiirrosta veloitetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Määrään perustunut veloitus oli Suomessa aiemmin useita euroja kutakin siirrettyä megatavua kohdenmegatavulta. 2010-luvulla suomalaiset operaattorit siirtyivät pääsääntöisesti tarjoamaan liittymäsopimuksia, joissa dataa voi oman operaattorin verkossa siirtää rajattomasti kohtuullisella kiinteällä kuukausihinnalla. Oman operaattorin verkon ulkopuolella, eli käytännössäkäytettäessä vierailtaessapuhelinta puhelimellaulkomailla, ulkomaisendatasiirron operaattorin verkossa,hinnassa on tiedonsiirto edelleen huomattavan kallista. GPRS-tiedonsiirron edeltäjässä, [[GSM-data]]puhelussa, yhteys oli tavallisen äänipuhelunhuomattavia tavoinmaakohtaisia aikaveloitteineneroja.
 
GPRS-tiedonsiirron edeltäjässä, piirikytkentäisessä [[GSM-data]]puhelussa, yhteys oli tavallisen äänipuhelun tavoin aikaveloitteinen.
 
Eräs GPRS-[[standardi]]n pääarkkitehdeista on suomalainen [[Hannu Kari]]. GPRS tuli mukaan GSM-standardiin alun perin saksalaisten vaatimuksesta saada käyttöön datan pakettipohjainen siirtojärjestelmä. GPRS otettiin käyttöön vuonna 2000. [[Nokia (yritys)|Nokia]] esitteli ensimmäisen GPRS-matkapuhelinmallinsa [[Nokia 6310]]:n maaliskuussa 2001.<ref>{{Verkkoviite | osoite = http://company.nokia.com/fi/uutiset/lehdistotiedotteet/2001/03/21/nokia-esittelee-edistyksellisen-uutuuden-ammattilaisten-kayttoon | nimeke = Nokia esittelee edistyksellisen uutuuden ammattilaisten käyttöön | tekijä = | julkaisu = nokia.com
19 638

muokkausta

Navigointivalikko