HSPA+

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matkapuhelin- ja data-
standardeja
0G
1G
2G
3G
4G
5G
6G

HSPA+ (tunnetaan myös nimillä: Evolved HSPA, HSPA Evolution, I-HSPA tai Internet HSPA) on 3G-matkapuhelinten pakettidatan siirtoprotokolla ja verkkoarkkitehtuuri, jotka on määritelty 3GPPn release 7:ssa. Evolved HSPA määrittelee sekä yksinkertaistetun (madalletun) arkkitehtuurin HSPA-radioverkkoon että kasvattaa HSPA:n tiedonsiirtonopeutta.

Evolved HSPA on jatkoa HSPA (High Speed Packet Access) -kehitykselle, joka alkoi 3GPP Rel 5:ssä, (HSDPA, D=Downlink) ja Rel 6:ssa (HSUPA, U=Uplink).

Evolved HSPA kasvattaa HSPA:n tiedostojensiirtonopeutta tukiasemasta päätelaitteen suuntaan 42 Mbit/s saakka ja päätelaitteesta tukiaseman suuntaan 11 Mbit/s saakka.

Evolved HSPA -arkkitehtuurissa klassisen WCDMA-radioverkon (WCDMA RAN) radioverkko-ohjaimen (RNC) toimintoja siirtyy tukiasemaan kuten standardissa 3GPP TR25.999 kuvataan. 3GPP Release 7:ssä määritellään myös matalahierarkkinen runkoverkko, ns. suoratunneliarkkitehtuuri (Direct Tunnel), jossa pakettiliikenne ohittaa SGSN-solmun. Tämä verkkorakenne on identtinen Long Term Evolutionin (LTE/SAE) kanssa, joka on määritelty 3GPP Release 8 -standardissa. Näin 3GPP Release 7 ja Release 8 määrittelevät tasaisen arkkitehtuurievoluution WCDMA HSPA:sta LTE:hen.

Internet HSPA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internet HSPA tai I-HSPA on Nokia Siemens Networksin esittelemä 3G-verkkoratkaisu, joka toteuttaa 3GPP Rel-7 Evolved HSPA -määrittelyn mukaisen yksinkertaistetun arkkitehtuurin sekä WCDMA-radioverkossa (RAN) että siihen liittyvässä pakettikytketyssä runkoverkossa.

Internet HSPA -ratkaisussa radioverkko-ohjaimen (RNC) toiminnot on integroitu tukiasemaan (Node B), jolloin pakettiliikenteelle ei tarvita erillistä keskitettyä radioverkko-ohjainta. Lisäksi ratkaisu hyödyntää 3GPP-suoratunneliarkkitehtuuria (Direct tunnel), jossa käyttäjän tietoliikenne ohittaa SGSN-solmun. Internet HSPAssa liikenne siis kulkee tukiasemasta suoraan runkoverkon GGSN-solmuun, minkä tarkoituksena on madaltaa verkkoarkkitehtuuria ja vähentää verkon latenssia.

Tilanne Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DNA, Elisa ja TeliaSonera Finland ovat ottaneet HSPA+:n käyttöön. Verkot uudistuivat vähitellen vuosina 2009–2013. 3G-verkkojen purkaminen alkoi vuonna 2023 ja sen pitäisi valmistua vuonna 2024.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DNA:n 3G-verkko suljetaan vuosina 2023–2024 DNA. 24.1.2024. Viitattu 29.2.2024.
  2. 3G-verkko poistuu käytöstä 2023–24 | Telia www.telia.fi. Viitattu 29.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]