Ero sivun ”Puritanismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
132 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
(kuva)
Puritaanit olivat rantautuneet Amerikkaan juuri talven kynnyksellä, ja monet heistä menehtyivät pakkaseen ja jäätävään viimaan vailla kunnon ravintoa. Pyhiinvaeltajien alkutaival oli vaikea, mutta maaliskuussa 1621 he saivat vieraita, kun paikalliset [[Wampanoagit|wampanoag-intiaanit]] tulivat tervehdyskäynnille. Tapaaminen muutti puritaanien tulevaisuuden. Wampanoagit opettivat heidät [[Maanviljely|viljelemään]], [[kalastus|kalastamaan]] ja [[metsästys|metsästämään]]. Ensimmäinen [[elonkorjuu]]juhla vietettiin syksyllä, ja wampanoagit kutsuttiin juhlaan.
 
Puritaanien alkuperäinen tarkoitus oli rakentaa Amerikan mantereelle yhteisö, joka toimisi esimerkkinä muille. Kukkulan laelle nouseva kaupunki tulisi olemaan [[Uusi Jerusalem]]. He kohtasivat matkalla onneen ja menestykseen kuitenkin yllättäviä vaikeuksia: alkuperäisasukkaat. Pyhinvaeltajat eivät olisi tahtoneet valloittaa intiaaneilta näiden maa-alueita, mutta lopulta se oli kuitenkin ainoa vaihtoehto. Hyödyntämällä [[Uusi-Englanti|Uuden-Englannin]] siirtolaisten tulivoimaa ja intiaanien omia keskinäisiä riitaisuuksia puritaanit onnistuivat kasvattamaan yhteisöään.
 
Myöhempinä aikoina onkin sanottu, että puritaaniyhteisö oli luultavasti merkittävin yksittäinen ryhmä, joka on vaikuttanut Yhdysvaltain kehitykseen ja kulttuuriin. Puritaanien keskuudesta on lähtöisin myös amerikkalaisen [[saarnaaja]]n perustyyppi, joka sanomansa perille saamiseksi osasi käyttää helppoja kielikuvia. Evankeliset liikkeet omaksuivat tämän saarnakäytännön itselleen ja levittivät sitä maailmalle.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko