HSPA

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

High-Speed Packet Access (HSPA) on matkapuhelinviestintäprotokollien kokoelma, joka laajentaa ja parantaa olemassa olevien UMTS-protokollien suorituskykyä. Kaksi standardia HSDPA ja HSUPA on jo perustettu ja työ on käynnissä uusien standardien Evolved HSPA ja HSOPA parissa.

Katsaus standardeihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

High Speed Downlink Packet Access (HSDPA)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: HSDPA

HSDPA parantaa alasuuntaisen linkin (eli tiedonsiirto tukiasemalta päätteeseen) suorituskykyä teoriassa jopa 14,4 Mbit/s nopeuteen asti. Käyttöönotetut verkot tarjoavat elokuussa 2007 7,2 Mbit/s nopeuksia maailmalla ja Suomessa korkeintaan 3,6 Mbit/s nopeuksia. Ainakin kesäkuussa 2010 Suomessakin saadaan teoriassa 7,2 Mbit/s nopeuksia. HSDPA:n nopeus mahdollisti mokkuloiden yleistymisen.

High Speed Uplink Packet Access (HSUPA)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: HSUPA

HSUPA tarjoaa parannetun yläsuuntaisen linkin (eli tiedonsiirto päätteeltä tukiasemalle) suorituskyvyn teoriassa jopa 5,76 Mbit/s nopeuteen asti, mutta alkuvaiheessa Suomen operaattorit tukevat 1.4 Mbit/s nopeutta. HSUPA-verkot laajenivat 2008-2009 aikana, ja toimivat myös 900 MHz taajuudella.

Evolved High Speed Packet Access (Evolved HSPA, HSPA Evolved, HSPA+, I-HSPA)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Evolved HSPA

Evolved HSPA (HSPA+) määritettäneen 3GPP release 7:ssä, jonka odotetaan valmistuvan kesällä 2007. Se tuo mukanaan yksinkertaistetun IP-pohjaisen arkkitehtuurin mobiiliverkolle.