Saaristo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Saariryhmä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saariryhmiä. Saaristo-nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Saaristo (sukunimi).
Näkymä Airistolta, Turun saaristosta.

Saaristo eli saariryhmä (joskus myös arkipelagi [1]) on useiden saarten muodostama ryhmä tai ketju. Saariryhmä on saarien lukumäärällä mitattuna pienempi kuin saaristo, joka voi olla useiden saariryhmien muodostama kokonaisuus. Saariryhmiä voi esiintyä merissä, järvissä ja joskus joissa tai jokien suistoissakin.[2][1]

Saaristo tai saariryhmä on voinut syntyä esimerkiksi tulivuoritoiminnan, eroosion, sedimentoitumisen tai maankohoamisen seurauksena. Esimerkiksi Havaiji on syntynyt Tyynenmeren mannerlaatan kulkiessa itään niin sanotun kuuman pisteen yli, jolloin paikalle on syntynyt tuliperäisten saarten ketju. Saaristomeri puolestaan on syntynyt jääkauden ja sitä seuranneen maankohoamisen tuloksena. Indonesia muodostaa maailman laajimman saariston, jonka pituus on 5 600 kilometriä ja johon kuuluu noin 17 000 saarta. Eniten saaria ja luotoja maailman saaristoista on kuitenkin Saaristomeressä, noin 40 000.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helminen, Matti & al.: Suomen Luonnon Tietokirja, s. 8–9. Helsinki: Valitut Palat, 1977. ISBN 951-9078-31-2.
  2. Antikainen, Janne & Auri, Elina & Rannanpää, Sari & Talvitie, Jere: Saaristo- ja vesistöaluepolitiikat Euroopassa -selvitys. Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö, 2019. ISBN 978-952-453-996-8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 2.1.2020).
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.