Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
242 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
kh; w; lähdeviitteitä
}}
 
'''Hortto Kaalo''' on [[Suomi|Suomensuomalainen]] ensimmäinenitäeurooppalaiseeen ja menestyneinranskalaiseeen [[mustalaismusiikkiRomanit|mustalaismusiikkiin]]in erikoistunut yhtye, joka esiintyy suomen ja [[romani]]n kielellä<ref name="Miksi ovet ei aukene meille">[http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hortto_kaalo_miksi_ovet_ei_aukene_meille_12191.html#media=12199 Elävä arkisto] Viitattu 5.10.2013</ref>. Sen perustivat vuonna [[1969]] [[Feija Åkerlund]], [[Marko Putkonen]], [[Taisto Lundberg (Hortto Kaalon jäsen)|Taisto Lundberg]] ja Heikki Nyman. Heistä Nyman muutti pian perustamisen jälkeen [[Ruotsi]]in.
 
Jäsenistä Feija Åkerlund ja Marko Putkonen ovat kuuluneet kokoonpanoon koko ajan, Lundberg ja Ellen Hagert (taiteilijanimeltään Iris Ellen) vaihtelevasti. Yhtyeen romaninkielinen nimi tarkoittaa [[romanin kieli|romanin"tosi kielellä]]tummaa"<ref ”tosiname="Miksi mustalaista”ovet taiei ”oikeaaaukene romania”meille"/>.
 
Hortto Kaalon ensimmäinen [[single]] oli vuonna [[1970]] ilmestynyt kantaaottava ''Miksi ovet ei aukene meille''. Yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia myivät [[kultalevy|kultaa]]. Yhtye esiintyi myös televisiossa. Ensimmäinen viihdesarja oli Tuovi ja Marko Putkosen sekä Reima Nikkisen käsikirjoittama ''Mustalaiseks olen syntynyt''.
Yhtye lopetti aktiivikeikkailun 1970-luvun lopulla. Sen jäsenistä Marko Putkonen on tullut tunnetuksi [[ooppera]]laulajana. Hortto Kaalolta ilmestyi 1990-luvulla yksi levy.
 
Hortto Kaalon jäsenet osallistuivat myös [[lastenmusiikkiLastenmusiikki|lastenmusiikin]] tekoon ja levyttivät useita kappaleita [[M. A. Numminen|M. A. Nummisen]] ja [[Pekka Jalkanen|Pekka Jalkasen]] ''[[Iso mies ja keijukainen]]'' -albumille sekä sitä seuranneelle ''[[Oskari Olematon – Suutari Joonaksen iltapäivä, osa I]]'' -levylle.
 
Yhtye on esiintynyt 2000-luvulla satunnaisesti<ref>http://www.tmp-production.fi/horttokaalo/</ref>.
12 433

muokkausta

Navigointivalikko