Ero sivun ”GPRS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
27 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
suomalaiset operaattorit tarjoavat pääsääntöisesti kiinteähintaisen datan liittymäsopimuksiin
(suomalaiset operaattorit tarjoavat pääsääntöisesti kiinteähintaisen datan liittymäsopimuksiin)
Tietyn kaistan varaavan [[Piirikytkentäinen data|piirikytkentäisen]] datayhteyden (CSD) ja pakettimuotoisen datan kuljettavan GPRS-yhteyden ero on siinä, että jälkimmäinen voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta tai varaamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessä. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa [[GSM-data]]-yhteyksien kiinteän nopeuden sijaan. Seuraava kehitysvaihe GPRS:n jälkeen oli [[EDGE]] eli '''''E'''nhanced '''D'''ata rates for '''G'''lobal '''E'''volution''.
 
GPRS-tiedonsiirrosta veloitetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Tyypillinen veloitus Suomessa on useita euroja siirrettyä megatavua kohden. 2010-luvulla suomalaiset operaattorit ovat alkaneet lisääntyvässä määrinpääsääntöisesti tarjoamaan sopimuksialiittymäsopimuksia, joissa dataa voi oman operaattorin verkossa siirtää rajattomasti kohtuullisella kiinteällä kuukausihinnalla. GPRS-tiedonsiirron edeltäjässä, [[GSM-data]]puhelussa, yhteys oli äänipuhelun tavoin aikaveloitteinen. Oman operaatorin verkon ulkopuolella, eli käytännössä vierailtaessa puhelimella ulkomaisen operaattorin verkossa, on tiedonsiirto edelleen huomattavan kallista. GPRS-tiedonsiirron edeltäjässä, [[GSM-data]]puhelussa, yhteys oli tavallisen äänipuhelun tavoin aikaveloitteinen.
 
Eräs GPRS-[[standardi]]n pääarkkitehdeista on suomalainen [[Hannu Kari]]. GPRS tuli mukaan GSM-standardiin alun perin saksalaisten vaatimuksesta saada käyttöön datan pakettipohjainen siirtojärjestelmä.
19 638

muokkausta

Navigointivalikko