Ero sivun ”Shetlandinsaaret” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Vnnen (keskustelu | muokkaukset)
Dexbot (keskustelu | muokkaukset)
p Removing Link GA template (handled by wikidata)
Rivi 36: Rivi 36:


[[Luokka:Shetlandsaaret|*]]
[[Luokka:Shetlandsaaret|*]]

{{Link GA|no}}
{{Link GA|en}}
{{Link GA|ja}}

Versio 9. syyskuuta 2014 kello 03.55


Sealtainn
Shetland
vaakuna sijainti
ONS-koodi 00RD
Hallintoalueen keskuspaikka Lerwick
Pinta-ala 1 468
Väkiluku
- Väestötiheys
22 000
15 as/km²

Shetlandinsaaret[1] eli Shetlanti (gaeliksi Sealtainn, skotiksi Sealtainn) on Skotlantiin kuuluva saariryhmä Ison-Britannian saaren pohjoispuolella Pohjanmeressä Orkneysaarten ja Färsaarten välissä ja on yksi Skotlannin 32 hallintoalueesta (council area). Shetlandinsaariin kuuluu yksi suuri ja kymmeniä pieniä saaria. Asukkaita on 22 210 (2009).[2] Pääkaupunki on Lerwick. Pääelinkeinoja ovat öljyn ja kaasun tuotanto, kalastus ja maanviljely. Shetlanti tunnetaan shetlanninponien ja shetlanninlammaskoiran kotimaana. Sen asukkaat korostavat skandinaavisia juuriaan.

Historia

Shetlandsaarten lippu

Viikinkien valloitettua aiemmin piktien asuttamat saaret niistä tuli 500 vuodeksi skandinaavinen siirtokunta. Viikingit käyttivät saaresta nimeä Hjaltland.[3] Saaret siirtyivät Tanskalta Skotlannille vuonna 1472, koska Tanska ei maksanut kuningas Jaakko III:n tanskalaisen puolison myötäjäisiä. Skandinaavista nornin kieltä saarella kuitenkin puhuttiin vielä 1700-luvulle saakka.

Lerwickin satama.

Toisen maailmansodan aikana Shetlandinsaarilta huollettiin Saksan miehittämässä Norjassa toiminutta vastarintaliikettä.

Maantiede

Shetlannin pääsaari on nimeltään Mainland. Muita merkittäviä saaria ovat niin sanotut pohjoiset saaret Yell, Unst ja Fetlar, sekä Bressay, Whalsay, Muckle Roe ja Foula. Saariryhmän noin sadasta saaresta vain kuudellatoista on asutusta.

Shetlandinsaarilla kasvaa luonnonvaraisena pihlajaa ja metsäomenapuita. Ihmisasutuksen myötä on sinne tuotu muitakin saarilla selviäviä puurunkoisia kasveja. Kotoperäisestä kasvustosta vastaavat jäkälät, sammalet ja ruusujuuri

Lähteet

  1. Kerkko Hakulinen ja Sirkka Paikkala: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 170. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. 978-952-5446-80-7. suomi
  2. Shetland in Statistics, s. 9. Lerwick: Shetland Islands Council, Economic Development Unit, 2010. ISBN 978 0 904562 66 8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 9.3.2011). (englanniksi)
  3. Veikko Ahola, Irmeli Kuhlman, Jorma Luoto: Tietojätti, tietosanakirja A-Ö, s. "Shimmy". Helsinki: Gummerus Oy, 2002 (7. painos.). ISBN 951-20-5809-X.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shetlandinsaaret.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.