Ero sivun ”Rudolf Bernhard Elving” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Rudolf Bernhard Elving''' (sukunimi kirjoitettu joskus myös ''Elfving''; [[4. heinäkuuta]] [[1849]] [[Loviisa]] – [[28. heinäkuuta]] [[1927]] [[Helsinki]]) oli suomalainen liikemies ja [[vuorineuvos]].
'''Rudolf Bernhard Elving''' (sukunimi kirjoitettu joskus myös ''Elfving''; [[4. heinäkuuta]] [[1849]] [[Loviisa]] – [[28. heinäkuuta]] [[1927]] [[Helsinki]]) oli suomalainen liikemies ja [[vuorineuvos]].


Elving valmistui [[varatuomari]]ksi 1870-luvulla ja toimi ensiksi [[Stakes|lääkintöhallituksessa]] sihteerinä samalla kun pyöritti omaa [[asianajaja]]toimistoa. Hän jätti kuitenkin asianajajauraan talouselämän hyväksi ja aloitti 1884 nuorempana johtajana [[Yhdyspankki|Yhdyspankissa]]. Elving tunnetaan ennen kaikkea Voikkaan paperitehtaan (myöhemmin [[Kymmene|Kymi Oy]]) perustajana. Hän oli kuitenkin mukana myös mm. [[Helsingin Osakepankki|HOP]]:n, Vakuutusyhtiö Patrian, sekä ruotsinkielisen iltapäivälehden [[Nya Pressen]]in perustamisessa. Useassa otteessa hän oli Helsingin [[kaupunginvaltuusto]]ssa, ja 1885–1899 jäsenenä [[valtiopäivät|valtiopäivissä]] [[porvaristo|porvarisäädyn]] edustajana. Elving sanotaan olleen monessa suhteessa edelläkävijä ja edusti ylimenokautta vanhojen [[isäntä|ruukinpatruunien]] ja uuden polven yritysjohtajien väliin.
Elving valmistui [[varatuomari]]ksi 1870-luvulla ja toimi ensiksi [[Lääkintöhallitus|lääkintöhallituksessa]] sihteerinä samalla kun pyöritti omaa [[asianajaja]]toimistoa. Hän jätti kuitenkin asianajajauraan talouselämän hyväksi ja aloitti 1884 nuorempana johtajana [[Suomen Yhdyspankki|Yhdyspankissa]]. Elving tunnetaan ennen kaikkea Voikkaan paperitehtaan (myöhemmin [[Kymmene|Kymi Oy]]) perustajana. Hän oli kuitenkin mukana myös muun muassa [[Helsingin Osakepankki|HOP:n]], Vakuutusyhtiö Patrian sekä ruotsinkielisen iltapäivälehden [[Nya Pressen]]in perustamisessa. Hän oli useaan otteeseen [[Helsingin kaupunginvaltuusto]]ssa ja vuosina 1885–1899 myös [[Suomen suuriruhtinaskunnan valtiopäivät|valtiopäivissä]] [[porvaristo|porvarissäädyn]] edustajana. Elvingin sanotaan olleen monessa suhteessa edelläkävijä ja hän edusti ylimenokautta vanhojen [[isäntä|ruukinpatruunoiden]] ja uuden polven yritysjohtajien väliin.


Elving omisti useita maatiloja, muun muassa [[Kirjokiven kartano]]n [[Valkeala]]ssa liki nykyistä [[Repoveden kansallispuisto]]a. Kartanon entisillä mailla sijaitsee Elvingin 1900-luvun alulla rakennuttama [[Elvingin torni]], alkuaan ympäröivän alueen vartiointiin rakennettu korkea näkötorni.
Elving omisti useita maatiloja, muun muassa [[Kirjokiven kartano]]n [[Valkeala]]ssa lähellä nykyistä [[Repoveden kansallispuisto]]a. Kartanon entisillä mailla sijaitsee Elvingin 1900-luvun alulla rakennuttama [[Elvingin torni]], alkuaan ympäröivän alueen vartiointiin rakennettu korkea näkötorni.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Rivi 12: Rivi 12:
*http://www.finnicakymenlaakso.fi/henkilogalleria/kv/index_v.php?id=100
*http://www.finnicakymenlaakso.fi/henkilogalleria/kv/index_v.php?id=100


{{DEFAULTSORT:Elving}}
{{AAKKOSTUS:Elving, Rudolf Bernhard}}

[[Luokka:Suomalaiset liikemiehet]]
[[Luokka:Suomalaiset liikemiehet]]
[[Luokka:Suomalaiset juristit]]
[[Luokka:Suomalaiset juristit]]

Versio 21. toukokuuta 2015 kello 14.36

Rudolf Bernhard Elving (sukunimi kirjoitettu joskus myös Elfving; 4. heinäkuuta 1849 Loviisa28. heinäkuuta 1927 Helsinki) oli suomalainen liikemies ja vuorineuvos.

Elving valmistui varatuomariksi 1870-luvulla ja toimi ensiksi lääkintöhallituksessa sihteerinä samalla kun pyöritti omaa asianajajatoimistoa. Hän jätti kuitenkin asianajajauraan talouselämän hyväksi ja aloitti 1884 nuorempana johtajana Yhdyspankissa. Elving tunnetaan ennen kaikkea Voikkaan paperitehtaan (myöhemmin Kymi Oy) perustajana. Hän oli kuitenkin mukana myös muun muassa HOP:n, Vakuutusyhtiö Patrian sekä ruotsinkielisen iltapäivälehden Nya Pressenin perustamisessa. Hän oli useaan otteeseen Helsingin kaupunginvaltuustossa ja vuosina 1885–1899 myös valtiopäivissä porvarissäädyn edustajana. Elvingin sanotaan olleen monessa suhteessa edelläkävijä ja hän edusti ylimenokautta vanhojen ruukinpatruunoiden ja uuden polven yritysjohtajien väliin.

Elving omisti useita maatiloja, muun muassa Kirjokiven kartanon Valkealassa lähellä nykyistä Repoveden kansallispuistoa. Kartanon entisillä mailla sijaitsee Elvingin 1900-luvun alulla rakennuttama Elvingin torni, alkuaan ympäröivän alueen vartiointiin rakennettu korkea näkötorni.

Aiheesta muualla