Stabyhoun

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stabyhoun

Stabyhoun.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Alankomaiden lippu Alankomaat
Määrä Suomessa rekisteröity noin 270[1]
Rodun syntyaika 1600-luvulta alkaen
Alkuperäinen käyttö seisova lintukoira, monikäyttöinen maatilan koira
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira, käytetään enää harvoin metsästyksessä
Elinikä noin 10–13 vuotta
Muita nimityksiä stabijhoun, stabij, staby
FCI-luokitus ryhmä 7 alaryhmä 1 #222
Ulkonäkö
Paino 20–25 kg
Säkäkorkeus ihanteellinen säkäkorkeus uroksilla 53 cm ja nartuilla 50 cm
Väritys mustavalkoinen, oranssivalkoinen, ruskeavalkoinen

Stabyhoun tai stabijhoun on harvinainen, Alankomaista kotoisin oleva koirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 7 eli kanakoiriin. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on seisova lintukoira, mutta nykyään stabyhoun toimii lähes yksinomaan seura- ja harrastuskoirana.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stabyhoun on ruumiinrakenteeltaan vankka, korkeuttaan pidempi koira. Ihannesäkäkorkeus on uroksilla 53 cm ja nartuilla 50 cm. Karva on pitkää ja suoraa, korkeintaan hieman aaltoilevaa. Karva ei koskaan saisi olla kiharaa erotukseksi muuten samantyyppisestä rodusta wetterhounista. Päässä karva on lyhyempää. Sallittuja pohjavärejä on kolme: musta, oranssi ja ruskea valkoisin merkein. Valkoisessa värissä voi myös olla pisteitä tai pieniä pilkkuja, mutta kolmivärisyys ei ole sallittua.

Koiran korvat ovat päänmyötäisesti riippuvat, melko pitkät ja alas kiinnittyneet. Ne ovat yläosastaan hapsuttuneet, mutta hapsut lyhenevät korvan kärkeä kohti eivätkä ulotu kärjen yli. Häntä on pitkä ja riippuva. Pohjaväriltään mustilla koirilla kirsu on musta, ruskeilla koirilla ruskea. Silmät ovat aina ruskeat, mustilla koirilla tummanruskeat. Stabyhounin purenta on leikkaava.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on luonteeltaan ystävällinen, rauhallinen ja kärsivällinen. Stabyhoun on myös älykäs ja miellyttämisenhaluinen, joten kouluttaminen on helppoa. Se kiintyy omistajaansa ja on tarvittaessa hyvä vahtikoira. Stabyhoun ei koskaan saisi olla aggressiivinen eikä näykkivä.

Stabyhoun on aktiivinen koira, joka on kuitenkin sisätiloissa rauhallinen kunhan saa päivittäin riittävästi tekemistä. Se sopii monenlaiseen harrastustoimintaan. Turkki on helppohoitoinen ja pysyy hyvin puhtaana.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stabyhounemo pentuineen

Rotu polveutuu 1500-luvulla Ranskasta Alankomaihin tuoduista pitkäkarvaisista seisojista. Alankomaissa sitä alettiin kasvattaa Länsi-Friisinmaalla maan pohjoisosissa. Ensimmäiset kirjalliset maininnat rodusta ovat 1800-luvulta. Viralliseksi roduksi se hyväksyttiin kotimaassaan vuonna 1942. Nykyään Alankomaissa on noin 4 000 stabyhounia, mutta muualla maailmassa rotu on harvinainen[2].

Stabyhounin ensisijainen käyttötarkoitus oli pienriistan ja lintujen metsästys, mutta sitä käytettiin myös monenlaisissa muissa tehtävissä. Stabyhoun oli usein maatilan ainoa koira, joten sen toimenkuva oli laaja vahtikoirasta tuhoeläinten torjujaan. Metsästyskoirana stabyhoun on sekä seisoja että pehmeäsuinen noutaja. Sillä on hyvä hajuaisti, ja se osaa työskennellä myös vedessä.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurikokoisilla koirilla yleistä lonkkaniveldysplasiaa esiintyy stabyhouneillakin. Rotu kuuluu perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaan PEVISAan, ja Suomessa stabyhounkannasta on lonkkakuvattu vain pieni osa. Siksi sairauden yleisyyttä ei tarkkaan tunneta. Hollannissa jalostuksessa käytettävien koirien lonkka- ja kyynärnivelten kuntoon kiinnitetään enemmän huomiota. Rodussa on esiintynyt muutama epilepsia- ja kaihitapaus, samoin joitakin PRA-tapauksia eli verkkokalvon surkastumaa. Rodun terveystilanne on kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 16.10.2011)
  2. Jalostuksen tavoiteohjelma 2006–2010, s.6
  3. 4.3. Terveys Stabyhoun jalostuksen tavoiteohjelma 2011-2015. Viitattu 4.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta stabyhoun.