Tiikerihai

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hailajia. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Tiikerihai
Tigershark3.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Luomihaikalat Carcharhiniformes
Heimo: Tiikerihait Carcharhinidae
Suku: Galeocerdo
Müller & Henle, 1837
Laji: cuvier
Kaksiosainen nimi

Galeocerdo cuvier
(Péron & Lesueur, 1822)

Tiikerihain levinneisyys
Tiikerihain levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tiikerihai Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tiikerihai Commonsissa

Tiikerihai (Galeocerdo cuvier) on yksi suurimmista haista. Nimensä se on saanut kylkiensä tiikeriä muistuttavien raitojen mukaan ja ehkä myös sen elintapojen mukaan. Raidat auttavat haita sulautumaan meren hiekkaiseen pohjaan kasvien joukkoon. Aikuinen tiikerihai voi olla yli viisi metriä pitkä ja painaa lähes tonnin verranlähde?. Elinikä sillä saattaa olla jopa 30–50 vuotta. Tiikerihaita esiintyy monilla lämpimillä merialueilla, etenkin Tyynenmeren keskiosan saarten lähistöllä. Tiikerihait saalistavat öisin yksinään.

Tiikerihai on taitava suunnistaja. Se vaeltaa kymmenien kilometrien matkoja kohteeseensa, ja niitä on tavattu joskus 3 000 kilometrin päässä synnyinseuduiltaan. Myös kettuhai kuuluu taitaviin suunnistajiin. Asiaa on tutkinut yhdysvaltalainen tutkijaryhmä, joka seurasi Havaijilla tiikerihaita, joka ui syvällä 50 kilometrin matkan suoraan riutalle, jossa oli sen jo aiemmin löytämä ruokapaikka. Suunnistus ei ollut sattumanvaraista, vaan ryhmän mukaan se tiesi tarkalleen mihin oli menossa. Tutkimuksessa selvisi, että se suunnittelee reittinsä 6–8 kilometrin pätkinä.[2]

Selitystä suunnistustaidolle ei ole löydetty, mutta tiedetään että hait aistivat Maan magneettikentän, ja ehkä sen avulla ne löytävät oikean suunnan. Myös merivirtoja on esitetty vaihtoehdoksi.[2]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikerihain ravintoon kuuluu ennen kaikkea kalaa, mustekaloja, merilintuja, hylkeitä, muita haita ja merikilpikonnia. Tiikerihaita kutsutaan usein ”merten roskatynnyriksi”, sillä sen mahasta on löytynyt muun muassa säilyketölkkejä, kivihiiltä, rekisterikilpiä ja jopa krokotiilinpäitä. Sen tiedetään kiertelevän mielellään viemärien laskupaikoilla rannan kaatopaikkojen reunamilla.

Hyökkääjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikerihai saapuu auringon laskeuduttua saalistamaan koralliriutoille ja rannikoille. Se kiertelee ja kaartelee usein tutkien uhriaan ennen hyökkäystä ja odottaa sopivaa hetkeä iskeä.

Hampaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiikerihain hampaat ovat tarpeeksi vahvat leikkaamaan merikilpikonnan kuoren läpi tai murskaamaan nisäkkään luita. Se on yksi neljästä eniten ihmisiä vahingoittaneesta hailajista. Tiikerihaiden leuat ovat hintavia keräilykohteita, isojen yksilöiden leukaluista hampaineen on pyydetty Ebayn verkkokaupassa jopa yli tuhannen dollarin hintoja kappaleelta.lähde?

Tiikerihain sahalaitaiset hampaat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Simpfendorfer, C.: Galeocerdo cuvier IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Hai tietää mihin se on menossa. HS 3.3.2011 sivu B2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]