Ero sivun ”Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
korvat eivät näytä samalla lailla "toisiinsaliimautuneilta" kuin äskeisessä...
Rivi 1: Rivi 1:
{{Koirarotu
{{Koirarotu
| rodunnimi = Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira
| rodunnimi = Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira
| kuva =Long-haired Dutch Shepherd.JPG
| kuva =Long-haired Dutch Shepherd 2.JPG
| alkuperämaa = [[Alankomaat]]
| alkuperämaa = [[Alankomaat]]
| määrä = Vuonna 2002, 260 yksilöä [[Suomi|Suomessa]]
| määrä = Vuonna 2002, 260 yksilöä [[Suomi|Suomessa]]

Versio 24. lokakuuta 2013 kello 03.04

Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Alankomaat
Määrä Vuonna 2002, 260 yksilöä Suomessa
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö Paimenkoira
Nykyinen käyttö Seurakoira
Muita nimityksiä Hollandse Herdershond, Holländsk vallhund, Holländsk schäfer, Holsku
FCI-luokitus Ryhmä 1
Ulkonäkö
Paino noin 20-35 kg
Säkäkorkeus 55-62 cm
Väritys Kulta- tai hopeabrindle

Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira on keskikokoinen paimenkoira. Hollanninpaimenkoirasta on kolme karvamuunnosta, lyhytkarvainen, karkeakarvainen ja tämä pitkäkarvainen.

Ulkonäkö

Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira on sopusuhtainen ja lihaksikas koira. Karva on koko rungossa pitkää, suoraa ja karkeaa, jonka alla on villava pohjavilla. Päässä, korvissa ja käpälissä on lyhyttä sekä tiheää karvaa. Eturaajojen takaosassa on hapsut, hännän tulee olla tuuhea. Karvapeitteen väri on aina brindle, eli juovikas. Juovia on joko ruskealla pohjalla (gold brindle) tai harmaalla pohjalla (silver brindle). Musta maski on toivottava. Urosten säkäkorkeus on 57-62cm ja narttujen 55-60cm, korkeuteen nähden koiran tulee olla painoltaan sopusuhtainen.

Luonne

Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira on lempeä ja tottelevainen. Sillä on tyypillinen paimenkoiran luonne ja se on erittäin aktiivinen. Aktiivisuutensa vuoksi koira tarvitseekin paljon kaikenlaista toimintaa ja liikuntaa, tai se voi alkaa purkaa energiaansa epätoivottuna toimintana kuten kodin tuhoamisena ja hillittömiin mittasuhteisiin paisuvana vahtimisena. Holsku on myös helposti koulutettava, uskollinen ja luotettava.

Terveys

Hollanninpaimenkoirissa on tavattu sairaitakin yksilöitä, mutta esimerkiksi lonkka- ja kyynärniveltilastoissa ei sairauksia paljonkaan ole. Yleistyvä ongelma hollanninpaimenkoirilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, mikä suositellaankin testattavaksi jalostukseen käytettäviltä koirilta.

Alkuperä

Pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira on jalostettu työkoiraksi. Sitä käytettiin paimentamiseen, pihan vahtimiseen, metsästämiseen ja kärryjen vetämiseen. Rotu on toiminut myös poliisin kanssa sekä opaskoirana. Jalostukseen käytettiin ainoastaan parhaat käyttöominaisuudet omaavat yksilöt, joten vaikka nykyään kasvatus monessa maassa onkin näyttelypainotteista suuri osa koirista on edelleen erinomaisia harrastuskoiria. Hollanninpaimenkoirien oma rotujärjestö, Nederlandse Hedershonden, perustettiin vuonna 1898. Menneinä vuosina, pitkäkarvaisen hollanninpaimenkoiran kuoltua miltei sukupuuttoon, jalostuksessa on käytetty apuna sekä lyhytkarvaista hollanninpaimenkoiraa että belgianpaimenkoira tervuerenia.

Lähteet

Aiheesta muualla